چگونه می توان از هک وای فای جلوگیری کرد؟ امروزه با گسترش تکنولوژی در کنار فوایدی که برای ما دارد معایبی هم به همراه آورده است که اپ های هک وای فای یکی از آن ها می باشد. می توان گفت که این اپ ها به راحتی در اینترنت یافت می شوند و به آسانی قابلیت هک وای فای را دارند. از طرفی فعالیت کردن در این بازه ی زمانی بدون اتصال به اینترنت کار سختی شده است و از سمتی دیگر تمایل نداریم تا افراد، بدون اجازه بتوانند به وای فای ما دسترسی داشته باشند. اگر دقت کرده باشید هنگامی که وارد مکانی می شوید اگر وای فای گوشی یا لپ تاپ خود را روشن کنید، حداقل چندین شبکه وای فای برای شما نمایش داده می شود.
عموما همه ی ما در محل کار یا منزل خود از روتر یا مودم برای اتصال به اینترنت استفاده می کنیم که اتصال بی سیم گزینه ای محبوب تر میان افراد است زیرا استفاده از آن راحت تر است. حال سوالی که مطرح می شود این است که آیا راهکارهای امنیتی شبکه های وای فای به اندازه ای هستند که بتوانند در مقابل اپ های مخرب مقاومت کنند یا خیر؟ خوشبختانه برای هکرها و متاسفانه برای صاحبان وای فای، اکثرا راه های پیشگیری از هک وای فای به گونه ای چیده نشده اند که بتوانند امنیت شبکه را تامین کنند و لازم است تا بروزرسانی ها و تغییراتی درشان ایجاد شود تا مانند یک دژ محکم از شبکه ی وای فای شما حفاظت کنند.
روش های حفاظت از وای فای در برابر هک شدن
دسترسی هکرها به شبکه ی وای فای شما از چند جنبه برایتان دردسر ساز می باشد:
- نخست مقداری از حجم اینترنت شما توسط شخص هکر استفاده می شود و لازم است تا حجم اضافی خریداری کنید که این کار برای شما هزینه مالی در بر دارد.
- استفاده ی همزمان هکر از شبکه سبب افت سرعت می شود، به این دلیل که او نیز بخشی از پهنای باند را اشغال می کند.
- خطرناک ترین موردی که معمولا افراد از آن بی اطلاع هستند، دسترسی هکر به اطلاعات و فایل های سیستمی است که به همان شبکه وای فای متصل است.
پیش از شروع بیان راه های پیشگیری از هک وای فای، لازم است تا مسیر دستیابی به صفحه ی تنطیمات اصلی مودم را بدانید تا بتوانید از آن در مراحل زیر کمک بگیرید و امنیت وای فای خود را افزایش دهید. در عموم شرکت های معتبر و معروف مودم، می توان با تایپ ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۱ در صفحه ی مرورگر به صفحه ی تنظیمات اصلی مودم دست یافت. طبق حالت پیش فرض username کلمه ی admin یا administrator می باشد. گذرواژه های پیش فرض نیز اعداد ۱۲۳۴ یا ۱۲۳۴۵ می باشند.
حال می توان راه های پیشگیری از هک وای فای را به شکلی مطلوب پیاده کرد:
ورود با کارت شناسایی
همه ی دستگاه ها مانند گوشی های هوشمند و لپ تاپ که به اینترنت متصل می شوند، دارای یک اثر انگشت اختصاصی هستند که فقط مختص همان دستگاه است که به آن آدرس مک(MAC Address) می گویند. دقت کنید بعضی به علت شباهت نام این آدرس با کامپیوترهای مکینتاش، آنها را مرتبط به می دانند که اینگونه نیست و هیچ ارتباطی با هم ندارند. استفاده از MAC Filtering یکی از مناسب ترین راه های پیشگیری از هک وای فای می باشد.
به کمک این شیوه شما لیستی از دستگاه هایی که تمایل دارید به شبکه ی وای فای متصل شوند را تهیه ی می کنید و مک آدرسشان را وارد سیستم می کنید. به این طریق شما تنها به افراد حاضر در لیست اجازه ی اتصال را می دهید و افراد دیگر نمی توانند به شبکه ی وای فای متصل شوند. همانطور که در بالا اشاره شد آدرس مک، یکتا و منحصر به فرد می باشد و امکان تداخل یا اخلال در آن وجود ندارد.
این آدرس به شکل سخت افزاری بر روی ابزارهای دیجیتالی ثبت می شود و به همین علت، تنها ابزاری که آدرسش در لیست شما وجود داشته باشد توانایی اتصال را دارد. البته این روش هم به شکل صد درصدی شما را غیر قابل نفوذ نمی کند و امکان عبور کردن از این سد و spoof کردن آن توسط هکرها وجود دارد. البته نخستین گام برای این کار این است تا لیستی از آدرس های مک که شما به سیستم داده اید و به عنوان کاربران مجاز تعریف کرده اید را داشته باشند.
هیچگاه کلمات عبور آسان را به عنوان پسورد انتخاب نکنید !!!!!
این نکته بسیار پر اهمیت و حیاتی است، تحت هیچ شرایطی مودم خود را بدون رمز عبور نگذارید. علاوه بر این لازم است تا بعد از نخستین اتصال، کلمه ی عبور صفحه ی تنظیمات مودم را نیز تغییر دهید. عموما شرکت های سازنده مودم ها، کلمات عبور راحت و معروف (مانند ۱۲۳۴) را برای رمز عبور پیش فرض قرار می دهند تا کاربران بتوانند به راحتی متصل شوند و اگر آن را فراموش کردند، با امتحان کردن چند کد رایج آن را بیابند.
متاسفانه کاربران کشور ایران هنوز با این شیوه آشنا نیستند که لازم است این کلمه ی عبور تغییر داده شود و نباید آن را به عنوان پسورد خود استفاده کنند. زیرا با این کار افراد سودجو و هکرها می توانند به آسانی این رمز را بیابند و به شبکه ی وای فای شما متصل شوند. حتی قادرند تا با دسترسی به صفحه ی تنظیمات مودم، رمز آن را نیز تغییر دهند که باعث می شود شما دچار مشکلات فراوانی شوید. پس اکیدا توصیه می شود تا این مورد از راه های پیشگیری از هک وای فای را انجام دهید و نسبت به انتخاب یک پسورد محکم و قدرتمند اقدام کنید.
مودم بدون استفاده را روشن نکنید
یکی از پیش پا افتاده ترین راه های پیشگیری از هک وای فای، خاموش کردن آن در مواقع عدم استفاده از آن است. اگر در طول بازه ای زمانی در منزل نیستید یا کسی از مودم استفاده نمی کند، لازم نیست تا آن را روشن بگذارید. با رعایت همین مورد آسان، بسیاری از سودجوها و هکرها بی بهره می مانند. این کار مانند این است که هنگامی که منزل را ترک می کنید، جاروبرقی را روشن بگذارید! قطعا هیچ کس چنین کاری را انجام نمی دهد.
اهمیت مکان مودم
متناسب با برد روتر یا مودم شما، سیگنال های وای فای تا برد مشخصی را پوشش می دهند. حال اگر این مسافت فراتر از منزل شما باشد، ریسک هک شدن این شبکه افزایش می یابد. البته اگر این پوشش تا مسافت کمی بیش تر از منزل را ساپورت کند طبیعی است، اما اگر این میزان افزایش یابد لازم است تا برد مودم را تنظیم نمایید. ترجیحا توصیه می شود تا مودم را در مرکز منزل قرار دهید. این کار باعث می شود تا امواج، فضای خانه را پوشش دهند. حال اگر روتر خود را نزدیک پنجره قرار دهید، این برد فضای کوچه شما را نیز پوشش می دهد و امکان دسترسی افراد سودجو به این شبکه بیش تر می شود.
به منظور کاهش برد مودم، راه های مختلفی بیان شده است.
- نخستین راه کوتاه کردن برد مودم از طریق تنظیمات است. به طور مثال شما که می خواهید مودم را برای یک مکان کوچک استفاده کنید، توصیه می شود ۸۰۲٫۱۱g را انتخاب کنید (به جای تنظیم ۸۰۲٫۱۱b) تا میزان پوشش فضا، کوچکتر شود. راه های ابتکاری دیگری که عملی هستند نیز وجود دارند.
- مثلا شما می توانید مودم را مورد در زیر تخت خواب قرار دهید یا آن را درون یک جعبه بگذارید.
- پوشاندن آنتن(های) مودم به وسیله ی فویل آلومینیومی نیز تاثیر گذار است. به کمک این راه ها شما می توانید علاوه بر کاهش برد سیگنال، جهت انتشار آن را نیز تنظیم نمایید.
گاهی این ایده ها خنده دار هستند، اما می توانند جز یکی از راه های پیشگیری از هک وای فای کارساز باشند.
ورودی ها چک شوند – جلوگیری از هک وای فای
یکی از ساده ترین مسیرهایی که می توان متوجه شد چه کسی به شبکه ی وای فای شما متصل است، کمک گرفتن از ابزارهای مانیتورینگ وای فای می باشد. اپ های مختلفی وجود دارند که به شما نمایش می دهند چه دستگاه هایی به وای فای متصل هستند. از این طریق می توانید دستگاه هایی که بدون اجازه شما متصل هستند را شناسایی و بلاک نمایید. به این شکل، دیگر این دستگاه ها نمی توانند به شبکه ی وای فای شما وصل شوند و از آن سو استفاده کنند.
رمز گذاری مناسبی را انتخاب کنید
افزون بر انتخاب یک رمز مستحکم و پیچیده، لازم است تا الگوریتم رمزگذاری مناسبی را برای مودم خود پیاده سازی کنید. نخستین الگوریتم های رمزگذاری WPA بود که رفته رفته با افزایش نیازها، انواع دیگری مانند WPA2 هم معرفی شدند که معروف ترین الگوریتم ها هستند.
WEP که ابتدا وارد بازار شد، به راحتی قابل هک شدن بود. در کنار آسانی هک شدن این الگوریتم (در مدت حدود ۱۰ دقیقه) با دستگاه های قدیمی نیز سازگار می باشد و همین دلیل استفاده از این الگوریتم نا امن برای برخی دستگاه ها است. اگر تمایل دارید یک سیستم امن تر بر روی دستگاه خود اجرا کنید، WPA2 توصیه می شود. این الگوریتم رمزگذای از امنیت بالایی برخوردار است و تقریبا می توان گفت نفوذ به آن کار بسیار دشواری است. با رعایت این مورد از راه های پیشگیری از هک وای فای می توانید یک گام به افزایش امنیت مودم خود نزدیک تر شوید.
ناپدید شوید!!!! – جلوگیری از هک وای فای
می توان گفت امروزه همه ی مودم ها قابلیت مخفی کردن نام وای فای را دارند. به کمک این قابلیت می توانید نام وای فای را از دید دستگاه ها پنهان کنید و آن ها دیگر نمی توانند شما را پیدا کنند تا بخواهند به مودم متصل شوند.
شما نیز برای اتصال به شبکه ی وای فای لازم است تا نام و پسورد خود را به صورت دستی وارد سیستمتان کنید. به منظور فعال کردن قابلیت مخفی سازی نام وای فای، به صفحه تنظیمات مودم وارد شوید (همانطور که در بالا گفته شد) و گزینه ای به اسم Broadcasting را جست وجو کنید. سپس آن را غیر فعال کنید تا بتوانید قابلیت مخفی سازی را برای خود اجرا کنید.
نام دیگری برگزینید – جلوگیری از هک وای فای
SSID اسم ویژه ی شبکه ی وای فای است که برای مودم تعریف می شود. مودم ها هنگامی که در کمپانی سازنده آماده می شوند، نامشان اسم همان کمپانی یا مدل مودم گذاشته می شود. شما می توانید SSID مودم خود را به هر نامی که مایلید، تغییر دهید. البته این تغییر تاثیری مستقیمی بر افزایش امنیت مودم شما ندارد، اما می توانید با ادغام این ترفند با سایر نکات راه های پیشگیری از هک وای فای که در موارد بالا ذکر شدند، گارد حفاظتی شبکه ی وای فای خود را ارتقا دهید.
آپدیت باشید – جلوگیری از هک وای فای
شرکت های ارائه دهنده ی مودم ها و روترها در بازه های زمانی متفاوت، آپدیت هایی برای محصول خود ارائه می دهند که به منظور رفع باگ ها و حفره های امنیتی و دیگر مشکلات می باشد. پس توصیه می شود در بازه های زمانی وارد صفحه ی تنظیمات مودم شوید و در صورت وجود آپدیت Firmware، آن را دانلود و سپس نصب نمایید تا خود را در برابر شیوه ها جدید هک و دیگر اشکالات مقاوم سازید.
فقط با کابل LAN کنترل تنظیمات ممکن شود
از دیگر راه های پیشگیری از هک وای فای جلوگیری از ورود به صفحه ی تنظیمات مودم از راه دور می باشد. بعضی از مودم ها این قابلیت را دارند که امکان اتصال به شکل بی سیم مسدود شود و تنها راه تغییر تنطیمات مودم، اتصال از طریق کابل LAN باشد. به این شکل پس شما می توانید در صفحه ی تنظیمات مودم گزینه ی Admin via Wireless را غیر فعال کنید و در ادامه برای ایجاد تغییرات کابل شبکه را به لپ تاپ و مودم متصل کنید.
نتیجه گیری
به طور کلی کمک گرفتن از قابلیت Mac Filtering و استفاده از WPA2 در کنار یک پسورد سخت با تعداد حروف زیاد می تواند یک سپر خوب برای مقابله با هکرها باشد. البته هکرها با داشتن علم کافی و گذاشتن زمان و توان کافی بر روی موضوع، می توانند شبکه ی وای فای را هک کنند اما می توان با افزایش اطلاعات و سپرهای امنیتی این کار را دشوارتر کرد چون هکرها به دنبال شبکه های آسان تر می روند.