منظور از IOT ) internet of things ) یا اینترنت اشیا ، ایجاد ارتباط میان دستگاه هایی نظیر لوازم آشپزخانه، لوازم منزل، خودرو، دستگاه های محل کار، گوشی های هوشمند و بطور کلی دستگاه های هوشمند و …به وسیله ی نرم افزار های مخصوص ، سنسور ها و …می باشد. این فناری تقریبا جدید این قابلیت را به وسایل مختلف می دهد که به شکل خودکار بتوانند فعالیت هایشان را متناسب با تغییرات محیط پیرامونشان تنظیم کنند و رفتار مناسب اختصاصی آن تغییر را به شکل تماما خودکار و بدون نیاز به انسان انجام دهند و اطلاعات را با دیگر دستگاه ها به اشتراک بگذارند.
بنیان و اساس این فناوری بر پایه ی اینترنت و شبکه ی بی سیم طراحی شده است و سعی بر این دارد به منظور افزایش بازدهی و دقت دستگاه ها فعالیت کند. اینترنت اشیا یا به بیانی دیگر اینترنت چیز ها می تواند کمک رسان انسان ها برای صرفه جویی در بخش زمان و بعد هزینه ها باشد.
تاثیر اینترنت اشیا در زندگی
ممکن است به این نکته توجه نکرده باشید که اینترنت اشیا را می توان برای بیشتر دستگاه ها پیاده سازی و استفاده کرد که همین نکته مرز میان این تکنولوژی و دیگر تکنولوژی هایی است که در بازار وجود دارند. IOT می تواند سیستم روشنایی،غذا ساز، سیستم های امنیتی، کامپیوتر ، لباس شویی و ظرف شویی و موارد زیادی از ابزار های منزل و یا حتی فروشگاه ومحل کار را در بر گیرد. در مقاله IOT یا اینترنت اشیاء چیست به چند مورد از استفاده های این تکنولوژی نوپا می پردازیم.
متخصصان این حوزه پیش بینی کرده اند که تا سال 2020 بالغ بر 30 میلیارد دستگاه را در تمام دنیا به هم متصل نمایند که همین موضوع باعث شده است تا ارزش جهانی این محصول تا این سال تقریبا به 1/7 تریلیون دلار رسیده باشد.
شکل های مختلفی وجود دارد تا بتوان دستگاه های متفاوت را به یکدیگر وصل کرد. از اسم این تکنولوژی پیدا است که اولین نیاز ضروری برای انجام این کار، شبکه ی اینترنت است. در اصل اینترنت حکم کنترل وسایل متصل شده به فناوری IOT را دارد.
مورد بعدی که در IOT یا اینترنت اشیا به آن اشاره می کنیم وسایل مورد نیازی است که برای استفاده از این فناوری لازم است،مانند یک تلفن هوشمند یا وسیله ای مانند آن که قادر باشد بلوتوث را پشتیبانی کند. همه ی دستگاه های متصل به IOT ، به کمک یک یا چند دستگاه احتیاج دارند. یک دستگاه هوشمند مانند یک تلفن هوشند می تواند شما را برای کنترل وسایل از راه دور کمک کند.
واضح است برای ایجاد ارتباط میان گوشی هوشمند و اشیا، لازم است از یک نرم افزار واسط استفاده نمایید که بر روی هر دو یا چند دستگاهی که در چرخه ی IOT هستند، نصب شده باشد.
کاربرد های IOT
به منظور ایجاد ارتباط میان تعداد زیادی از وسایل و جابجایی و اشتراک دیتا میان آن ها، روش های مختلفی معرفی شده است. برای مثال، منازل و دفاتر کاری می تواند از شبکه ی بلوتوث یا وای فای برای این کار استفاده کنند.
افزون براین، به منظور اتصال دستگاه های الکترونیکی به یکدیگر به وسیله ی اینترنت اشیا، از LTE نیز استفاده می شود اما استفاده از آن در این بخش خیلی رواج ندارد.
از اینترنت اشیا می توان در بخش ها و قسمت های مختلف کمک گرفت و این توانایی را دارد که عمل های مختلفی را برای انسان ها ساده سازی کند. در ادامه ی مقاله ی IOT یا اینترنت اشیاء چیست می خواهیم به واکاوی مهم ترین و اساسی ترین استفاده های این فناوری نو بپردازیم:
Smart houses
متصل نمودن خانه و وسایل داخل آن به یکدیگر به کمک یک سیستم کاملا خودکار و اتومات، بدون نیاز به انسان موضوع این بخش از IOT یا اینترنت اشیاء چیست، می باشد. خانه ای که از این فناوری بهره می برد را Smart house یا خانه ی هوشمند می نامند.
روشنایی منزل
اگر در منزل خود سیستم روشنایی را به شبکه ی IOT وصل کرده باشید، این سیستم می تواند میزان روشنایی و زمان روشن یا خاموش لامپ ها را متناسب با شما در منزل مدیریت کند، یعنی به کمک سنسور ها و دیگر ابزار کمکی تعبیه شده در محیط هنگامی که منزل را ترک می کنید، لامپ ها به شکل خودکار خاموش می شوند و لازم نیست نگران این مسئله باشد که لامپ ها را خاموش کرده اید یا نه(!) و هنگام ورود به منزل سیستم روشنایی از ابتدای ورود شما به ساختمان فعال شده و نیازی نیست شما این کار را انجام دهید، زیرا یار شما یعنی فناوری اینترنت اشیا این کار را برای شما به شکلی خودکار انجام می دهد.
دیگر امکانی که این فناوری به شما می دهد این است که این قابلیت را دارید تا هر کجای منزل که هستید قادر باشید هر کدام از لامپ های منزل را خاموش یا روشن کنید و روی آن ها کنترل داشته باشید. این امکان پر اهمیت شما را در افزایش امنیت منزل نیز یاری می کند، برای مثال هنگامی که به مهمانی می روید و می بینید هوا تاریک شده است و قصد بر گشت به خانه را هم ندارید، می توانید به کمک اینترنت اشیا لامپ های منزل را روشن کنید تا دیگران فکر کنند شا به منزل بر گشته اید و فکر سرقت خانه را نکنند.
سیستم های تامین امنیت منزل
در IOT یا اینترنت اشیاء چیست می گوییم که استفاده کنندگان از IOT قادرند تا دوربین های محل کار یا منزل را در هر ساعت از شبانه روز و هفت روز هفته رصد کنند و نیازی نیست حتما نزدیک دوربین ها باشند زیرا به شکل فنی این امکان وجود دارد تا بتوانند هر کجای دنیا که باشند و به اینترنت دسترسی داشته باشند، دوربین های منزل یا محل کارشان را چک کنند.
استفاده ی جالب دیگر این است که با نصب دوربین و میکروفون جلوی در ورودی بتوانند با کسانی که مراجعه می کنند، صحبت کنند و تصویرشان را ببینند، حتی اگر در محل حضور نداشته باشند که مزیتی جالب برای مدیریت کردن مراجعان در زمان عدم حضور در محل کار است.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که کلید را خانه جا گذاشته باشید یا اصلا فراموش کرده باشید که آن را بردارید و دلتان بخواهد بدون نیاز به این قبیل چیز ها وارد منزل شوید. خب اینترنت اشیا این مشکل را برای شما حل کرده است که دیگر نگران این چالش نباشید، زیرا می توان با نصب سنسورها و حسگر هایی در محل ورودی، خود را به سیستم بشناسانید و بدون نیاز به کلید وارد محل شوید.
امیدوارم مقاله ی IOT یا اینترنت اشیا چیست، دید مناسبی در استفاده از اینترنت اشیا به شما داده باشد. با ما در صاران مارکت همراه باشید!