مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۵ دقیقه
تفاوت وایرلس با وای فای چیست؟ دسترسی به اینترنت راههای مختلفی دارد. یکی از این راهها استفاده از شبکههای وایرلس است. با وجود این که وای فای نیز نوعی شبکه وایرلس به حساب میآید، اما این دو تکنولوژی تفاوتهایی نیز با هم دارند. در ادامه این مطلب تفاوت وایرلس با وای فای را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
اتصالات بیسیم یا وایرلس نوعی از اتصالات شبکهای هستند که از تابش الکترومغناطیسی برای برقراری ارتباطات خود استفاده میکنند؛ لذا، از کابل در اتصالات این نوع شبکه استفاده نمیشود. وای فای نوعی تکنولوژی ارتباط بیسیم است که دسترسی به اینترنت را برای دستگاههایی نظیر لپتاپ، کامپیوتر، تلفنهای همراه، تلویزیونهای هوشمند، کنسولهای بازی و دستگاههای دیگری از این قبیل فراهم میکند.
اتصالات وایرلس از طریق امواج (امواج رادیویی) متحرک در هوا، امکان ارتباط را فراهم میکنند. اینترنت بیسیم از دکلهای تلفن همراه استفاده میکند تا شبکهای را برای استفاده از اینترنت در اختیار کاربران قرار دهد. از اتصالات بیسیم و ارتباط شبکهای وایرلس میتوان برای دریافت و ارسال پیام، برقراری تماس، استفاده از آپها و برنامههای نیازمند اینترنت مانند فیسبوک، لینکدین و … استفاده کرد. در لایه فیزیکی ساختار شبکه بیسیم امواج رادیویی مربوط به اتصالات وایرلس پیادهسازی و اجرا میشوند. این امواج یا سیگنالها از طریق دستگاههای شما ردیابی و دریافت میشوند. پس از تبدیل این سیگنالهای رادیویی به سیگنالهای الکتریکی جابهجایی آنها بین دستگاه فرستنده و دریافتکننده اتفاق میافتد. شبکههای بیسیم به دلیل قابلیت جابهجایی که دارند، در بین کاربران محبوب هستند. برای استفاده و اتصال به این شبکه، برخلاف شبکههای کابلی قدیمی، نیازی نیست که در نقطه و مکان خاصی ثابت بمانید. سادگی در نصب و اتصال نیز از جمله مواردی است که در طول زمان، باعث توسعه استفاده از اینگونه شبکهها شده است. از دیگر مزایایی که در رابطه با این شبکهها میتوان به آن اشاره کرد، قابلیتی موسوم به انعطافپذیری است. این قابلیت در شبکههای وایرلس امکان آپدیت شبکه یا افزودن موارد جدید به آن را آسانتر کرده است.
قبل از این که به بیان تفاوت وایرلس با وای فای بپردازیم، بهتر است انواع شبکههای وایرلس را معرفی کنیم. شبکههایی که توسط وای فای پوشش داده میشوند، نیز جزء این دسته قرار میگیرند. شبکه WWANS به عنوان شبکه اتصالات وایرلس گسترده شناخته میشود. این نوع ارتباط بسیار گسترده بوده تا حدی که قادر است شبکههای شهرها و کشورهای مختلف را نیز به هم متصل کند. این شبکهها برای اتصالات شهری هستند و معمولاً برای متصل کردن شبکههای مناطق یک شهر از این نوع وایرلس استفاده میکنند. این شبکهها شبکههای وایرلس محلی و منطقهای هستند که ارتباطات را در یک محل کوچک و محدود مانند دانشگاه یا خانه فراهم میکنند. وای فای جزء این دسته از شبکههای بیسیم قرار میگیرد. برقراری این نوع ارتباط شبکهای به کمک امواج فروسرخ انجام میشود. در یک مکان محدود، ارتباط بین دستگاههایی مانند رایانه یا تلفن همراه میتواند از این طریق باشد. وای فای یک اصطلاح صنعتی است که در تعریف آن باید بگوییم، به فناوری شامل سیگنالهایی که اطلاعات ارسالی را از فرستندهها به دستگاههای شبکه منتقل میکنند، اطلاق میشود. دستگاههای موجود در شبکه میتوانند شامل لپتاپ، تلفن همراه، تلویزیون، چاپگر و … باشند که ارتباط بیسیم و از طریق اینترنت را به واسطه وای فای با هم برقرار میکنند. وای فای عمدتاً به عنوان یک اکسس پوینت یا نقطه دسترسی یا نقطه واسط بین دستگاه شما و امواج اینترنت عمل میکند. در دنیای تکنولوژی امروز میتوان وای فای را محبوبترین وسیله ارتباط بیسیم به شمار آورد. سیستمهای وای فای کنونی معمولاً از حداکثر سرعت (۵۴ مگابایت بر ثانیه) در انتقال دادهها پشتیبانی میکنند.
اینترنت بیسیم اولین بار در سال ۱۹۹۰ توسط نیکولا تسلا توسعه یافت، اما وای فای بالای ۳۰ سال است که توسط جان دین و جان سالیوان پا به عرصه تکنولوژی گذاشته است. به کمک وای فای میتوان دستگاههای الکترونیکی مختلف را به هم متصل کرد. تفاوتهای مختلفی میان این دو شبکه بیسیم وجود دارند که در ادامه به شرح آنها میپردازیم: همان طور که قبلاً نیز بیان شد، وای فای نوعی شبکه ارتباط بیسیم یا وایرلس است. مهمترین و اساسیترین تفاوت وایرلس با وای فای در برد انتقال اطلاعات است. برد وای فای نسبت به وایرلس محدودتر است. وای فای معمولاً در شبکههای اینترنت خانگی و محلی استفاده میشود و سرعت خوبی نیز برای انجام این کار دارد؛ اما وایرلس انواع شبکههای مختلفی دارد و حتی میتواند بین شبکههای کشورهای مختلف جهان ارتباط برقرار کند. از دیگر مواردی که میتوان در بیان تفاوت وایرلس با وای فای بیان کرد، سرعت آنها بوده که در وای فای به مراتب بیشتر از وایرلس است. تفاوت دیگر را میتوان به نوع راهاندازی و تنظیم کردن آنها نسبت داد. برای راهاندازی وای فای به یک روتر نیاز است. یک روتر وای فای معمولاً متشکل از چهار دستگاه است. این چهار دستگاه شامل مودم، روتر، سوئیچ پیوند و ریسیور یا دریافتکننده هستند. برای اتصال به وای فای باید در منطقه تحت پوشش مودم قرار بگیرید تا امکان اتصال برای شما برقرار باشد. در این بین، مجموعه مارکت صاران به ارائه طیف گستردهای از تجهیزات مرتبط با وای فای میپردازد و شما میتوانید بر اساس نیاز خود نسبت به تهیه آنها اقدام کنید.
شبکه وایرلس که به آن شبکه تلفن همراه نیز میگویند؛ به یک روتر بیسیم متصل میشود. پهنای باند این شبکه، معمولاً تری جی یا فور جی است، اما در برخی کشورها پهنای فایو (۵) نیز به صورت امتحانی به کار گرفته شده است. استفاده از شبکههای اینترنت وایرلس و وای فای معمولاً هزینه نسبتاً بالایی دارد. در صحبت از تفاوت وایرلس با وای فای میتوان هزینه هر یک از آنها را نیز خاطر نشان کرد. قیمت استفاده از این شبکهها بستگی به پهنای باند، سرعت و اپراتور ارائهدهنده آن دارد؛ اما به طور کلی میتوان گفت که هزینه استفاده و نصب اتصالات وایرلس بسیار بیشتر از وای فای است. مطلب آخری که باید در مورد این تفاوتها بیان کنیم راجع به امنیت این شبکهها است. به طور کلی، امنیت ارتباطات وایرلس بیشتر از وای فای است، اما راههایی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید امنیت وای فای مورد استفاده خود را بالا ببرید و از هک شدن آن جلوگیری کنید. راههایی از قبیل عوض کردن پسورد و نام (SSID) وای فای و … از جمله این موارد هستند. شبکههای وایرلس چندین نوع هستند که بر اساس منطقه تحت پوشش و پهنای باند طبقهبندی میشوند. وای فای یکی از انواع شبکههای وایرلس است که منطقه محلی و کوچکی مانند یک ساختمان یا یک محله را پوشش میدهد. اصلیترین تفاوت وایرلس با وای فای برد انتقال دادهها است. تفاوت دیگر را میتوان با توجه به سرعت انتقال دادهها بیان کرد. با این که وایرلس دارای منطقه گستردهتری از شبکهها است؛ اما سرعت وای فای به مراتب بیشتر است. در این بین، خرید تجهیزات مرتبط با وای فای مانند روتر، مودم و غیره از طریق مجموعههای مختلفی مانند مارکت صاران امکانپذیر است. فروشگاه اینترنتی صاران مارکت با ارائه طیف گستردهای از تجهیزات دیجیتالی نیاز مشتریان را به طور کامل برطرف میکند و با داشتن کیفیت بالا و قیمت مناسب به یک مقصد خرید مطلوب تبدیل شده است.