مدت زمان مطالعه مقاله : ۸ دقیقه
شناخت تفاوت پورت WAN و LAN یکی از مهمترین مواردی به شمار میآید که تمام فعالان حاضر در این حوزه باید با آن آشنایی کاملی داشته باشند. دو پورت LAN و WAN را میتوان از مهمترین پورتهای اینترنتی و شبکههای دیجیتال دانست. هر یک از این پورتها دارای ویژگیهای تکنیکال مخصوص به خود هستند. این بدان معناست که هر یک را میتوان تنها در یک محیط خاص و به منظور انجام یک عمل از پیش تعیین شده استفاده کرد. چنین پورتهایی در زندگی امروز ما نقشی بسیار اساسی را ایفا میکنند.
به طبع عدم آشنایی با کارکرد هر یک از این پورتها نتیجهای به جز استفاده نادرست از آنها به دنبال ندارد. اهمیت این موضوع موجب شد تا در این متن به طور کامل در مورد هر یک از این پورتها با شما عزیزان صحبت کنیم. چنانچه در این زمینه پرسش خاصی دارید، ادامه متن را از دست ندهید.
بهتر است در زمینه شناخت تفاوت پورت WAN و LAN، ابتدا به آشنایی با پورت لن بپردازیم. درگاه یا پورت لن را میتوان یک عبارت کوتاه شده برای اصطلاح LOCAL AREA NETWORK یا شبکه منطقهای دانست. همه کامپیوترهایی که در یک مکان مشخص به وسیله کابلهای اینترنتی مختلف به هم دیگر متصل میشوند، یک شبکه LAN را شکل میدهند. در واقع مهمترین ویژگی متمایز این شبکه همین مورد محسوب میشود. به دلیل قرارگیری همه کامپیوترها در این شبکه در کنار هم، سرعت انتقال اطلاعات مختلف با استفاده از سیستم LAN به شدت بالا است. چنین ویژگی خاصی این شبکه را به یک انتخاب عالی برای افرادی تبدیل میکند که به دنبال به دست آوردن بهترین سرعت موجود هستند. در شرایط ایده ال، سرعت انتقال اطلاعات مختلف در این شبکه چنان افزایش مییابد که کپی کردن فایلهایی با اندازه بالا دیگر زمانبر نخواهد بود. برای کسباطلاعات بیشتر در مورد تنظیم روتر به مقاله کانفیگ روتر میکروتیک مراجعه کنید. شاید اسم شبکه WLAN را نیز شنیده باشید. این شبکه در واقع یک نوع شبکه LAN به شمار میآید؛ اما کلیه کامپیوترهای موجود در شبکه به جای اتصال با کابل LAN، با کمک اتصال دهنده هایی به جز سیم به یکدیگر مرتبط میشوند. در این صورت میگوییم که یک شبکه WLAN داریم.
شناخت تفاوت پورت WAN و LAN شامل بررسی کاربرد پورت لن نیز میشود. پورت LAN را بیشتر در مکانهایی به کار میگیرند که کاربر قصد دارد چندین کامپیوتر را به همدیگر متصل کند. به عنوان مثال یکی از بهترین مکانها برای ایجاد شبکه LAN، کافی نت است. در چنین مکانی اتصال همه کامپیوترها به یکدیگر ضرورت دارد. علاوه بر این، برای انجام بازیهای تحت شبکه در گیم نتها نیز از همین سیستم استفاده میشود. این شبکه اگر چه دارای مزایای بسیار زیادی است؛ اما محدودیتهای خاصی نیز دارد. مهمترین محدودیت این شبکه را میتوان ضرورت قرارگیری همه کامپیوترها در یک مکان خاص دانست. همانطور که پورت LAN مخفف یک عبارت خاص بود، پورت WAN نیز کوتاه شده یک اصطلاح خاص به نام WIDE AREA NETWORK یا شبکه وسیع است. بسیاری از کاربران WAN را با WLAN اشتباه میگیرند؛ اما این دو متفاوت از هم هستند؛ زیرا همانطور که گفته شد WLAN یک نوع شبکه LAN به شمار میآید که در آن به جای کابلهای LAN از سیستم ارتباطی بیسیم کمک گرفته میشود. برای بررسی تفاوت پورت WAN و LAN باید با کاربرد پورت ون نیز آشنا شویم. پورت یا شبکه WAN به دلیل وسعت بسیار بالای خود به منظور ایجاد ارتباطات مختلف در سطح شهر و کشور مورد استفاده قرار میگیرد. این شبکه از لحاظ محیط قرارگیری کامپیوترهای مختلف دارای هیچ محدودیت خاصی نیست. در واقع حتماً ضرورت ندارد که کلیه کامپیوترهای متصل به شبکه WAN در یک محیط خاص قرار گرفته باشند. مهمترین مزیت این شبکه را میتوان همین مورد دانست. شاید با خواندن این عبارات به یاد اینترنت بیفتید. باید بگوییم که اینترنت نیز بستری برای برقراری ارتباطات به صورت WAN محسوب شده که موجب ایجاد ارتباط کشورهای مختلف با یکدیگر میشود. اگر بخواهید چندین شبکه LAN مختلف در جاهای متفاوت راهاندازی کنید نیز باید به سراغ پورت WAN بروید.
در شبکه WAN از تکنولوژیهای بسیار مدرنی همچون فیبر نوری استفاده میکنند. این ابزارها سرعت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل میتوان حجم عظیمی از اطلاعات را به بهترین شکل ممکن در بین شبکههای مختلف جابهجا کرد. همین موضوع یک مورد مهم در زمینه تفاوت پورت WAN و LAN به شمار میآید. با استفاده از پورت lan میتوانید یک شبکه محلی بین کامپیوترهای موجود در یک منطقه خاص ایجاد کنید. این منطقه میتواند به بزرگی یک ساختمان چندین طبقه یا یک کافی نت بسیار کوچک باشد. این شبکه امکان دسترسی به اینترنت را نخواهد داشت. در واقع با پورت لن تنها میتوان بین چند کامپیوتر محدود اتصال پرسرعتی را برقرار کرد. این در حالی است که برای استفاده از شبکه جهانی اینترنت، باید به سراغ شبکه wan بروید. مهمترین تفاوت پورت WAN و LAN نیز همین امر محسوب میشود. یکی از پورتها به شما اجازه ایجاد و یا اتصال به یک شبکه از کامپیوترهای محلی را میدهد، در حالی که یکی دیگر از آنها موجب اتصال شما به شبکه جهانی اینترنت خواهد شد. بسیاری از کاربران با همین تفاوت ساده آشنا نیستند و به همین دلیل در زمان تنظیم دستگاههای روتر خود به مشکل بر میخورند. با شناخت کاربرد پورت WAN و LAN میتوانید در زمان تنظیم مودم خود به سراغ پورت مناسب بروید. به طبع اگر خواستار اتصال به شبکه lan هستید، پورت لن و اگر خواستار اتصال به اینترنت هستید، پورت wan گزینه مناسب برای شما به شمار میآید. یکی از مهمترین مواردی که در زمینه شناخت تفاوت پورت WAN و LAN باید به آن اشاره کنیم، مقایسه سرعت این دو شبکه است. در نگاه اول شاید تصور کنید که سرعت شبکه WAN به علت گستردگی آن بیشتر از شبکه لن خواهد بود؛ اما باید بگوییم که این تصور یک تصور کاملاً نادرست به شمار میآید. سرعت شبکه WAN در بهترین حالت میتواند به یکصد و پنجاه مگابایت بر ثانیه برسد، این در حالی است که سرعت شبکه LAN از یک گیگابایت بر ثانیه نیز عبور میکند. در واقع گستردگی شبکه WAN مهمترین دشمن موجود برای افزایش سرعت این شبکه به شمار میآید. در حالت کلی میتوان گفت که هزینه مربوط به ایجاد یک شبکه LAN به طبع کمتر از شبکه WAN خواهد بود. شبکه LAN ارتباط بین کامپیوترهای یک محیط کوچک مانند کافی نت و یا مدرسه را تأمین میکند، حال آنکه برای استفاده از شبکه WAN باید اتصالاتی در سطح کشوری و جهانی انجام گیرد. همین امر موجب شده است تا میزان هزینههای راهاندازی شبکه WAN بسیار بیشتر از شبکه LAN باشد. شایان ذکر است که اضافه کردن دستگاههای جدید به شبکه LAN نیز شامل هزینه کمتری نسبت به شبکه WAN میشود.
تفاوت پورت WAN و LAN موجب ایجاد روترهای مختلفی شده است. برخی از روترها دارای پورت WAN نیستند. این بدان معنا بوده که چنین روترهایی را نمیتوان به شبکه wan متصل کرد. این روترها تنها به منظور اتصال به شبکه lan طراحی شدهاند. چنین محصولاتی معمولاً در مناطقی مورد استفاده قرار میگیرد که کاربر قصد دارد هیچ اطلاعاتی از شبکه به بیرون درز نکند. اگر به دنبال خرید مودم روتر هستید پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین مودم روتر را مطالعه کنید. شایان ذکر است که به طور کلی میزان امنیت شبکههای ون نسبت به شبکههای لن پایینتر است؛ بنابراین اگر به دنبال یک شبکه با اتصال محدود هستید که توانایی نفوذ به آن کم باشد، شبکه ون گزینه مناسبی برای شما نخواهد بود. امروزه از شبکه لن برای اتصال کامپیوترهای مختلف در مناطق نظامی و یا سیستم بانکداری استفاده میشود. علاوه بر این، تعداد کاربران کمتر این شبکهها به طور خودکار موجب افزایش امنیت آنها میشود. هر دو پورت lan و wan از مهمترین پورتهای مخصوص برقراری ارتباط در جهان مدرن به شمار میآیند. این محصولات با داشتن طراحی خاص خود، دارای کاربردهای ویژهای هستند. در برخی از موارد انتخاب lan بهتر خواهد بود و در برخی از شرایط انتخاب wan گزینه بهتری به شمار میآید. تفاوت پورت WAN و LAN یکی از مهمترین مواردی به شمار میآید که کلیه کاربران باید با آن آشنا باشند. این شناخت به شما کمک میکند تا در شرایط مختلف به سراغ ایجاد شبکهای متناسب با نیازهای خود بروید. در صاران مارکت مفتخر هستیم انواع مودمهای دارای پورت lan و wan را به شما عزیزان ارائه کنیم.