امروزه در هر جایی که بروید، شبکه های اینترنت و وای فای مشاهده میکنید. یکی از چالش های افرادی که از شبکه های اینترنت وای فای استفاده میکنند، برقراری امنیت شبکه و استفاده از پروتکل های رمزنگاری وای فای میباشد. اگر یادتان باشد تا همین چند سال پیش، نرم افزارهایی برای گوشی های اندرویدی منتشر شده بود که افراد میتوانستند بدون هیچ زحمتی شبکه های اینترنتی که از امنیت پایینی برخوردار بودند را هک کنند.
این مسئله زمانی اهمیت بالاتری پیدا میکند که بدانید، هکرهایی که توانستند به درون شبکه اینترنت نفوذ نمایند، قادر هستند تا با تغییر رمز عبور شبکه، دسترسی شما به وای فای خودتان را به طور کامل مسدود کنند. پروتکل های امنیتی پس از فراگیرتر شدن استفاده عموم مردم از شبکه های وای فای، از اهمیت آنها نزد مردم بیشتر شد. چرا که در بسیاری از سازمان ها و شرکت های خصوصی، افراد سودجویی وجود داشتند که قادر بودند تا با هک کردن شبکه های وای فای، اطلاعات محرمانه و سری آنها را بدزدند.
در ادامه این مقاله سعی داریم تا شما دوستان را به طور کامل با پروتکل های رمزنگاری وای فای آشنا کنیم. پس تا انتهای این مطلب همراه صاران مارکت باشید..
معرفی پروتکل های مختلف رمزنگاری وای فای
چنانچه به بخش تنظیمات مودم خود مراجعه کنید و به قسمت پروتکل های رمزنگاری وای فای بروید، با پروتکل های متنوع و متعددی روبهرو خواهید شد. در چند سال اخیر پروتکل های امنیتی زیادی روی سیستم های وای فای به منظور افزایش سطح ایمنی شبکه تست شدند. بدیهی است که هر یک از این پروتکل ها نیز دارای مزایا و کاربرد های خاص خود هستند. مسئله مهم در این بخش آن است که انتخاب پروتکل نادرست امنیتی نه تنها سبب میشود تا سرعت اینترنت شما به طور چشمگیری کاهش پیدا کند بلکه سطح امنیت شبکه شما نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
به طور کلی میتوانیم تمامی پروتکل های امنیتی وای فای را به ۳ دسته کلی تقسیم بندی کنیم:
پروتکل WEP(Wired Equivalent Privacy)
این پروتکل به عنوان قدیمی ترین پروتکل رمزگذاری برای شبکه های اینترنتی در جهان به شمار میرود. به همین علت نیز باگ و خلاء های امنیتی زیادی در آن وجود دارد. الگوریتم WEP، پروتکل ضعیفی بوده و نمیتواند امنیت بالایی برای شبکه وای فای شما تامین کند. مشکلات امنیتی این پروتکل به قدری زیاد بود که کمتر کسی امروزه از این الگوریتم برای محافظت از شبکه های اینترنتی خود استفاده میکند.
پروتکل WPA(Wi-Fi Protected Access)
پس از آنکه باگ های زیادی در پروتکل WEP مشاهده شد، الگوریتم WPA که نسخه ارتقا یافته آن بود منتشر شد. این نوع از پروتکل های رمزنگاری وای فای، با رفع ایرادات و مشکلاتی که الگوریتم های WEP داشتند توانستند سطح امنیتی قابل قبولی را برای شبکه های اینترنت تامین کنند. از طرفی دیگر اما با وجودی که پروتکل های WPA مشکلات WEP را از بین بردند، هنوز هم در مقابل هکر ها نمیتوانستند کاری از پیش ببرند.
پروتکل امنیتی WPA2(Wi-Fi Protected Access II)
گفتیم که پروتکل های WPA از امنیت بسیار بیشتری نسبت به WEP برخوردار بودند، اما هنوز هم مقاومت چندانی در برابر گروه های هکری نداشتند. این بود که نسخه پیشرفته تر و بهبود یافته این پروتکل های امنیتی با نام WPA2 منتشر شد. این الگوریتم با استفاده از به روزترین فناوری های کدنویسی توانست امنیت خوبی را برای شبکه های وای فای تامین کند.
البته این نکته نیز لازم به ذکر است که این نوع از پروتکل های رمزنگاری وای فای با وجودی که آخرین نسخه از الگوریتم های امنیتی شبکه به شمار میروند و امنیت بالایی نسبت به دیگر نسخه های خود دارند، هنوز هم از دست هکرها در امان نیستند. پروتکل های امنیتی دیگری نیز به منظور تامین امنیت شبکه و وای فای وجود دارند که سطح ایمنی بیشتری نسبت به دیگر الگوریتم ها به کاربران ارائه میدهند. از جمله این پروتکل ها میتوانیم به TKIP و AES اشاره کنیم که در ادامه به مقایسه و معرفی آنها خواهیم پرداخت.
بررسی الگوریتمهای رمزنگاری TKIP و AES
الگوریتم AES(Advanced Encryption Standard)
پروتکل های AES همزمان با عرضه WPA2 به طور اختصاصی برای شبکه های وای فای عرضه شدند. این نوع از الگوریتم ها از همان اوایل ورود به دنیای امنیت شبکه توانستند اطمینان و اعتماد درصد بالایی از کاربران را به خود جلب کنند. اکنون و در جوامع مدرن انسانی این نوع از پروتکل های رمزگذاری شبکه های اینترنتی طرفداران زیادی دارند. حتی طبق اظهارات دولت آمریکا، این کشور به منظور تامین امنیت شبکه های وای فای خود از این پروتکل استفاده میکند.
پروتکل TKIP(Temporal Key integrity Protocol)
الگوریتم TKIP نسبت به AES قدیمی تر بوده و زمان عرضه و انتشار آن با پروتکل های WPA همزمان است. این پروتکل در زمان عرضه به عنوان جایگزین WEP معرفی شد، ولی با این وجود نتوانست سطح ایمنی مطلوبی را برای شبکه های وای فای تامین نماید. همین عامل هم باعث شد تا پروتکل های TKIP به سرعت منسوخ شوند و افراد ترجیح دهند تا برای افزایش امنیت شبکه های خود از الگوریتم های دیگری استفاده کنند.
در این قسمت لازم است این نکته را نیز خدمت شما عزیزان گوشزد کنیم که WPA2 به منظور افزایش سطح امنیت شبکه از AES استفاده میکند. حال چنانچه وای فای شما از قابلیت AES پشتیبانی نکند، مجبور خواهید بود تا از پروتکل های TKIP استفاده نمایید. در مودم هایی که گزینه TKIP یا AES، در تنظیمات مودم وجود نداشته باشد، به طور معمول ایمنی آنها از طریق پروتکل WPA2-AES تامین میشود.
انواع پروتکل های امنیتی وای فای
تمامی پروتکل های رمزنگاری وای فای شامل موارد زیر میباشد:
Open(Risky)
همانطور که از اسم آن نیز مشخص است، در صورتی تنظیمات امنیتی مودم خود را روی این گزینه قرار دهید، وای فای شما هیچ رمز عبوری نخواهد داشت. بدیهی میباشد، در صورتی که تنظیمات امنیتی شبکه وای فای خود را روی این گزینه قرار دهید، هر شخصی قادر خواهد بود تا به مودم شما متصل شود. امروزه قیمت بسته های اینترنت خانگی و همراه نیز افزایش قابل توجهی داشته است. به همین دلیل هم قرار دادن تنظیمات وای فای روی این گزینه میتواند سبب خسارت های مالی زیادی به شما شود.
WEP 64(Risky)
اشاره کردیم که پروتکل های امنیتی WEP، یک الگوریتم قدیمی هستند که توان مقابله با حملات هکری را ندارند. WEP 64 در واقع نسخه قدیمی تر آنها میباشد و بدیهی است که امنیت خوبی ندارد!
WEP 128(Risky)
تفاوت اصلی نسخه های ۶۴ و ۱۲۸ الگوریتم های امنیتی WEP تنها در اندازه کلید های رمزنگاری آنها میباشد. این نسخه نیز از سطح ایمنی بالایی برخوردار نیست. البته که امنیت این الگوریتم به نسبت پروتکل های WEP 64 کمی بهتر میباشد.
WPA-PSK(TKIP)
WPA-PSK را در واقع میتوان نسخه اولیه پروتکل های امنیتی وای فای WPA دانست. این الگوریتم ها نیز امنیت چندان بالایی ندارند.
(WPA-PSK(AES
طبق نظر کارشناسان سایت ما، WPA-PSK بر اساس الگوریتم های WPA طراحی شده و ویژگی خاص آن نیز استفاده از AES در کنار پروتکل های WPA میباشد.
(WPA2-PSK(TKIP
این نوع از پروتکل های رمزنگاری وای فای، بر اساس WPA2 طراحی شده اند و از الگوریتم های TKIP نیز به منظور بهبود سطح امنیتی خود استفاده میکنند. البته این نکته نیز شایان توجه است که این الگوریتم تنها در دستگاه هایی که قابلیت متصل شدن به شبکه های (WPA-PSK(AES را نداشته باشند، مورد استفاده قرار میگیرد. میزان امنیتی که این الگوریتم برای شبکه های امنیتی شما ایجاد میکند، چندان مطلوب نمیباشد.
(WPA2-PSK(AES
WPA2-PSK در حال حاضر به عنوان یکی از بهترین پروتکل های امنیتی وای فای به شمار میرود. این الگوریتم تنها برای دستگاه هایی که قابلیت پشتیبانی از AES را دارند، قابل استفاده است.
(WPAWPA2-PSK(TKIP/AES
پروتکل WPAWPA2-PSK نیز از دیگر الگوریتم های مورد اعتماد در دنیای امنیت شبکه به حساب میآید. نکته مهمی که در مورد این الگوریتم وجود دارد، ترکیب چندین پروتکل مختلف است. ادغام این الگوریتم ها با وجودی که امنیت خوبی را به شبکه شما میدهد، ولی از طرفی دیگر به دلیل استفاده از پروتکل های WPA و TKIP، میتواند احتمال هک شدن وای فای شما را نیز افزایش دهد.
کاهش سرعت وای فای در دستگاههای TKIP و WPA
با عرضه مودم های جدیدتر به بازارهای جهانی، موردی که بسیاری از کاربران از آن شکایت داشته اند، کاهش سرعت اینترنت آنها حین استفاده از پروتکل های TKIP و WPA بوده است. درصد بالایی از کاربران مودم های مدل ۸۰۲٫۱۱n، اذعان کرده اند که پس از انتخاب الگوریتم های TKIP و WPA برای مودم های خود، سرعت اینترنت آنها تا حدود ۵۴ Mbs کاهش پیدا میکند. این بدان معنی است که مودم های جدیدی که به بازار عرضه میشوند، سازگاری بسیار کمی با پروتکل های امنیتی قدیمی و منسوخ شده دارند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که سرعت اینترنت در مودم های ۸۰۲٫۱۱n در صورتی که از پروتکل های امنیتی درستی استفاده شود، به بیش از ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه میرسد.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان و دوستان گرامی را بیشتر با انواع پروتکل های رمزنگاری وای فای آشنا کنیم. در انتها شاید این سوال برای شما به وجود آید که از میان انواع الگوریتم هایی که در بخش های پیشین این مقاله معرفی کردیم، کدام یک از آنها میتواند بیشترین سطح امنیتی را برای شبکه های اینترنتی فراهم کند؟
در پاسخ به این سوال میتوان گفت که تمامی پروتکل هایی که در این مقاله معرفی کردیم، قادر خواهند بود تا از سطح کم تا زیاد امنیتی را برای وای فای شما فراهم کنند. به پیشنهاد متخصصان وبسایت ما استفاده از قابلیت و الگوریتم های WPA2، TKIP و AES است. البته که این نکته نیز شایان توجه میباشد که تمامی وای فای های موجود در بازار از این پروتکل ها پشتیبانی نمیکنند. قبل از انتخاب الگوریتم امنیتی مورد نظر خود، بهتر است تا حتما به تنظیمات مودم خود دقت نمایید.