تجمیع پهنای باند میکروتیک میتواند برای کاربران مدیریت شبکه wifi و اینترنت پایدار همراه با افزایش سرعت و بهره وری بالا را فراهم کند. یکی از نیازهای اساسی و مهم انسان ها در جوامع مدرن امروزی اینترنت است. به طوری که در نظرسنجی های انجام شده از قشر جوان جامعه در کشورهای مختلف، درصد بالایی از آنها اذعان داشتند که دیگر حتی نمیتوانند زندگی خود را بدون اینترنت تصور کنند. همین نظرسنجی در واقع نشان دهنده این موضوع میباشد که زندگی بشر مدرن و پیشرفته به اینترنت گره خورده است. نیاز به یک اینترنت پرسرعت حین انجام بازی های ویدیویی آنلاین، تماشای فیلم و سریال، آپلود فایل های متعدد، گشت و گذار در اینترنت و … بیشتر احساس میشود. در این مقاله از مجله تخصصی آی تی صاران مارکت میخواهیم به نحوه تجمیع پهنای باند میکروتیک بپردازیم، بنابراین همراه ما باشید.
نحوه تجمیع پهنای باند در میکروتیک
به منظور آشنایی با مفاهیم و مبانی تجمیع پهنای باند با میکروتیک، در صورتی که با موضوعات تجمیع فرکانس آشنا باشید، درک آن برای شما آسان تر خواهد بود. در تجمیع فرکانس در واقع شما به جای استفاده از یک فرکانس که دارای سرعت و پهنای باند مشخصی میباشد، فرکانس های مختلف را با یکدیگر ترکیب میکنید تا نه تنها سرعت، بلکه پهنای باند آن نیز افزایش پیدا کند.
در مبحث تجمیع پهنای باند با میکروتیک نیز شما میتوانید با ترکیب چندین و چند باند مختلف، سرعت و پهنای باند بیشتری دریافت کنید. یکی از اصلی ترین مزایای استفاده از این روش کاهش هزینه های نصب و همچنین تجهیزات است.
انواع روشهای کنترل پهنای باند میکروتیک
در صورتی که جستجوی کوتاهی در اینترنت به منظور انواع شیوه های مختلف افزایش پهنای باند با رادیو میکروتیک انجام دهید، با روش های گوناگونی روبهرو خواهید شد. تمامی این روش ها در کلیت موضوع باعث افزایش سرعت و پهنای باند شبکه میشوند و در برخی از جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند. دقت داشته باشید که شما میتوانید با در نظر گرفتن نیازهای خود و همچنین بودجه مدنظر، روش کنترلی متناسب با نیاز خود را انتخاب نمایید.
از جمله روش های این کار نیز میتوانیم به شیوه لود بالانسینگ یا Load Balancing، افزونگی لینک یا Link Redundancy و … اشاره کنیم. خود روش افزونگی لینک دارای دو شاخه PCC و ECMP میباشد. در ادامه قصد داریم تا دو شیوه PCC و ECMP را با هم بررسی نماییم:
- PCC : از روش PCC بیشتر برای ترکیب و ادغام چند خط اینترنت متفاوت استفاده میشود. پیاده سازی و انجام این شیوه به دلیل پیچیده بودن، طرفداران چندانی ندارد و به همین دلیل در شرکت ها و مراکز بزرگ کمتر شاهد استفاده از آن هستیم. باید خدمت شما عرض کنیم که PCC به عنوان یکی از بهترین و مطمئن ترین شیوه های ترکیب خطوط اینترنت در جهان به شمار میرود. علاوه بر مزایایی که در بخش قبل به آنها اشاره کردیم، PCC قابلیت متعادل کردن بار ترافیکی اینترنت را نیز برای کارفرمایان فراهم میکند. چنانچه قصد ترکیب خطوط اینترنت در اماکن و اداراتی با اندازه بزرگی دارید، پیشنهاد میشود تا از این روش استفاده نمایید.
- ECMP : از طرفی دیگر ECMP نیز یکی دیگر از روش های تجمیع پهنای باند با میکروتیک است. این شیوه نیز همانند PCC سبب تعادل و توازن بار ترافیکی خطوط اینترنت در محل مورد نظر میشود. تفاوت اصلی ECMP با PCC در محدودیت هایی است که روش ECMP برای کاربران ایجاد میکند. به همین سبب نیز در اماکنی با اندازه و مساحت کوچکتر، از ECMP به منظور ترکیب خط های اینترنت استفاده میشود.
جدای از این دو روش اما، همانطور که در بخش های پیشین نیز اشاره کردیم، روش های متعدد و مختلفی برای ترکیب خطوط اینترنت پیش روی شما قرار دارد.
کنترل پهنای باند میکروتیک به ازای هر کاربر
شما عزیزان قبل از مدیریت اینترنت هر کاربر به صورت جداگانه باید با مبانی و مفاهیم محدود کردن کاربران در میکروتیک را بیاموزید. در گام نخست شما نیاز دارید تا با مشخص کردن رمز عبورهای مختلف، دسترسی کاربران را به فایل های مورد نظر محدود نمایید. از دیگر روش هایی که میتوانید با استفاده از آن، دسترسی کاربران به اینترنت را محدود کنید، مشخص کردن نام هاست میباشد.
میتوانید به منظور مدیریت پهنای باند با رادیو میکروتیک کاربران مطابق دستورالعمل های زیر عمل کنید:
- اولین گام شما به منظور تجمیع پهنای باند با میکروتیک و سپس مدیریت ترافیک شبکه، ورود به بخش DHCP-Server از طریق منوی IP است. پس از باز شدن منوی DHCP-Server، روی Lease کلیک نمایید.
- در قدم بعدی شما نیاز خواهید داشت تا IP های جداگانه را به صورت استاتیک در سرور ثبت کنید. با انجام این کار کاربران مدنظر شما یک IP مشخص را از DHCP-Server دریافت خواهند کرد.
- به منظور تعیین سرعت اینترنت کاربران نیز میتوانید از طریق منوی Queue، وارد قسمت Simple Queue شوید. سپس میتوانید با کلیک روی گزینه +، Queue جدیدی را درست کنید. حین انجام این کار دقت بالایی داشته باشید. چرا که در قسمت مربوط به Name باید نام سیستم کاربر که از پیش برای او تعیین کرده اید را وارد نمایید. در تب های باز شده، فیلد دیگری با نام Target به شما نمایش داده میشود. در این بخش نیاز دارید تا آدرس IP سیستم کاربر را وارد کنید.
- پس از انجام مراحل بالا، آخرین گام شما به منظور افزایش پهنای باند رادیو میکروتیک و تعیین حد سرعت دانلود و آپلود کاربر باید قسمت های Target Upload و Target Download را تکمیل کنید.
چگونگی تجمیع پهنای باند برای کل شبکه در میکروتیک
تا اینجای مقاله با مفهوم تجمیع پهنای باند با میکروتیک و همچنین نحوه تعیین سرعت برای اینترنت کاربران آشنا شدید. اکنون قصد داریم تا مراحل انجام این کار را برای کل شبکه توضیح دهیم:
برای انجام این کار نیاز دارید تا دوباره از طریق منوی IP، وارد DHCP-Server شوید و سپس روی گزینه Lease کلیک نمایید. پس از ورود به این قسمت، بخش های مختلفی به شما نشان داده میشود که به منظور تجمیع پهنای باند باید وارد بخش مربوط به نمایش تمام IP های شبکه اینترنت را شوید.
در قدم بعدی وارد Queue شوید و پس از آن نیز بلافاصله روی Simple Queue کلیک کنید تا یک Queue جدید برای شما ایجاد شود. در قسمت بعدی نیاز خواهید داشت تا Name و Target سیستم کاربران خود را در فیلد های مشخص شده وارد نمایید. در مرحله آخر نیز میتوانید با وارد کردن سرعت مورد نظر دانلود و آپلود خود در قسمت های Target Upload و Target Download، عملیات تجمیع پهنای باند اینترنت را به پایان برسانید.
کنترل پهنای باند در میکروتیک به صورت هوشمند
چنانچه اما قصد دارید تا مدیریت بهتری روی میزان مصرف اینترنت کاربران خود داشته باشید، میتوانید پهنای باند اینترنت رادیو میکروتیک را به صورت هوشمند کنترل نمایید. از جمله مزایایی که این روش در کنترل مقدار پهنای باند کاربران دارد میتوانیم به تنظیمات راحت تر آن اشاره کنیم. در روش های قبلی شما نیاز داشتید تا IP هر دستگاه را به صورت جداگانه و دستی وارد کنید. انجام این کار میتواند وقت گیر و دشوار باشد.
به منظور کنترل و افزایش پهنای باند رادیو میکروتیک میتوانید راهکارهای زیر را انجام دهید:
در ابتدا وارد منوی Queue شوید. این بار اما باید روی گزینه Queue Type کلیک نمایید و در این بخش یک Queue Type تعریف کنید. حین انجام این مرحله دقت داشته باشید که حتما نوع PCQ خود را انتخاب کرده باشید.
پس از آن فیلدهای متنوعی برای شما باز میشوند که میتوانید در بخش مربوط به Type Name، نام دستگاه خود را وارد کنید. سپس در بخش مربوط به Kind، نوع PCQ مدنظر خود را انتخاب نمایید.
در صورتی که تمامی مراحلی که در قسمت بالا معرفی کردیم را انجام دادید، قسمتی به نام Rate مشاهده خواهید کرد. این بخش در واقع مسئولیت کنترل سرعت اینترنت را به عهده دارد. چنانچه سرعت اینترنت از حد مشخصی که تعیین کردید بیشتر شد، آن را کاهش میدهد. ضمن اینکه در کنار Rate، گزینه Burst Rate قرار دارد که میتوانید از طریق آن سرعت منصفانه ای را برای کاربر تعیین مشخص کنید.
از دیگر بخش هایی که حین انجام مراحل مربوط به تجمیع پهنای باند با میکروتیک با آن مواجه میشوید، Burst Threshold است. از طریق Burst Threshold شما میتوانید آستانه محدوده سرعت را مشخص کنید. نکته جالبی که در این بخش وجود دارد آن است که شما قادر هستید تا از طریق فیلد Burst Time، میزان زمان استفاده از Burst Threshold را تعیین نمایید.
یکی دیگر از گزینه هایی که در این قسمت مشاهده خواهید کرد Classifier است. این قسمت مربوط به نوع و نحوه دسترسی شما میباشد. در این بخش مشخص کنید که دسترسی شما از طریق پورت یا IP است. در مرحله آخر نیز از طریق بخش های Source یا Destination نوع دانلود و آپلود را برای کاربر مشخص کنید.
ترکیب چند اتصال اینترنتی توسط میکروتیک
چنانچه قصد داشته باشید تا از یک روتر برای چند خط اینترنت با رادیو میکروتیک استفاده کنید، نیاز دارید تا اقدامات زیر را انجام دهید:
در ابتدا باید برای اتصال به دو عدد IPS جداگانه با استفاده از پورت های ether1 و ether2، به آنها متصل شوید. با اتصال ether1 و ether2 به پورت های روتر، قادر خواهید بود تا با استفاده از ether3، اینترنت را میان کاربران توزیع کنید.
قدم بعدی شما تنظیم کردن هر یک از etherها با IP های مدنظر از طریق دستور زیر است:
/ip address
add address=192.168.34.134/24 interface=ether1 comment=”ISP1″
add address=192.168.150.244/24 interface=ether2 comment=”ISP2″
add address=192.168.24.254/24 interface=ether3 comment=”LAN Gateway”
همچنین میتوانید برای ست کردن default gateways ها در رادیو میکروتیک از دستور زیر استفاده کنید:
/ip route
add dst-address=0.0.0.0/0 check-gateway=ping gateway=192.168.34.1,192.168.150.4
گام بعدی شما به منظور تجمیع پهنای باند با میکروتیک وارد کردن دستور NAT برای پورت های WAN است. برای انجام این کار میتوانید از دستور زیر استفاده کنید:
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment=”ISP1″ out-interface=ether1
add action=masquerade chain=srcnat comment=”ISP2″ out-interface=ether2
چنانچه میخواهید بسته هایی که برای WAN تعیین کرده اید تنها در یک مسیر مشخص رفت و آمد داشته باشند، دستور زیر را استفاده نمایید:
/ip firewall mangle
add action=mark-connection chain=input comment=”ISP1″ in-interface=ether1 new-connection-mark=”ISP1″
add action=mark-connection chain=input comment=”ISP2″ in-interface=ether2 new-connection-mark=”ISP2″
به منظور مشخص کردن پورت بیرونی ISP ها در رادیو میکروتیک نیز میتوانید باید از دستور routing mark استفاده کنید:
/ip firewall mangle
add action=mark-routing chain=output comment=”ISP1″ connection-mark=”ISP1 Input” new-routing-mark=”ISP1″
add action=mark-routing chain=output comment=”ISP2″ connection-mark=”ISP2 Input” new-routing-mark=”ISP2″
در صورتی که قصد دارید تا تعادل ترافیک را در شبکه ether3 خود برقرار کنید، دستور زیر را وارد نمایید:
add action=mark-routing chain=prerouting comment=”LAN load balancing 2-0″ dst-address-type=!local in-interface=ether3 new-routing-mark= “Out ISP1” passthrough=yes per-connection-classifier= both-addresses-and-ports:2/0
add action=mark-routing chain=prerouting comment=”LAN load balancing 2-1″ dst-address-type=!local in-interface=ether3 new-routing-mark= “Out ISP2” passthrough=yes per-connection-classifier= both-addresses-and-ports:2/1
گام آخر شما نیز برای افزایش پهنای باند رادیو میکروتیک، اضافه کردن مسیر های پیشفرض است که میتوانید دوباره از دستور routing mark استفاده کنید.
/ip route
add distance=1 gateway=192.168.34.1 routing-mark=”Out ISP1″
add distance=1 gateway=192.168.150.4 routing-mark=”Out ISP2
بهبود کارایی اینترنت با افزایش پهنای باند میکروتیک
در انتهای مقاله نیز شاید این سوال برای شما پیش آید که اصلا چرا باید از تجمیع پهنای باند با میکروتیک استفاده کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید خدمت شما عرض کنیم که بکارگیری این روش در سازمان ها و شرکت هایی که مساحت زیادی دارند، میتواند سرعت و پهنای باند اینترنت را افزایش دهد و شبکه ای مطمئن برای کاربران فراهم میکند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تا مفهوم تجمیع پهنای باند با میکروتیک را به شما عزیزان توضیح دهیم و نحوه اجرا و انواع آن را بررسی کنیم. امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد.