مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۰ دقیقه
یکی از فاکتورهای تفاوت در سوئیچ شبکه و اترنت، فرمها و نرخ دادهها هستند. در کنار این موارد، نوع پورتها نیز یکی دیگر از دلایل تفاوت آنها است. در این مطلب ما قصد داریم تا برخی از انواع پورت سوئیچ شبکه که جزو رایجترین آنها هستند را بسته به نرخ داده، عملکرد آنها و همچنین معماری به شما معرفی کنیم. بدین صورت شما در نهایت میتوانید تفاوت آنها را هر چه بهتر درک کرده و از این پورتها در شبکه خود بهره ببرید.
سوئیچ شبکه یکی از مهمترین تجهیزات شبکه به شمار می رود. نرخ اطلاعات داده را میتوان یکی از مهمترین فاکتورها در انواع پورت سوئیچ شبکه دانست. از مهمترین این نرخها میتوان به ۴۰G، ۱۰G، ۲۵G، ۱G تا ۱۰۰G و حتی بیشتر از آن هم اشاره کرد. در این قسمت برخی از سوئیچهای مهم شبکه را بسته به نرخ اطلاعات داده به شما معرفی خواهیم کرد: از پورت RG45 میتوان در سوئیچ ۱۰۰/۱۰۰۰BASE استفاده کرد. این پورت قابلیت آن را دارد که در مراکز داده به عنوان سوئیچینگ شبکه، در شبکههای محلی، پورت آپ لینک سوئیچهای دسکتاپ و همچنین به عنوان یک سوئیچ مستقیم مخصوص دسکتاپها برای پهنای باند استفاده کرد. به صورت معمول میتوان جهت متصل کردن دو پورت از نوع RG45 بر روی سوئیچهای گیگابایتی از کابلهای استاندارد اترنت مانند کابل CaT5/5e/6/6a استفاده کرد.
پورت ۱۰۰/۱۰ یکی از انواع پورت سوئیچ شبکه محسوب می شود که آن را با RG45 می شناسند. این پورت برای آن دسته از دستگاه هایی کاربرد دارد که از ۴ سیم جهت برقرار کردن اطلاعات استفاده می کنند. پورت ۱۰۰/۱۰ به معنای سرعت میلیون ها بیت در ثانیه است. البته دستگاه های خاصی در شبکه موجود هستند که دارای این سرعت هستند. ناگفته نماند که سری دستگاه های جدید دارای سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه می باشند. با توجه به اینکه دستگاه های قدیمی سرعت آنها بالاتر از ۱۰ مگابیت بر ثانیه نمی رفت. سرعت سوئیچ اترنت ۱۰ مگابیت بر ثانیه، ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و یا ۱ گیگابیت بر ثانیه می باشد. البته قابل ذکر است که سوئیچ های اترنت High-end همان دستگاه های ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰ می باشند. این دستگاه را با نام هاب می شناسیم. یکی دیگر از انواع پورت سوئیچ شبکه، پورت SFP است. این پورت که آن را با نام پورت mini-GBIC نیز میشناسند، یک رابط با سایز کوچک و قابل تعویض است. پورت SFP در سوئیچ شبکه را می توان برای سرعتهای معمولی ۱ گیگابایت بر ثانیه و کانالهای فیبری تا ۴ گیگابایت بر ثانیه استفاده کرد. به کمک یک پورت SFP مناسب میتوان یک سوئیچ گیگابایت را برای استفاده در فواصل طولانیتر و یا فواصل کوتاه با پیوندهای مسی مورد استفاده قرار داد. پورت SFP+ را میتوان به عنوان نسل جدیدی از پورتهای SFP معرفی کرد. این پورت که مخفف عبارت small form-factor pluggable plus است، میتواند سرعتهای بالاتر از ۱۰ گیگابایت بر ثانیه را هم پشتیبانی کند. از نظر سازگاری، این مدل از پورتها بیشتر با فیبرهای نوری سازگاری دارند که دارای سرعتی معادل ۱ گیگابیت بر ثانیه هستند. باید توجه داشته باشید که امکان استفاده از یک فرستنده/گیرنده SFP+ را بر روی پورت SFP نخواهید داشت. دلیل آن هم این است که پورتهای SFP+ نمیتوانند سرعتهای کمتر از ۱Gbps را پشتیبانی کنند. امروزه نسل جدیدی از پورتهای SFP+ در بازار موجود است که با نام پورت SFP28 شناخته میشوند. فرم فاکتور این پورت به مانند فرم فاکتور SFP+ بوده اما میتواند از سرعت ۲۵ گیگابیت بر ثانیه در هر خط یکتا پشتیبانی کند. به کمک پورت SFP28 میتوانید به سادگی شبکه خود را ارتقا داده تا از سرعتهایی مانند ۱۰Gbps، ۲۵Gbps و ۱۰۰Gbps بهرهمند شوید. شبکههای مختلف دیتاسنتر میتوانند از پورت SFP28 به عنوان یک راه حل کم مصرف برای نیازهای جدید خود استفاده کنند. یکی دیگر از انواع پورت سوئیچ شبکه که به عنوان نسل جدیدی از پورتهای QSFP شناخته میشود، پورت QSFP+ است. این مدل از پورتها برای استفاده در مسیرهای ۴ گانه ای طراحی شدهاند که هرکدام از آنها میتواند سرعتی معادل ۱۰ گیگابیت بر ثانیه داشته باشد؛ از این رو امکان پشتیبانی از سرعت ۴۰ گیگابیت بر ثانیه مهیا شده است. به زبان سادهتر، پورت QSFP+ حاوی ۴ کانال ۱۰ گیگابیتی از نوع SFP بوده که میتواند اجازه عبور اطلاعات دادهها را با سرعتی معادل ۴۰Gbps را صادر کند.
اگر بخواهید سرعتهای بالای ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه را تجربه کنید، میتوانید از پورت QSFP28 استفاده کنید. به کمک این پورت میتوان سیگنالهای ترکیبی با سرعت بالا را پیادهسازی کرد. به بیان دیگر این پورت دارای ۴ کانال ۲۵ گیگابیت بر ثانیه بوده که در نهایت امکان رسیدن به سرعت ۱۰۰ گیگابیتی را برای کاربر مهیا میکند. انواع پورت سوئیچ شبکه را همچنین میتوان بر اساس کارکرد آنها نیز دستهبندی کرد. این فاکتور به عنوان یکی از فاکتورهای تأثیرگذار برای دستهبندی و استفاده از سوئیچهای اترنت است؛ زیرا امکان استفاده از سوئیچها را برای اهداف مختلف فراهم میکند. دستهبندی سوئیچهای شبکه بر اساس کاربرد میتواند کمی پیچیدهتر از آن چیزی باشد که فکرش را میکنید. با این وجود ما تلاش میکنیم تا به صورت سادهترین حالت ممکن، انواع پورتهای شبکه را بر اساس کارکرد به شما معرفی کنیم: پورتهای کمبو را میتوان جزء رابطهای یکتا در نظر گرفت که دارای قابلیت اتصال دوگانه هستند. به بیان دیگر، میتوانید به صورت همزمان از دو پورت متفاوت، برای مثال یک پورت RG45 و یک پورت SFP بر روی آن استفاده کنید. این پورت میتواند از دو کانکتور مختلف پشتیبانی کرده و در نهایت یک شماره پورت و توپولوژی یکسانی را در اختیار شما قرار دهد. با این وجود نمیتوان از پورت کمبو برای متصل کردن دو مدل پورت فیزیکی متفاوت به صورت همزمان استفاده کرد. به بیان دیگر، هر گاه که کاربر از یک پورت SFP بهره ببرد، پورت کابل مسی که مرتبط با آن است، به صورت خودکار حذف خواهد شد. این عمل به صورت عکس نیز امکان رخ دادن دارد. از مهمترین مزایای این مدل از پورتها میتوان به این نکته اشاره کرد که اجازه بهرهمندی از اتصالهای مختلف بدون اشغال شدن فابریک استفاده نشده را صادر میکند. این امر باعث بالارفتن انعطافپذیری و همچنین قدرت پیکربندی سوئیچها خواهد شد. از جمله انواع پورت سوئیچ شبکه بر اساس کارکرد، پورت استک است. از پورت استک میتوان برای اتصال به سایز سوئیچهایی که از قابلیت استک پشتیبانی میکنند و از یک مدل، برند و نرمافزار بهره بردهاند، استفاده کرد؛ از این رو قابلیت استفاده به عنوان یک سوئیچ استک واحد را دارد. با اینکه ظرفیت پورت این مدل از سوئیچها همان اندازه مجموع سوئیچهایی است که با آن ترکیب شدهاند، اما میتواند در نهایت ویژگیهای یک سوئیچ واحد را ارائه کند. از سوی دیگر میتوان از این پورتها به عنوان پورت آپ لینک نیز استفاده کرد. از مزایای پورت استک میتوان به انعطافپذیری بالای آنها اشاره کرد که در کنار قیمت مقرون به صرفه خود، به عنوان یک گزینهای مناسب برای ارتباطات از راه دور انتخاب میشوند.
پورتهای PoE به کابلهای شبکه این امکان را میدهند تا در کنار انتقال اطلاعات، برق را هم منتقل کنند. از مهمترین استانداردهای تولید چنین پورتهایی میتوان به استاندارد IEEE 802.3af تا ۱۵٫۴ وات برق و دیگری استاندارد IEEE 802.3at تا ۳۰ وات برق اشاره کرد. اما باید توجه کرد که با بالا رفتن مسافت، احتمال قطع شدن برق نیز افزایش پیدا میکند. توان تضمین شده این پورتها ۲۵٫۵ وات بوده و حداقل توان آنها نیز ۱۲٫۹۵ است. آیا در هنگام خرید سوئیچ POE به مشکل خورده اید، بنابراین پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه سوئیچ POE مناسب انتخاب کنیم؟ را بخوانید. انواع پورت سوئیچ شبکه را بر اساس معماری آنها میتوان در یکی از دستههای زیر قرار داد: از این رو، سوئیچ های شبکه را نیز میتوان بر همین اساس دستهبندی کرد. از پورت دسترسی میتوان برای متصل کردن تجهیزاتی مانند رایانهها، لپتاپها، پرینترها و … استفاده کرد. پورتهای سوئیچی که در حالت دسترسی قرار دارند، دارای یک VLAN خاص بوده و میتوانند فرمهای معمولی اترنت را بدون تگ دریافت کنند. به صورت معمول، هر پورت دسترسی تنها دارای یک VLAN بوده که به آن VLAN دسترسی نیز گفته میشود؛ از این رو تمامی فریمهایی که بر اساس این VLAN دستهبندی نشده باشند، حذف خواهند شد. از دیگر انواع پورت سوئیچ شبکه از نظر معماری شبکه میتوان به پورت ترانک اشاره کرد. از این پورت میتوان به عنوان یک پورت میانه نام برد. به بیان دیگر پورت ترانک در بین مسیر سوئیچها و دستگاههای سطح بالاتر وجود دارد. از دلایل استفاده از این پورت میتوان به این نکته اشاره کرد که اجازه مرتبط شدن چند VLAN مختلف را صادر کرده و بدین صورت امکان ایجاد ترافیکهای بالا به کمک VLANهای مختلف وجود خواهد داشت. تفاوتی که بین پورت ترانک با پورت دسترسی وجود دارد در این است که پورت ترانک به عنوان پورت اگریگیشن VLAN شناخته میشود که میتواند به سایر پورتهای سوئیچ شبکه متصل شود. این در حالی است که پورت دسترسی به عنوان پورتی شناخته میشود که اجازه متصل شدن سوئیچ را به هاست در VLAN میدهد.
آخرین عضو انواع پورت سوئیچ شبکه از نظر معماری شبکه، پورت هیبریدی است. از این پورت میتوان برای ایجاد اتصال در بین دستگاههای شبکه و تجهیزاتی که در سمت کاربر وجود دارد، بهره برد. از مزایای پورتهای هیبریدی میتوان به قابلیت پشتیبانی از VLANهایی با تگ و بدون تگ اشاره کرد. همچنین این مدل از پورتها این قابلیت را دارند تا از یک و یا چند VLAN مختلف، اطلاعات دریافت کنند. با اینکه در نگاه اول شاید بتوان پورتهای هیبریدی را شبیه به پورتهای ترانک در نظر گرفت، اما باید بدانید که پورتهای هیبریدی دارای مزایا و قابلیتهای بیشتری بوده که استفاده از آنها را محبوبتر کرده است. درک این نکته که چه تفاوتی در بین انواع پورت سوئیچ شبکه وجود دارد میتواند به شما در زمان انتخاب یک پورت مناسب برای برطرف کردن نیازهای شبکه خود، کمک کند. هر زمان که نیاز داشته باشید تا نوع پورت و یا شماره سوئیچی که میتواند نیاز شما را برطرف کند را انتخاب کنید، باید توجه داشته باشید که ظرفیت حال حاضر کسب وکار شما چقدر است و در آینده قرار است برای آن چه اتفاقاتی رخ دهد. تنها در صورتی میتوانید یک انتخاب مطمئن داشته باشید که سوئیچ موردنظر شما، بیشترین همخوانی را با این نکات داشته باشد. ۱٫ پورت SFP چیست؟ پورت های SFP امکان اتصال با سرعت بالا و قابل اطمینان را بین دستگاه ها از طریق کابل های مسی یا فیبر نوری فراهم میکنند. ۲٫ تفاوت پورت access و trunk چیست؟ پورت ترانک به عنوان پورت اگریگیشن VLAN شناخته میشود که میتواند به سایر پورتهای سوئیچ شبکه متصل شود. این در حالی است که پورت دسترسی به عنوان پورتی شناخته میشود که اجازه متصل شدن سوئیچ را به هاست در VLAN میدهد.