مدت زمان مطالعه مقاله : ۷ دقیقه
برچسب کابل شبکه از جمله رایجترین و مهمترین ابزار و وسایل جهت ساماندهی کابلها در یک سیستم و شبکه است. این اقدام جهت تمایز و نظم در کارها انجام شده و ضروری است افراد این کار را انجام دهند. در واقع آن دسته از افرادی که با تجهیزات شبکه سر و کار دارند، اغلب اوقات این اقدامات را انجام میدهند تا علاوه بر ایجاد نظم، بتوانند به شکل مفید و آسانتری به کابلهای مورد نظر دسترسی داشته باشند. اگر به دنبال این هست که اطلاعاتی را در مورد لیبل کابل شبکه و یا اصول برچسبگذاری کابل شبکه بدانید با ما همراه باشید.
برچسب کابل شبکه چیست؟
روشهای مختلفی برای ساماندهی کابلها عنوان شده است که مهمترین و کاربردیترین آنها، لیبل یا برچسب کابل شبکه است. برچسبگذاری باعث میشود روند و سهولت انجام کارها افزایش پیدا کرده و فعالیت مورد نظر با سرعت بسیار بیشتری جریان پیدا کند. بنابراین انجام این کار میتواند سودمند و ارزشمند بوده و صرفهجویی ارزشمندی در زمان ایجاد کند. حتما مطلع هستید که یک شبکه گسترده از کابلها، تجهیزات و قطعات، از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند. هنگامی که شبکهها وسیعتر و تعداد کابلها افزایش پیدا میکند، دسترسی و پیدا کردن کابل مورد نظر حائز اهمیت بسیاری است. از این رو علامتدهی یا دسترسی آسان به این تجهیزات میتواند بسیار مفید و ارزشمند باشد.
مزایای برچسبگذاری استاندارد کابل شبکه
یک فعالیت یا اقدام برای اثربخشی و سودمند بودن، باید دارای مزایا و ویژگیهای خاص و منحصر به فرد باشد. استفاده از برچسب کابل شبکه نیز جهت نظمدهی کابلهای شبکه بسیار مهم است. این اقدام در سطح جهانی استفاده شده و متخصصان شبکه از آن برای رهایی از بینظمی و گرهخوردن استفاده میکنند. قطعا اصلیترین و مهمترین مزیتی که با استفاده از این کار به دست میآید، صرفهجویی مناسب در زمان و وقت است. در واقع هنگامی که لیبلگذاری کابلها انجام شد، آنگاه زمان بسیار کمتری صرف گشت و گذار و پیدا کردن کابل مورد نظر میشود. پس از برچسبگذاری، متمایز شدن این کابلها نیز در نگاه اول به چشم میآید.
در صورتی که تاکنون از لیبلگذاری کابل شبکه استفاده نکردهاید، توصیه میکنیم برای یک بار هم شده این کار را انجام دهید. این اقدام باعث میشود از مزایای آن باخبر شده و باتوجه به ارزشمندی آن، در فعالیتهای بعدی خود نیز از آن بهره ببرید.
انواع برچسب کابل شبکه (LAN)
برچسب کابل شبکه دارای انواع مختلفی است. کاربرد هر کدام از این لیبلها متفاوت و در هر زمینه خاصی میتوان از آنها استفاد کرد. به طور کلی سه لیبل پرچمی، کمربندی و شمارهای برای این کار وجود دارد که هر کدام از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه مزایا و معایب هر کدام از آنها عنوان شده و در عناوین بعدی، به توضیحاتی در خصوص این موارد خواهیم پرداخت.
نام برچسب | مزایا | معایب |
لیبل پرچمی | قیمت مناسب
استفاده آسان |
باز شدن برچسب در صورت عدم نگهداری صحیح |
لیبل کمربندی | بست ثابت و مستحکم
مقاومت زیاد در برابر عوامل محیطی |
قیمت زیاد |
لیبل شمارهای | استفاده آسان و راحت | عدم امکان قرار دادن حرف |
لیبل پرچمی(Flag Label)
یکی از پرکاربردترین و بهترین برچسب کابل شبکه، نوع پرچمی یا Flag است. این لیبلها از جنس PVC ساخته شدهاند و به همین دلیل در برابر عوامل مختلفی نظیر مواد شیمیایی، رطوبت، ضربه و … مقاوم هستند. این برچسب بر روی بخش ابتدایی یا انتهای کابل نصب شده و مشخصاتی مانند پورت، رک و … را بیان میکند. علت استفاده و پرطرفدار بودن این کابل، سهولت در استفاده از آن است. همچنین این لیبلها به دلیل اینکه قیمت مناسبی دارند، اغلب انتخاب اول متخصصان شبکه برای نصب و جایگذاری هستند.
لیبل شمارهای(Tag Number)
لیبل دیگری که تحت عنوان شمارهگذاری برای کابلهای شبکه استفاده میشود، شمارهای است. برچسب کابل شبکه از نوع شمارهای اغلب برای نظم بیشتر کاربرد داشته و به دلیل اینکه دارای شمارههای مخصوصی هستند، میتوان از طریق آنها نوع پورت و رک را به راحتی تشخیص داد. این دسته از لیبلها قابلیت نامگذاری شبکه از ۰ تا ۹ را دارند و میتواند با نصب آنها روی کابل شبکه، به راحتی به کابل مورد نظر دسترسی پیدا کرد.
لیبل کمربندی کابل شبکه
آخرین نوع از برچسب کابل شبکه تحت عنوان کمربندی شناخته میشود. البته به این لیبلها کپسولی یا بستخور نیز گفته میشود. معمولا جنس این نوع از لیبلها پلاستیک بوده و به صورت جعبهای قابل تهیه است. برای اینکه بتوانید نامگذاری مناسبی روی کابل شبکهها با استفاده از این لیبل داشته باشید، باید روی یک کاغذ اطلاعات مورد نظر را یادداشت نمایید. معمولا این کاغذ همراه لیبل وجود داشته و خریدار به آن دسترسی دارد. پس از اینکه مشخصات کابل مورد نظر را یادداشت کردید، کافیست آن را درون جعبه برچسب قرار دهید تا فرآیند لیبلگذاری به اتمام برسد.
استاندارد برچسب گذاری کابل شبکه
جالب است بدانید برای برچسب کابل شبکه و لیبلگذاری، استانداردهای مختلف و گوناگونی وجود دارد. این استانداردها شامل مکانیابی، پچ پنل، رک شبکه، کابل روی برچسب و … وجود داشته و اصول و روشهای خاص خود را دارد. یکی از رایجترین و پرکاربردترین استانداردهایی که در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرد، استاندارد TIA/EIA 606 است. حال در ادامه تصمیم داریم مهمترین استانداردهای موجود در این زمینه را بررسی و تشریح نماییم.
مشخصات رک
برای اینکه بتوان رک شبکه را شناسایی کرد، دو روش اصلی و کاربردی وجود داشته که این روشها توسط سازمانهای جهانی و بینالمللی تدوین شده است. جالب است بدانید این استانداردها در سراسر دنیا رعایت شده و بسیار معتبر است. این دو روش تحت عناوین FS.XY و FS.R# وجود دارند که در ادامه به تشریح هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
-
روش FS.XY
نخستین روش، FS.XY است. در این روش، هر کدام از حروف بیانگر معنای خاصی هستند. کلمه F به معنای طبقه رک، کلمه S به معنای اتاق کامپیوتر رک و XY نیز به معنای مختصات قرارگیری رک است. بنابراین کارشناسان و متخصصان شبکه میتوانند به راحتی و از روی مختصاتی که بر روی هر کدام از آنها طبق این استاندارد وجود دارد، مشخصات کاملی از کابل و تجهیزات شبکه بدست آورند.
-
روش FS.R#
روش دیگر، تحت عنوان FS.R# وجود داشته که حروف F و S آن طبق روش FS.XY نامگذاری میشود. به عبارتی F به معنای طبقه رک و S به معنای اتاق کامپیوتر رک است. البته که در این روش تفاوت موجود در عدم حضور XY یا مختصات رک شبکه است که به جای آن R# قرار داشته و به معنای شماره اتاق شبکه است.
مشخصات پنل
غیر از اطلاعاتی که برچسب کابل شبکه در خصوص رک شبکه به ما میدهد، اطلاعات دیگری نیز بر روی برچسب یا لیبل درج میشود. یکی از این اطلاعات مهم و ارزشمند، مشخصات پنل است. جالب است بدانید برای درج مشخصات پنل نیز استانداردهای خاصی تعبیه شده که براساس آن میتوان مشخصات و اطلاعات را خواند. این استانداردها به صورت fs.r#-R بوده که حروف F، S و R# دقیقا هم معنا و مفهوم روشهای عنوان شده در بالا هستند.
مشخصات کابل
در انتها، مشخصات مربوط به برچسب کابل شبکه نیز روی لیبل آن درج میشود. همانطور که در ابتدای این مقاله نیز عنوان شد این لیبلها به نحوی روی ابتدا و انتهای کابل قرار میگیرند تا بتوان از دو سمت آنها را بررسی و مشاهده کرد. تمایز رکن اصلی لیبلگذاری بوده و بسیاری از افراد و متخصصین به همین علت اقدام به نصب این برچسبها میکنند. در این خصوص، استانداردهای جهانی مربوط به مشخصات کابل شامل (مقصد) R1-r1:p1 و (مبدا) R2-r2:p2 است. جهت مشاهده و بررسی دقیقتر و راحتتر، در ادامه موارد عنوانشده در قالب جدول ذکر شده است:
مشخصات لیبل | روش درج مشخصات |
شناسایی رک | FS.XY |
FS.R# | |
شناسایی پنل | FS.R#-R |
شناسایی کابل | مقصد: R1-r1:p1 |
مبدا: R2-r2:p2 |
نتیجه گیری
همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به بررسی برچسب کابل شبکه پرداختیم. نظم، یکی از مهمترین مولفهها در انجام هرکاری است. نظم باعث میشود اقدامات و فعالیتها به صورت درست و صحیح انجام شده و در زمان صرفهجویی مناسبی شود. امروزه شبکهها و مجموعههای مختلف سختافزاری از کابلها و قطعات مختلفی تشکیل شدهاند. هرچه یک مجموعه بزرگتر باشد، این قطعات و کابلها بیشتر هستند. بنابراین بسیار مهم است که در یک نظم خاص و مناسبی قرار بگیرند. این نظم در آینده سبب میشود دسترسی به آنها آسانتر شده و وقت کمتری صرف گشت و گذار شود. ضمنا گهگداری گشت و گذار زیاد باعث خرابی و از بین رفتن سایر کابلها نیز میشود.
لیبلگذاری کابل شبکه از جمله مهمترین اقداماتی است که میتوان جهت سهولت و ایجاد نظم ترتیب داد. برچسبگذاری کابل شبکه یک فعالیت اصولی و رایج در سراسر جهان بوده و برای آن استاندارد خاصی نیز تعریف شده است. همچنین این لیبلها در انواع مختلفی وجود داشته که بسته به نوع ویژگیها و استفاده، افراد میتوانند از انواع مختلف آن بهره ببرند. در انتهای این مقاله، امیدواریم از مطالعهی آن لذت برده باشید و اطلاعات ارزشمند و مفیدی را کسب کرده باشید. شما میتوانید سایر مقالات در این حوزه را سایت ما مطالعه کرده و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.