مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۰ دقیقه
اغلب مردم از مودمهای خانگی برای اتصال به اینترنت استفاده میکنند؛ اما بسیاری از آنها نمیدانند که این شبکهها چگونه کار میکنند؟ آیا تفاوت بین مودم و روتر را میدانید؟ آیا لازم است از روش تبدیل مودم به روتر استفاده کنید؟ با دانستن نحوه عملکرد این جعبههای کوچک چشمکزن میتوانید در هنگام قطع ارتباط دوباره خودتان آن را راهاندازی کنید.
به بیان سادهتر، مودم خانه شما را به اینترنت وصل میکند، در حالی که روتر شبکه را در داخل خانه شما ایجاد میکند. دستگاه هایی که در شبکه برای اتصال سیستمهایی مانند کامپیوترها، پرینترها و سایر دستگاه های الکترونیکی استفاده میشوند را دستگاه های شبکه می نامند. دستگاه هایی مانند روترها، مودمها و سوئیچ شبکه جزئی از شبکه هستند.
شاید برای خیلی از شما این سوال پیش بیاید که تفاوت مودم و روتر در چیست؟ حال با هم به توضیح در مورد هر یک می پردازیم و تفاوت مودم و روتر را بیان می کنیم. مودم دستگاهی است که شبکه خانگی یا محل کار را به اینترنت وصل میکند. از طرف دیگر روتر ابزاری است که به همه دستگاههای بیسیم یا سیمدار امکان میدهد از اتصال اینترنت به طور همزمان استفاده کنند. اغلب مودمهای موجود در بازار هم مودم هستند و هم روتر؛ اما مودمهایی هم هستند که روتر نداشته و یا روترهایی که مودم ندارند. شما به هر دوی آنها برای اتصال همه دستگاههای خانه یا محل کارتان به اینترنت احتیاج دارید. توصیه میشود از این دو دستگاه به طور جداگانه استفاده کنید؛ زیرا فناوری مربوط به مودمها معمولاً به کندی تغییر میکند. میتوانید تا زمانی که مودمتان خراب نشده، از آن استفاده کنید؛ اما روتر و تکنولوژی آن به مراتب سریع تر تغییر میکند یا ممکن است نیازهای محل کار یا خانهتان برای اتصال به اینترنت تغییر کند. برای مثال با روتر دستگاهها و امکانات بیشتری را به شبکه خود اضافه کنید؛ اما در بعضی مواقع میتوان برای صرفهجویی در هزینهها از روشهای مختلفی مثل تبدیل مودم به روتر برای رسیدن به هدف استفاده کرد.
مودم سیگنالهای الکتریکی ارسال شده از طریق خطوط مسی تلفن، کابلهای کواکسیال یا فیبر نوری را مدوله و دمودوله (تعدیل و تغییر) میکند. در کل مدولاسیون برای تقویت سیگنالهای دارای انرژی پایین استفاده میشود؛ اما مودم با مدولاسیون دادههای دریافت شده را به سیگنالهای قابل فهم آنالوگ رمزگذاری کرده و دمودولاسیون برای رمزگشایی این سیگنالها استفاده میشود. کلمه MODEM از ترکیب دو عبارت Modulator/Demodulator ساخته شده است. مودمها نقش اساسی در شبکههای امروزی دارند. مودم اطلاعات دیجیتالی را به سیگنالهای آنالوگ تبدیل میکند که میتواند در سیمها جریان پیدا کند و بالعکس. مودم سیگنالهای آنالوگ را به دیجیتال تبدیل میکند. در واقع همچون یک مترجم عمل میکند. از این طریق مودم ارتباط شما را با شرکت ارائه دهنده سرویس اینترنت (ISP) فراهم میکند. ارتباط بین خانه یا محل کارتان با اینترنت به عنوان یک شبکه گسترده به WAN (Wide Area Network) شناخته میشود. هر مودم یک آدرس اختصاصی به نام IP دارد که توسط آن در اینترنت شناسایی میشود. این IP میتواند به صورت استاتیک (Public) یا داینامیک (Private) باشد. لازم به ذکر است آی پی استاتیک به صورت یونیک و اختصاصی برای دستگاه شما بوده و امکان اتصال از سایر نقاط را فراهم میکند. آی پی داینامیک متغیر بوده و توسط ISP به مودم اختصاص داده شده است. کامپیوترها، روترها و سوئیچها از طریق این دستگاه به اینترنت وصل میشوند. انواع مختلفی از مودمها طراحی و ساخته شدهاند که از جمله آنها میتوانیم به مودمهای فکس/تلفن، مودمهای کابلی، مودمهای DSL و مودمهای ماهوارهای اشاره کنیم.
دستگاههای محل کارتان یا خانه از طریق روتر، چه به صورت سیمی یا بیسیم، به هم متصل میشوند. روتر که یکی از تجهیزات اکتیو شبکه می باشد، یک شبکه محلی LAN (Local Area Network) در محل ایجاد میکند. به وسیله این شبکه، دستگاهها میتوانند با هم در ارتباط باشند و فایلها و برنامهها و سختافزارهای مختلف همانند پرینتر را به اشتراک بگذارند. روتر همه اطلاعاتی که از مودم خارج یا به آن وارد میشود را کنترل میکند. روتر برای کار کردن نیازمند اتصال به مودم نیست و میتواند شبکه محلی بدون دسترسی به اینترنت ایجاد کند. روتر برای هر دستگاه در شبکه محلی IP اختصاصی تعریف میکند و یک فایروال برای حفظ امنیت راهاندازی کرده و ترافیک شبکه را مدیریت میکند. برای حفظ امنیت در روترها بهتر است که سیستمعامل همیشه بهروز باشد. فریمورکهای روتر نیز در فواصل زمانی مناسب باید به روزرسانی شوند. در گذشته مودم و روتر دو دستگاه جدا از هم بودند اما امروزه تمامی مودمها روتر نیز هستند؛ به همین دلیل است که با خرید یک مودم شما میتوانید چندین دستگاه را به صورت بیسیم و همزمان به اینترنت و شبکه داخلی متصل کنید. اغلب مودمها یک پورت LAN دارند که برای اتصال سیمی یک دستگاه به آن و اتصال به اینترنت از آن استفاده میشود؛ اما اگر چندین دستگاه داشته باشید، باید از یک روتر برای اتصال استفاده کنید. از آنجایی که روتر مستقیماً به اینترنت وصل نمیشود، نمیتوان از آن برای اتصال به اینترنت به تنهایی استفاده کرد. در این ویدئو شما به راحتی می توانید مودم خود را به روتر تبدیل کنید. پس تمام مراحل را طبق ویدئو جهت این تبدیل پیش ببرید. این دو دستگاه عملکردهای متفاوتی دارند و نمیتوان از مودم به عنوان روتر استفاده کرد؛ اما روشهایی وجود دارند که تبدیل مودم به روتر را ارائه میدهند. البته امروزه مودمها قابلیت routing را هم در خود دارند. برای این کار باید مراحل زیر را طی کنید:
بعد از ذخیره کردن تنظیمات جدید، پنجره راهاندازی مجدد مودم نمایان میشود. روی گزینه Ok کلیک کرده تا مودم دوباره راهاندازی شود. اگر قصد خرید مودم روتر را دارید پیشنهاد ما به شما مطالعه بهترین مودم روتر است. در ادامه تکمیل روند، باید در قسمت WAN Setting روی گزینه ADD کلیک کرده و یک پورت WAN جدید تعریف کنید. پورت WAN برای اتصال روتر به اتصال اینترنت استفاده میشود. برای تکمیل مراحل تبدیل مودم به روتر باید WAN جدید در مودم تعریف کنید. در شرایطی که نیاز به اتصال دستگاههایی بیشتر از پورتهای مودم یا روتر دارید، باید از دستگاههای دیگری برای افرایش پورت استفاده کنید. برای تبدیل مودم تک پورت به چند پورت، دستگاههای زیادی برای افزایش پورت در مودم و یا روتر ساخته شدهاند که تکنولوژیهای مختلفی دارند. هاب یا سوئیچ از جمله این دستگاهها هستند. سوئیچ دادهها را بر اساس آدرس MAC موجود در بستههای ارسال شده در شبکه اداره میکند؛ اما هاب تمامی بستهها را در پورتهای مختلف کپی میکند و راهی برای تشخیص این که کدام بسته مربوط به کدام پورت است، ندارد. با تبدیل مودم به روتر بیسیم یا وایرلس میتوان چندین دستگاه یا شبکه محلی را به اینترنت متصل کرد که به کابل نیاز ندارند. برای تبدیل مودم به روتر مراحل زیر را انجام دهید: ۱٫ آدرس ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ را در آدرس مرورگر باز کرده، به صفحه تنظیمات وب مودم وارد شده و نام کاربری و پسورد مودم را وارد کنید. ۲٫ وارد منوی Operation Mode شده و گزینه Wireless Router Mode را انتخاب و Save کنید. ۳٫ اکنون روتر را ریبوت کنید.
۴٫ مجدد به تنظیمات مودم بروید و گزینه network را انتخاب کنید و سپس گزینه WAN Setting را کلیک کنید. در صفحه باز شده جهت تعریف WAN جدید بر روی دکمه Add کلیک کنید. ۵٫ سپس در تنظیمات WAN گزینه Connection Type روی Dynamic Ip قرار دهید. در انتها بر روی دکمه Save کلیک کنید.
مودم ADSL ترکیبی از مودم و روتر هستند. بسته به مدل مودم میتوانند به صورت WiFi و با چندین پورت LAN ارائه شوند. به دو روش میتوان تبدیل مودم به روتر را انجام داد. اگر مودم اصلی مودم روتر باشد، به تنظیمات DHCP رفته و تنظیمات آن را فعال میکنیم و یک رنج آی پی مشخص برای کلاینتها در نظر میگیریم. برای مثال یک DHCP Pool با رنج آی پی ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۰ را ایجاد کرده و آی پی Default Getaway و DNS Server که همان آپی مودم روتر است را برابر ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ قرار میدهیم. در این صورت تمامی دستگاههایی که به صورت سیمی یا بیسیم متصل هستند قابلیت دسترسی به یکدیگر را خواهند داشت. حالت دو اگر مودم اصلی روتر نباشد و صرفاً مودم باشد، باید یک Access Point یا مودم روتر دیگری به مودم اصلی متصل شود. این کار را با اتصال کابل شبکه از مودم روتر به مودم اصلی انجام میدهیم. در نظر داشته باشید که این ارتباط باید به پورت LAN مودم روتر دوم وصل شود و نه پورت WAN. سپس به بخش تنظیمات WAN مودم روتر دوم رفته و آن را بر روی حالت پیشفرض Bridge قرار میدهیم. در مرحله بعد در بخش تنظیمات LAN مودم روتر دوم یک آی پی متفاوت در رنج آی پی مودم اول تنظیم میکنیم. سپس به بخش تنظیمات DHCP رفته و یک DHCP Pool با رنج آی پی ۱۹۲.۱۶۸.۱.۰ ایجاد کرده و آی پی Default Getway و DNS Server را برابر با آی پی مودم اول که در این مثال ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ هست، قرار میدهیم. اکنون تمامی دستگاههایی که بهصورت سیمی یا بیسیم هستند، به مودم روتر دوم وصل میشوند. در این مقاله با تبدیل مودم به روتر آشنا شدید. گر چه مودمهای موجود در بازار همگی قابلیت روتینگ دارند؛ اما ممکن است با نمونههای قدیمی یا اضافه در محل کار یا خانهتان مواجه شوید که میتوانید از این روشها برای بهکارگیری مجدداً آنها استفاده کنید. روشهایی که در این مطلب با شما به اشتراک گذاشتیم بسیار کاربردی بوده و نیاز است با دقت بالایی آنها را پشت سر بگذارید.