مدت زمان مطالعه مقاله : ۶ دقیقه
مسئله استاندارد و رنگ بندی کابل شبکه یکی از موارد بسیار مهمی است که در حوزه شبکه مطرح میشود. به طور کلی در دنیای امروز شبکههای اینترنتی بخش بزرگی از سازمانها و شرکتهای را تشکیل دادهاند. اگر با کابل شبکه آشنایی داشته باشید حتما میدانید که این کابلها دارای رنگ بندیهای مختلفی هستند. در واقع رنگ بندیهایی که این کابلها دارند در حوزه استانداردهای مختلفی تعریف میشود که هر یک از آنها دارای ویژگیها و کاربردهای مخصوص به خود هستند.
به همین علت شما برای اینکه بتوانید به شکل بهتر و استانداردی از این کابلها استفاده کنید حتما باید با این رنگ بندیها و استانداردها آشنا شده و اطلاعات جامع و کاملی را در این زمینه به دست بیاورید. ما در ادامه این مطلب قصد داریم کمی بیشتر درباره انواع این استانداردها صحبت کرده و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم. پس اگر شما هم علاقمند به داشتن اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید مطالعه ادامه این مطلب میتواند اطلاعات مفید و کاربردی را در اختیارتان قرار دهد.
پیش از اینکه بخواهیم در خصوص استاندارد و رنگ بندی کابل شبکه صحبت کنیم اجازه دهید تا کمی بیشتر درباره رنگهایی که در این کابلها مورد استفاده قرار میگیرند اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. به طور کلی چهار رنگ اصلی داریم که این چهار رنگ در واقع رنگهای کلیدی تشکیلدهنده یک کابل شبکه هستند. این چهار رنگ شامل نارنجی، آبی، قهوهای و سبز هستند. یک نکته بسیار مهم که در اینجا باید به آن دقت داشته باشید این است که هر یک از این رنگها معنای خاصی دارند. در واقع هر یک از رنگهای به کار رفته در سیمهای کابلهای شبکه دارای وظیفه خاصی هستند و سیگنالهای مخصوص به خود را نیز ارسال میکنند. در سایت ما میتوانید اطلاعات کاملتری را درباره این موضوع به دست بیاورید. از طرف دیگر در کنار رنگهای اصلی ما رنگهای فرعی را نیز در کابلهای شبکه داریم که آنها نیز دارای وظایف و ویژگیهای مخصوص به خود هستند. این رنگها در واقع همان رنگهای اصلی هستند که با رنگ سفید ترکیب شدهاند. حال بر اساس نوع چینش این رنگها در کنار یکدیگر استانداردهایی به وجود میآید که در ادامه درباره این استانداردها نیز صحبت خواهیم کرد.
یکی از انواع استاندارد کابل شبکه که امروزه به طور گستردهای شاهد آن هستیم استاندارد T-568A است که کاربردهای بسیار زیادی نیز دارد. این استاندارد در کنار استاندارد T-568B از جمله پرکاربردترین استانداردهایی هستند که در دنیای امروز مورد استفاده قرار میگیرند و تقریبا بیشتر کابلهای شبکهای که وجود دارند از یکی از این دو استاندارد پیروی میکنند. این استانداردها از سال ۲۰۰۲ وارد بازار شده و جایگزین استانداردهای قبلی شدند. همانطور که در شکل بالا نیز میتوانید مشاهده کنید استاندارد T-568A در واقع استانداردی است که ترتیب رنگی سیمها در آن به ترتیب از چپ به راست به شکل زیر است: سبز-سفید (ترکیب سبز و سفید)، سبز، نارنجی-سفید، آبی، آبی-سفید، نارنجی، قهوهای-سفید و قهوهای. از طرف دیگر رنگ بندی و استاندارد T-568B نیز به ترتیب از چپ به راست به شکل زیر است: نارنجی-سفید، نارنجی، سبز-سفید، آبی، آبی-سفید، سبز، قهوه-سفید و قهوهای. به طور کلی باید دقت داشته باشید که استاندارد قالبی که در حال حاضر در کابلهای شبکه مورد استفاده قرار میگیرند استاندارد T-568B است. ولی استاندارد T-568A نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است و نمیتوان از کاربردهای گسترده آن در کابلهای شبکه چشمپوشی کرد.
یکی دیگر از انواع روشهایی که امروزه برای دسته بندی انواع استاندارد کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیرد تقسیم این کابلها به دو دسته استانداردهای مستقیم و cross است. هر یک از این دو نوع رنگبندی دارای ویژگیها و کاربردهای خاصی هستند که در ادامه بیشتر درباره آنها صحبت خواهیم کرد. روش مستقیم که به اصطلاح به آن straight نیز گفته میشود استانداردی است که با استفاده از آن میتوان ارتباطات بین شبکهای را به وجود آورد. اگر قصد شناخت این دو کابل را دارید مقاله تفاوت کابل شبکه Crossover با Straight را بخوانید. یکی از اصلیترین کاربردهای این کابلها، استفاده آنها در پچ کورد شبکه است که در حال حاضر در بسیاری از شبکههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع زمانی که شما قصد داشته باشید تا دو دستگاهی که ساختار متفاوتی دارند را به یکدیگر متصل کنید، میتوانید از کابلهای شبکهای که دارای استاندارد مستقیم هستند استفاده کرده و از مزایای آنها بهرهمند شوید. به عنوان مثال ممکن است گاهی اوقات شما نیاز داشته باشید که یک کامپیوتر را به سوئیچ خود وصل کنید. در چنین شرایطی این امکان برای شما وجود دارد که به راحتی بتوانید از استاندارد کابل شبکه مستقیم در کابلهای خود استفاده کرده و این دو دستگاه و قطعه را در شبکه به یکدیگر وصل کنید. در بخش قبلی بیان کردیم که هر زمان قصد داشته باشید دو دستگاه با ساختار متفاوت را به یکدیگر متصل کنید میتوانید از کابل شبکه مستقیم برای این کار استفاده کنید. حال فرض کنید شرایطی وجود دارد که شما قصد دارید دو دستگاه که دارای ساختار مشابهی هستند را به یکدیگر وصل کنید. به عنوان مثال قصد دارید یک روتر را به یک روتر دیگر وصل کنید. در چنین شرایطی بهترین راهکاری که وجود دارد این است که از استاندارد شبکه cross استفاده کرده و کابلهای آن را تهیه کنید. یک ویژگی بسیار مهم که باید درباره این کابلها بدانید این است که دو سر آنها دارای استانداردهای مختلفی هستند. معمولا در این کابلها شاهد هستیم که یک سر آنها دارای استاندارد A بوده و سر دیگر دارای استاندارد B است. پس زمانی که قصد داشته باشید تا دو پایانه مختلف را به هم وصل کنید این کابلها میتوانند چنین امکانی را در اختیار شما قرار دهند. یک نکته مهم دیگر که باید در اینجا به آن دقت و توجه داشته باشید این است که شما حتی میتوانید برای متصل کردن دو کامپیوتر به یکدیگر نیز از این کابلها استفاده کنید و محدودیت چندانی در این زمینه برای شما وجود ندارد.
اولین نکتهای که در خصوص استاندارد و رنگ بندی کابل شبکه باید به آن دقت داشته باشید این است که این استانداردها رایجترین استانداردهای موجود در بازار هستند که تقریبا تمامی کابلهایی که تولید میشوند بر اساس آنها ساخته میشوند. پس در زمان خرید یک کابل شبکه شما باید دقت داشته باشید که چه کاربردی را از کابل خریداری شده انتظار دارید. در واقع پیش از خرید شما باید مشخص کنید که قصد دارید چه دستگاههایی را به یکدیگر متصل کنید. در بسیاری از موارد افراد پس از آنکه کابل شبکه مدنظر خود را خریداری میکنند متوجه میشوند که این کابل نیازهای آنها را برطرف نخواهد کرد. به عنوان مثال آنها قصد متصل کردن دو دستگاه یکسان را به یکدیگر دارند و این در حالی است که کابلی خریداری کردهاند که اجازه متصل کردن دو دستگاه متفاوت را به آنها میدهد. پس حتما پیش از خرید به این نکته جزئی ولی مهم دقت داشته باشید. استاندارد و رنگ بندی کابل شبکه در واقع استانداردی است که نشاندهنده ترتیب قرار گرفتن سیمهای رنگی در داخل یک کابل شبکه است. امروزه چهار استاندارد اصلی در این زمینه وجود دارند که هر یک دارای ترتیبهای رنگی مخصوص به خود بوده و کاربردهای خاصی نیز دارند. برای اینکه بتوانید بهترین و مناسبترین کابل شبکه را بر اساس نیازهای خود خریداری کنید باید با هر یک از این استانداردها آشنا شده و بتوانید کاربرد آنها را نیز شناسایی کنید. ۱٫ استاندارد رنگ بندی کابل شبکه در مدل T568A به چه ترتیب است؟ استاندارد رنگ بندی کابل شبکه در مدل T568A به ترتیب دارای رنگ های : سفید سبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفید آبی، نارنجی، سفید قهوه ای، قهوه ای می باشد. ۲٫ استاندارد رنگ بندی کابل شبکه در مدل T568B به چه ترتیب است؟ استاندارد T568B به ترتیب دارای رنگ های سفید نارنجی، نارنجی، سفید سبز، آبی، سفید آبی، سبز، سفید قهوه ای، قهوه ای می باشد.