اگر شخصی هستید که اهل استفاده از کامپیوتر و یا لپ تاپ است، به احتمال زیاد با وسایلی مانند روتر و سوئیچ سرو کار دارید. در نگاه اول ممکن است این وسایل مانند هم باشند و تفاوت سوئیچ، هاب، روتر به شکل شفافی مشخص نباشد. اما هر کدام از این ها برای کاربرد خاصی ساخته شده اند که در ادامه ی متن به دنبال یافتن این تفاوت ها هستیم. با صاران همراه باشید. نسبت به گذَشته استفاده از کامپیوتر، فراگیرتر شده است و در هر سازمان و شرکتی که نگاه کنید انواع مختلفی از رک دیواری یا رک ایستاده آن را می توان دید. رک شبکه و سرور پذیرنده ی پچ پنل، روتر، انواع هاب و سوئیچ و سرورها هستند. در نگاه اول به این لیست، شاید اسامی این ماژول ها کمی سخت به نظر برسند، ولی در حقیقت هر کدام دارای کار و فرمان مشخصی است که به همان منظور ساخته شده است.
سه مورد از پر کاربردترین وسیله هایی که در شبکه های کامپیوتری استفاده می شوند روتر، هاب و سوئیچ شبکه هستند. در بالا نیز به آن ها اشاره کردیم که هر یک از این ابزارهای شبکه وظبفه ای مجزا دارند. پس برای شناخت بهتر این وسایل و تفاوت سوئیچ، هاب، روتر نخست هر یک را تعریف و سپس به بیان جزئیات دیگرشان می پردازیم.
تفاوت سوئیچ، هاب، روتر : هاب چیست
ابزاری است برای متصل نمودن تعدادی کامپیوتر در یک سیستم محلی به یکدیگر و هدف از این کار، یکپارچه سازی سیستم ها است. یعنی هر اطلاعاتی که میان این کامپیوترها جابجا می شود، به همه ی سیستم های متصل به یکدیگر توسط هاب نیز می روند. در واقع Hub یک دستگاه شبکه است که به شما امکان می دهد چندین رایانه شخصی را به یک شبکه واحد متصل کنید. برای اتصال بخشهای LAN استفاده می شود. یک هاب درگاه های مختلفی را ذخیره می کند، بنابراین وقتی بسته ای به یک درگاه می رسد، در پورت های دیگر کپی می شود. هاب به عنوان یک نقطه اتصال مشترک برای دستگاه های موجود در شبکه کار می کند.
در این ویدئو می خواهیم به صورت کامل تفاوت سوئیچ، هاب، روتر را توضیح دهیم. بنابراین با ما همراه باشید :
در هاب، امکان ارسال پیام فقط برای یک شخص وجود ندارد، زیرا این ابزار قدرت تفکیک این اشخاص را از یکدیگر ندارد و در نتیجه هر فایلی که در این شبکه ارسال شود تمامی سیستم هایی که در سر دیگر هاب هستند این اطلاعات را دریافت می کنند. برای نمونه زمانی که در یک دفتر کار ۷ سیستم موجود در شرکت توسط ابزار هاب به هم متصل شده باشند، اگر سیستم شماره ۱ عکسی برای سیستم شماره ۲ ارسال کند، در اصل برای همه ی سیستم ها ارسال می شود و دیگر پیام شخصی معنی نمی دهد. هر چند دیگر سیستم ها تمایلی برای دریافت این فایل نداشته باشند.
مزیت استفاده از هاب
امروزه این ابزار کاربرد فراوانی ندارد و کارشناسان زمانی شما را مجاز به استفاده از آن می کنند که امنیت برای شما از اهمیت پایینی برخوردار باشد، زیرا هنگامی که قصد دارید یک قرارداد مهم را در سازمان ارسال کنید، برای همه ی افراد آن سازمان این فایل قابل رویت می شود. به همین دلیل به شکل گسترده ای، توصیه نمی شود.
- مقیاس پذیری اینترنت به اشتراک گذاشته شده را ارائه می دهد (لینک بالا)
- نظارت بر شبکه را مجاز می کند.
- سازگاری به عقب را ارائه دهید.
- به شما کمک می کند تا کل مسافت شبکه را افزایش دهید.
ویژگی های هاب
- با پخش و پهنای باند مشترک کار می کند.
- ۱ دامنه پخش و ۱ دامنه برخورد دارد
- در لایه فیزیکی مدل OSI کار می کند
- با استفاده از هاب نمی توان LAN مجازی ایجاد کرد
- پشتیبانی از حالت انتقال نیمه دو طرفه را فراهم می کند
- مرکز فقط یک دامنه پخش دارد
- از پروتکل درخت پوشا پشتیبانی نمی کند
- برخورد بسته ها بیشتر در داخل یک توپی رخ می دهد
کاربردهای هاب ها
- از هاب در سازمان ها برای اتصال استفاده می شود.
- برای ایجاد شبکه های خانگی کوچک استفاده می شوند.
- برای نظارت بر شبکه استفاده می شود.
- شما می توانید یک دستگاه یا دستگاه جانبی ایجاد کنید که در دسترس شبکه باشد.
تفاوت سوئیچ، هاب، روتر : معایب HUB
- این بیشتر نیمه دوبلکس می باشد.
- پهنای باند اختصاصی ارائه نمی دهد.
- نمی تواند بهترین مسیر شبکه را انتخاب کند.
- هیچ مکانیزمی برای کاهش ترافیک شبکه وجود ندارد.
- امکان تمایز دستگاه
- اندازه شبکه
تفاوت سوئیچ، هاب، روتر : تعریف سوییچ در شبکه
به وسیله کابل شبکه Lan امکان ایجاد ارتباط میان چندین سیستم وجود دارد. زمانی که فایلی ارسال می شود، سوئیج یک جدول را می سازد که سیستم ها و ابزارهایی که به شبکه متصل اند توسط جدول مک آدرس به هم وصل می شوند. به عبارتی دیگر، سوئیچ شبکه یک دستگاه شبکه رایانه ای است که دستگاه های مختلف را در یک شبکه رایانه ای به یکدیگر متصل می کند. همچنین ممکن است برای مسیریابی اطلاعات به صورت داده های الکترونیکی ارسال شده از طریق شبکه ها مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که روند پیوند بخشهای شبکه، پل زدن نیز نامیده می شود، معمولاً از سوئیچ ها به عنوان دستگاههای پل زدن یاد می شود.
مزیت های سوییچ
علت استفاده از هاب در سیستم ها، قیمت پایین آن است اما در عوض بار زیادی را در شبکه ایجاد می کند که می توان این مشکل را به کمک سوئیچ برطرف نمود. از آن جایی که سوئیچ، آدرس هر سیستم در شبکه را دارد فایل های ارسالی را از مبدا به مقصد ارسال می کند. فرض کنید می خواهید بسته ای از سیستم ۵ که متصل به پورت پنجم است را به سیستم ۸ که متصل به پورت هشتم است، ارسال کنید. سوئیچ می تواند با در دست داشتن آدرس هر سیستم یا ابزار، بدون این که فضای شبکه را زیادی اشغال کند، بسته را به مقصد برساند. در قسمت بعدی از مطلب تفاوت سوئیچ، هاب، روتر نوبت به روتر می رسد.
- به شما کمک می کند تعداد دامنه های پخش را کاهش دهید.
- از VLAN پشتیبانی می کند که می تواند در تقسیم منطقی پورت ها کمک کند.
- سوئیچ ها می توانند از جدول CAM برای نقشه برداری از پورت به MAC استفاده کنند.
ویژگی های سوئیچ
- این دستگاه لایه Datalink است (لایه ۲).
- با پهنای باند ثابت کار می کند.
- جدول آدرس MAC را حفظ می کند.
- به شما امکان می دهد LAN مجازی ایجاد کنید.
- به عنوان یک پل چند پورت کار می کند.
- بیشتر با ۲۴ تا ۴۸ پورت همراه است.
- از حالت های انتقال نیمه و دوبلکس پشتیبانی می کند.
کاربردهای سوئیچ
- یک سوئیچ به شما کمک می کند تا جریان داده ها را در شبکه مدیریت کنید.
- شبکه های LAN متوسط و بزرگ حاوی تعدادی سوئیچ مدیریت شده مرتبط می باشد.
- از سوئیچ ها به طور گسترده ای در برنامه های SOHO (دفتر کوچک / دفتر خانه) استفاده می شود. SOHO بیشتر از یک سوئیچ برای دسترسی به خدمات مختلف باند پهن استفاده می کند.
- در شبکه رایانه ای برای اتصال فیزیکی دستگاهها به یکدیگر استفاده می شود.
- یک سوئیچ می تواند داده ها را به هر یک از دستگاه های دیگر منتقل کند، با استفاده از حالت نیمه دوبلکس یا حالت دو طرفه.
تفاوت سوئیچ، هاب، روتر : معایب سوئیچ
- به اندازه یک روتر برای محدود کردن پخش ها مناسب نیست.
- برقراری ارتباط بین VLAN به مسیریابی بین VLAN نیاز دارد، اما این روزها سوئیچ های چند لایه بسیاری در بازار موجود است.
- مدیریت بسته های Multicast که به پیکربندی و طراحی مناسب نیاز دارند.
- تعداد دامنه های پخش را کاهش می دهد.
تفاوت سوئیچ، هاب، روتر : روتر چیست
به کمک این وسیله قادر هستید تا فایل های مورد نظر را میان شبکه های مختلف رد و بدل کنید و اصلی ترین تفاوت سوئیچ، هاب، روتر همین مسئله است. فایل های ارسالی، هر کدام دارای آدرسی است که بیان گر مقصد فایل است. روتر ها با شناسایی و استفاده از این آدرس، فایل شما را به مقصد مورد نظر ارسال می کند. استفاده از روتر هنگامی کاربردش احساس می شود که شبکه ی شما از حالت محلی گسترده تر شود. هنگامی که در گوگل جست و جویی را انجام می دهید، روتر این مطلب را به سمت سرورهای گوگل می فرستد تا پردازش شوند.
در ادامه ی مقاله ی تفاوت سوئیچ، هاب، روتر به منظور فهم این مطلب، ایمیل را در خاطر بیاورید. هنگامی که شما می خواهید یک فایل را برای آدرسی در طبقه ی ۱ که در یک ساختمان هستید ارسال کنید، تنها آدرس level 1 کافی است تا فایل به مقصد برسد. اما زمانی که بخواهید مقصد این فایل را در طبقه ای در ساختمانی دیگر در میلان خودتان تعیین کنید، باید علاوه بر تعیین طبقه، پلاک منزل را نیز بگویید. به همین شکل هر چه دور تر برویم و بخواهیم فایل را در استانی دیگر بفرستیم باید اطلاعات بیش تری را ذکر کنیم.
قابلیت های روتر چیست؟
کاربرد اصلی این ابزار، ارسال فایل میان دو شبکه ی متفاوت است. اما روز به روز با آمدن مدل جدید روتر علاوه بر کاربرد اصلی آن، قابلیت های جانبی به این ابزار اضافه شده است که در ادامه آن ها را چک می کنیم:
- تعبیه شدن ۴ الی ۸ پورت به منظور اشتراک گذاری ابزارهایی چون پرینتر را به شکل محلی با سایر سیستم های متصل به شبکه فراهم شده است.
- ابزار های روتری که اخیرا وارد بازار شده اند از قابلیتی تحت عنوان NAT یا Network Address Translator بهره می برند که قابلیت اختصاص دادن گروهی از IP های داخلی برای شبکه را در کنار دریافت کردن IP از شبکه ی گسترده ی بیرون مانند ISP یا WAN را برای کاربرانش فراهم می کند. این عمل را مودم ADSL که این روزها می بینیم، انجام می دهند.
- DHCP یا Dynamic Host Configuration Protocol که به هر وسیله ی جدیدی که وارد شبکه ی روتر می شود، یک آی پی منحصر به فرد می دهد.
- به منظور حفاظت کردن از شبکه ی داخلی، فایروال در نظر گرفته شده است.
- به منظور متصل شدن مودم، یک پورت WAN نیز تعیین شده است تا امکان اتصال به سرویس یک ISP برقرار شود.
- فراهم شدن امکان متصل شدن گجت های بی سیم با افزودن امکان اتصال بی سیم.
خب امیدواریم با توضیحات کاملی که در بالا ارائه شد بتوانید تفاوت سوئیچ، هاب، روتر را متوجه شده باشید. همچنین می توانید از فروشگاه صاران انواع روترهای ارزان قیمت را بازدید کنید. ما به شما پیشنهاد می کنیم روتر بیسیم تندا مدل N301 را خریداری کنید.