مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۵ دقیقه
کابل شبکه یا کابل به هم تابیده به کابلهایی می گویند که برای انتقال دیجیتال اطلاعات از آن استفاده می شود. این کابلها تنوع بسیار زیادی دارند. در این مقاله از صاران مارکت قصد داریم تا سیر تا پیاز انواع کابل شبکه را بررسی کنیم تا به یک دید روشنی در این زمینه برسید. با ما همراه باشید و تا انتهای مقاله را دنبال کنید تا پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.
کابل شبکه چیست؟
در شبکه های محلی کابل یک محیط انتقال است که برای ارسال اطلاعات از آن استفاده می شود. البته یکی از اجزای بسیار مهم تجهیزات شبکه محسوب می شود. متداول ترین نوع کابل های چهار زوجی که برای انتقال اطلاعات استفاده می شوند، کابل های بهم تابیده هستند. کابلهای UTP به صورت چهار زوج ۱۰۰ اهمی هستند که هر دو زوج بهم تابیده شده اند. حتی اگر پیشرفت هایی در فن آوری های بی سیم وجود داشته باشد، بسیاری از شبکه های رایانه ای در قرن بیست و یکم به کابل به عنوان واسطه فیزیکی متکی هستند که دستگاه ها برای انتقال داده از آن استفاده می کنند. چندین نوع استاندارد و رنگ بندی کابل شبکه وجود دارد که هر کدام برای اهداف خاصی طراحی شده اند.
کابل های UTP استانداردهای مختلفی دارند که در گروههای متفاوت Cat 5, Cat 5e, Cat 6 , Cat7 تقسیم می شوند. سرعت و پهنای باند فرکانسی این نوع کابلها به صورت زیر است:
- Cat5=100 Mhz
- Cat5e=200 Mhz
- Cat6 = 250,350 Mhz
- Cat7=600,1000 Mhz
کابل های بهم تابیده دارای انواع مختلفی هستند از جمله:
کابل های بهم تابیده بدون شیلد UTP، فویل آلومینیومی FTP و شیلد دار STP و گاهی فویل و شیلد دار SFTP که رنگهای مختلفی دارند. همچنین این کابل ها با دو نوع ژاکت PVC و LSZH عرضه می شوند که البته نوع آخری فاقد هالوژن است. و مزیت آن این است که در هنگام آتش سوزی دود سمی تولید نمی کند.
بررسی انواع کابل شبکه از نظر فرکانس
در ادامه مقاله سیر تا پیاز انواع کابل شبکه می خواهیم انواع کابل شبکه را بر اساس استاندارد کابل شبکه بگوییم. یکی از این استاندارد ها فرکانس می باشد. اکنون انواع کابل شبکه را بر اساس استاندارد فرکانس تقسیم بندی کنیم. اگر به دنبال تفاوت بین این نوع کابل ها هستید حتما مقاله تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 را بخوانید.
همانطور که میزان فرکانس قابل پشتیبانی در انواع کابل شبکه با هم فرق دارند، همانطور حجم اطلاعات قابل انتقال هم متفاوت هستند. برای اینکه کابل های شبکه را براساس فرکانس طبقه بندی کنیم آن ها را بر اساس CAT تقسیم بندی می کنیم. این تقسیم بندی عبارتند از :
- CAT-3 : این کابل می تواند حداکثر از فرکانس ۱۰ مگاهرتزی پشتیبانی کند که این امکان را می دهد که تا ۱۰Mbps انتقال اطلاعات انجام شود. البته امروزه با توجه به محدودیت زیاد حجم قابل انتقال توسط این کابل استفاده از آن منسوخ شده است.
- CAT-5 : این کابل می تواند حداکثر تا فرکانس ۱۰۰ مگا هرتزی را پشتیبانی کند که همچنین امکان انتقال اطلاعات تا ۱۰۰Mbps را برای آن فراهم می کند.
- CAT-6 : کابل شبکه CAT6 در ابتدا فقط می توانست تا ۲۵۰مگا هرتز را پشتیبانی کند. اما امروزه که مجموعه های جدید این کابل معرفی و عرضه شده اند، این امکان بسیار بیشتر شده است. زیر مجموعه های جدید این کابل ها که با نام CAT-6e و CAT-6a هستند می توانند تا حداکثر فرکانس انتقال ۵۰۰ تا ۶۵۰ مگا هرتز را نیز فراهم کند.
- CAT-7 : این کابل می تواند تا حداکثر فرکانس ۶۰۰ مگا هرتزی را پشتیبانی نماید که امکان انتقال اطلاعات تا ۱۰Gbps را برای آن فراهم می آورد.
بررسی انواع کابل شبکه از نظر نوع محافظ
در ادامه مقاله سیر تا پیاز انواع کابل شبکه به دسته بندی کابل ها بر اساس استاندارد نوع محافظ می پیردازیم. پوشش یا محافظ نقش بسیار مهمی در محفاظت از انواع کابل شبکه دارد. انواع کابل ها از نظر محافظ بسیار متنوع هستند و انواع متفاوتی دارند که بر اساس زیر تقسیم بندی می شوند.
- کابل UTP : این کابل شبکه غلاف محافظ ندارد.
- کابل STP : این کابل شبکه دارای غلاف محافظ است.
- کابل S-UTP : این کابل شبکه روکش دار و بدون غلاف محافظ است.
- کابل U-FTP : این کابل شبکه دارای فویل محافظ برای سیم ها است که وظیفه محافظت را به عهده دارند.
- کابل SFTP : این کابل شبکه دارای غلاف محافظ است و روکش رز ورقی دارد.
معرفی کابل شبکه Straight
این نوع کابل شبکه برای ارتباط دو وسیله غیر مشابه (کامپیوتر به سوئیچ شبکه) مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ بندی هر دو سر کابل به صورت زیر می باشد:
- سفید نارنجی(TD+)
- نارنجی(TD-)
- سفد سبز(RD+)
- آبی(NC)
- سفید آبی(NC)
- سبز(RD-)
- سفید قهوه ای((NC
- قهوه ای(NC)
بررسی کابل شبکه Cross
در ادامه مقاله سیر تا پیاز انواع کابل شبکه به بررسی کابل شبکه cross می پردازیم. این نوع کابل برای ارتباط دو وسیله مشابه (دو کامپیوتر با هم) مورد استفاده قرار می گیرد. یک کابل متقاطع اترنت که به آن کابل ضربدری (cross) نیز می گویند، دو دستگاه شبکه اترنت را به یکدیگر متصل می کند. این کابل ها برای پشتیبانی از شبکه موقتی میزبان به میزبان در شرایطی که دستگاه میانی مانند روتر شبکه در آن وجود ندارد، ایجاد شده اند. کابلهای کراس تقریباً مشابه کابلهای اترنت مستقیم، مستقیم (یا پچ) هستند، اما ساختار سیم کشی داخلی متفاوت است. یک کابل پچ کورد شبکه معمولی انواع مختلف دستگاه ها را به هم متصل می کند، به عنوان مثال کامپیوتر و سوئیچ شبکه. یک کابل کراس اوور دو دستگاه از همان نوع را به هم متصل می کند. انتهای کابل وصله را می توان به هر طریقی سیم کشی کرد به شرط آنکه هر دو انتها یکسان باشند. در مقایسه با کابلهای اترنت مستقیم، سیم کشی داخلی کابل کراس سیگنالهای انتقال و دریافت را معکوس می کند. سیم های کدگذاری شده با رنگ معکوس را می توان از طریق اتصالات RJ-45 در هر انتهای کابل مشاهده کرد:
- کابلهای استاندارد در هر انتهای آنها یک رشته سیمهای رنگی یکسان دارند.
- کابلهای کراس اوور سیمهای اول و سوم (شمارش از چپ به راست) و همچنین سیم دوم و ششم را دارند.
یک کابل کراس اوور اترنت خوب دارای علائم خاصی می باشد که آن را از کابل های مستقیم متمایز می کند. بسیاری از آنها قرمز هستند و روی بسته بندی و پوشش سیم “کراس اوور” مهر شده است. رنگ بندی آن بر اساس زیر می باشد. رنگ بندی یک سر کابل به صورت زیر است:
- سفید نارنجی(TD+)
- نارنجی(TD-)
- سفید سبز(RD+)
- آبی(NC)
- سفید آبی(NC)
- سبز(RD-)
- سفید قهوه ای(NC)
- قهوه ای(NC)
و سر دیگر کابل رنگ بندی متفاوتی دارد که عبارتند از:
- سفید سبز(RD+)
- سبز(RD-)
- سفید نارنجی(TD+)
- آبی(NC)
- سفید آبی(NC)
- نارنجی((TD-
- سفید قهوه ای((NC
- قهوه ای(NC)
بررسی کابل شبکه کواکسیال
در ادامه بررسی سیر تا پیاز انواع کابل شبکه به بررسی کابل کواکسیال که یکی از مهمترین محیط های انتقال برای مخابرات است، می پردازیم. کابل کواکسیال (که کواکس نیز نامیده می شود) در دهه ۱۸۸۰ اختراع شد و بیشتر به نوعی کابل معروف بود که دستگاه های تلویزیون را به آنتن های خانه متصل می کرد. کابل کواکسیال برای کابل های اترنت ۱۰ مگابیت در ثانیه نیز استاندارد است. هنگامی که اترنت ۱۰ مگابیت بر ثانیه محبوبیت بیشتری داشت، در دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰، شبکه ها معمولاً از یکی از دو نوع کابل کواکس استفاده می کردند، thinnet (استاندارد ۱۰BASE2) یا ضخیم (۱۰BASE5). این کابلها از یک سیم مسی داخلی با ضخامت متفاوت احاطه شده توسط عایق و محافظ دیگر تشکیل شده است. سختی آنها باعث شده مدیران شبکه هنگام نصب و نگهداری نازک و ضخیم دچار مشکل شوند. این کابل شامل یک رسانا، عایق، بافندگی و جلد است. جلد پوشش گره، بافندگی عایق را می پوشاند و عایق هادی را می پوشاند.
- جلد
این لایه خارجی کابل کواکسیال می باشد. این کابل را از آسیب فیزیکی محافظت می کند. - پوشش بافته شده
این محافظ از سیگنال ها در برابر تداخل خارجی و نویز محافظت می کند. این پوشش یا محافظ از همان فلزی ساخته شده است که برای ساخت هسته استفاده می شود. - عایق بندی
عایق از هسته محافظت می کند. همچنین هسته را از محافظ بافته شده جدا نگه می دارد. از آنجا که هر دو هسته و محافظ بافته شده از یک فلز استفاده می کنند، بدون این لایه، آنها یکدیگر را لمس می کنند و اتصال کوتاه در سیم ایجاد می کنند. - رسانا
هادی سیگنال های الکترومغناطیسی را حمل می کند. بر اساس هادی، یک کابل کواکسیال را می توان به دو نوع طبقه بندی کرد. کابل کواکسیال تک هسته ای و کابل کواکسیال چند هسته ای.
کابل های کواکسیال اصولاً برای شبکه رایانه ای تولید نشده اند. این کابل ها برای اهداف عمومی ساخته شده اند. آنها حتی قبل از پیدایش شبکه های رایانه ای مورد استفاده قرار می گرفتند. آنها هنوز هم استفاده می شوند حتی استفاده آنها در شبکه های رایانه ای کاملاً متوقف شده است. در آغاز شبکه های رایانه ای، وقتی هیچ کابل رسانه اختصاصی برای شبکه های رایانه ای در دسترس نبود، مدیران شبکه شروع به استفاده از کابل های کواکسیال برای ساخت شبکه های رایانه ای کردند.
از سال ۱۹۳۶ از این کابل ها برای انتقال اخبار و اطلاعات در سرتاسر جهان استفاده شدند. در این نوع از کابل ها، دو سیمی که یک زوج را تشکیل می دهند، از حالت متقارن خارج شده و هر زوج از یک سیم در مغز و یک لایه مسی بافته شده در اطراف آن تشکیل می شود. البته در نوع دیگر کابل های کواکسیال، به جای استفاده از لایه مسی بافته شده، تیوپ مسی استوانه ای مورد استفاده قرار می گیرد. در نظر داشته باشید که ماده ای پلاستیکی وظیفه دارد که این دو هادی را از یکدیگر جدا کند. این ماده پلاستیکی می تواند به شکل دیسکهای پلاستیکی یا شیشه ای در فواصل مختلف استفاده شود و مانع از تماس دو هادی با یکدیگر شود. همچنین ممکن است که دو هادی در تمام طول کابل به وسیله مواد پلاستیکی از هم جدا شوند.
بررسی کابلهای شبکه در سیستم های مداربسته
سیستم های مداربسته به گونه ای هستند که از طیف محدودی از کابل شبکه استفاده می کنند. نحوه استفاده از این کابل متفاوت است. یعنی برای محیطهای داخلی و اداری معمولا از کابل CAT-6 UTP استفاده می شود. همچنین برای محیطهای بیرونی که طولانی اند یا امکان آسیب به کابل وجود دارد از کابل CAT-6 SFTP استفاده می شود.
اگر پهنای باند تصاویر دوربین های مدار بسته یاد باشد از کابل CAT-7 استفاده خواهد شد.
در اینجا مقاله سیر تا پیاز انواع کابل های شبکه در صاران مارکت به پایان رسید. امیدوارم مطالعه این مقاله برای شما مفید بوده باشد و پاسخ سوالات خود را دریافت کرده باشید. منتظر نظرات و پیشنهادات شما خوانندگان عزیز هستیم.
یک دیدگاه
رضا سپید
با استفاده از کابل شبکه، میتوانیم دستگاههای مختلف را به یکدیگر متصل کنیم و شبکهای را برقرار کنیم. این کابلها کاربردهای فراوانی دارند از جمله اتصال دستگاههای کامپیوتری به اینترنت، انتقال اطلاعات بین دستگاهها و تامین ارتباط بین شبکههای کامپیوتری. در نتیجه، یادگیری در مورد کابل شبکه، بهترین انتخابی برای استفاده موثر از دستگاههای تکنولوژیک است.