مدت زمان مطالعه مقاله : ۹ دقیقه
کابلهای شبکه بخش قابل توجهی از زندگی بشر را به خودشان اختصاص دادهاند. این کابلهای اتصال اجازه ورود به دنبال اینترنت را در اختیار انسان قرار میدهند و دریچهای برای ورود به جهانی جدید هستند. اما برای ایجاد این دریچه نیاز است تا عمل سوکت زدن کابل شبکه را یاد بگیرید. سوکتهای شبکه که به RJ45 نیز معروف هستند، برای راهاندازی نیاز به سوکت زدن دارند. اگر خرید کابل شبکه را انجام دادید و نحوه سوکت زدن ان را نمیدانید، ما در ادامه قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص اینکه چگونه این مدل از کابلها را سوکت زده و مورد استفاده قرار دهید، صحبت میکنیم. بنابراین با آموزش سوکت زدن کابل شبکه با مجله تخصصی آی تی صاران مارکت همراه باشید.
بدون شک، اولین و مهمترین قدمی که برای سوکت زدن باید بردارید این است که تمامی تجهیزات موردنیاز برای انجام این کار را گردآوری کنید. برای اینکه به صورت دقیق بدانید که به چه تجهیزاتی نیاز دارید، ما در ادامه یک چک لیست اساسی برای شما آماده کردهایم. پس اگر قصد سوکت زدن کابل شبکه را دارید، باید خرید تجهیزات شبکه که ما معرفی میکنیم را تهیه کنید: زمانی که در خصوص فرایند سوکت زدن کابلهای شبکه صحبت میکنیم، باید کابل شبکهای در اختیار داشته باشید. اما این که کابل شبکه از چه مدل و یا نوعی باشد، کاملاً بسته به سطح توقع و نیازی است که از چنین کابلهایی خواهید داشت. سوکت شبکه که به آن سوکت RG45 نیز گفته میشود، قطعهای است که بر روی دو قسمت ابتدایی و انتهایی کابل شبکه نصب شده و به شما این اجازه را میدهد تا کابل را به دستگاهها و تجهیزات شبکه مانند مودم ها، روترها، سوئیچ شبکه و … متصل کنید.
برای محافظت هر چه بیشتر سوکت ها شبکه، کاورها و یا پوششهایی تحت عنوان کاور سوکت شبکه وجود دارد که از بروز آسیب در این قطعات جلوگیری خواهد کرد. یکی از تجهیزات مهمی که برای سوکت زدن کابل شبکه به آن نیاز خواهید داشت، استریپر یا سیمکش است. البته این مدل از سیمکشها مخصوص کار با کابل های شبکه بوده و میتوانند به سادگی روکش کابل های شبکه را از آنها جدا کنند. یک آچار مخصوص شبکه به شما این اجازه را میدهد تا سوکت قرار گرفته شده بر روی کابل شبکه را به آن پانچ کنید. زمانی که قصد دارید تا از اتصال صحیح کابل شبکه خود مطمئن شوید، نیاز است تا از تسترهای کابل شبکه کمک بگیرید. سوکت RJ45 را میتوان رایجترین کانکتور جفت پیچ خورده برای کابلهای اترنت و شبکهها دانست. RJ مخفف عبارت “registered jack” بوده که به معنای یک رابط شبکه مخابراتی استاندارد برای اتصال تجهیزاتی صوتی و داده به یک سرویس ارائه شده توسط شرکت مخابرات و اینترنت است. عدد ۴۵ نیز به شماره استاندارد این سوکت اشاره دارد. این سوکت را میتوان یک فیش ماژولار و جک ۸ موقعیتی و ۸ تماسی (۸P8C) دانست که برای شبکههای محلی مبتنی بر اترنت استفاده میشود. این سوکت معمولاً از یک قطعه پلاستیکی با هشت پین مختلف که روی یک پورت قرار گرفته شدهاند، تولید میشود. ۴ عدد از این پینها برای ارسال و دریافت اطلاعات و چهار عدد دیگری برای سایر فناوریها و یا دستگاههای شبکه برق مورد استفاده واقع میشوند. عملیات سوکت زدن کابل شبکه به شما این امکان را میدهد تا با ایجاد اتصال بین سوکت و کابل شبکه، بتوانید به شبکه اترنت متصل شوید.
کابلهای شبکه برای اتصال و انتقال دادهها و اطلاعات بین کامپیوترها، روترها، سوئیچها و … مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه انواع مختلفی از کابلهای شبکه در بازار موجود است که بسته به نیاز، معماری کلی سیستم و توقعی که از چنین تجهیزاتی دارید، میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. نکتهای که باید بدانید این است که سوکت زدن کابل شبکه برای همه مدلها، به یک صورت خواهد بود. از جمله متداولترین کابلهای شبکه، میتوان به کابلهای جفت پیچخورده اشاره کرد. از این کابلها میتوان در محیطهای اداری، سایتهای مختلف و … استفاده کرد. در صورتی که به پهنای باند بیشتری نیاز دارید، میتوانید از کابلهای فیبر نوری استفاده کنید. این مدل کابلهای شبکه بیشتر در مراکز پایگاه داده، بیمارستانها، فرودگاهها، بانکها و مکانهایی استفاده میشود که ظرفیت بالایی را نیاز داشته باشند. البته در این میان کابلهای کواکسیال، کابلهای چند جفتی و … نیز وجود دارند. یکی از نکات بسیار مهم در زمان سوکت زدن کابل شبکه، توجه به رنگبندی این کابلها است. برای اینکه تکنسین های کابلکشی بتوانند بدون بروز مشکل کابلهای شبکه را از هر دو سمت سوکت بزنند، استانداردهای رنگبندی جهانی ارائه شده است. این دو استاندارد مهم عبارت خواهند بود از T-568A و T-568B. البته باید اشاره کرد که بین این دو استاندارد تفاوت مهمی وجود نداشته و به صورت ذاتی هیچ کدام بر دیگری ارجحیت ندارد. اما به صورت معمول استاندارد T-568B در کشور ایران بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. از این استاندارد میتوانید برای سوکت زدن کابل شبکه در محیط های اداری، سازمانها، شرکتها و … استفاده کنید. استاندارد T-568B گزینه ای مناسب برای سوکت RJ45 است. اکنون زمان آن رسیده است تا در خصوص سوکت زدن کابلهای شبکه به کمک استاندارد T-568B صحبت کنیم. برای درک اینکه سیمها چگونه طبق این استاندارد به سوکت متصل میشوند، کافی است تا نگاهی به عکس این استاندارد بیندازید. به سادگی متوجه یک نکته مهم خواهید شد. آن هم این است که در این استاندارد، سیمهایی که به صورت دو رنگ تعبیه شدهاند، به سوکتهای فرد و سیمهای تک رنگ به سوکتهای زوج متصل خواهند شد. ترتیب قرارگیری سیم ها طبق استاندارد T-568B نیز به شرح زیر خواهد بود:
حال که به صورت کامل اطلاعات زیادی را در خصوص کابل شبکه، استانداردهای رنگبندی، سوکت و … به دست آوردید، زمان آن رسیده است تا به مهمترین قسمت کار، یعنی آموزش سوکت زدن بپردازیم. به یاد داشته باشید که فرایندهای ذکر شده در این آموزش میتوانند برای تمامی کابلها و یا سوکتها مورد استفاده قرار بگیرند. برای سوکت زدن کابل شبکه به صورت قدم به قدم، نیاز است تا مراحل زیر را طی کنید:
بعد از اینکه سوکت زدن به پایان رسید، زمان تست کابل شبکه فرا میرسد. برای اینکه مطمئن شوید که فرایند سوکت زدن را با موفقیت و صحت کامل انجام دادهاید، باید از تستر کابل شبکه کمک بگیرید. برای این کار نیاز است تا یک سر کابل را به جک انتقال که ممکن است با برچسب TX نشان داده شده باشد، ول کنید. سر دیگر کابل شبکه را هم به جک گیرنده متصل کنید. بر روی تستر ۲ مجموعه چراغ ۸ عددی از نوع LED قرار داده شده است که در کنار آن یک چراغ دیگر با عنوان G یا زمین وجود دارد. زمانی که تستر را روشن میکنید، باید هر کدام از اعداد به تناظر در هر دو تستر روشن شوند. برای مثال، چراغ ۱ با ۱، چراغ ۲ با ۲، چراغ ۳ با ۳ و الی آخر. زمانی که هر ۸ چراغ روشن شدند، میتوانید مطمئن باشید که اتصال سوکت خود را با موفقیت انجام دادید. برای سوکت زدن کابلهای شبکه در ابتدا نیاز است تا تجهیزات مختلفی را گردآوری کنید. کابل شبکه موردنظر خود را تهیه کرده و سپس بسته به استاندارد سوکت زنی، سیمها را مطابق آن، به سوکت متصل کنید. استانداردی که در حال حاضر در ایران برای سوکت زدن کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیرد، استاندارد T-568B است. بعد از قرار دادن سیمها، سوکت را به کمک آچار شبکه به کابل، پانچ کنید. در نهایت به کمک تستر مطمئن شوید که اتصال شما به خوبی انجام شده است.