مدت زمان مطالعه مقاله : ۸ دقیقه
کابل شبکه، از جمله وسایل و تجهیزاتی است که در محیطهای خارجی مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل کارایی بالا، انتخاب یک کابل شبکه مناسب و ارزشمند حائز اهمیت بسیاری است. از این رو دو نوع کابل شبکه به نام indoor و outdoor وجود دارد. هر کدام از این کابلها برای کاربردهای خاص و ویژه طراحی شدهاند. بنابراین توصیه میشود هر کدام از این تجهیزات را در موقعیت مناسب خود استفاده نمایید. در این مقاله به بررسی تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor میپردازیم. اگر علاقهمند به دریافت اطلاعات در این خصوص هستید، توصیه میکنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
کابل شبکه Outdoor چیست؟
در ابتدا باید به ارزیابی و تعریف هر کدام از این کابلها پرداخته و پس از آن به بررسی تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor خواهیم پرداخت. کابل Outdoor به کابلی گفته میشود که امکان نگهداری و ماندن در شرایط سخت مانند بارش باران، گرد و خاک و … را دارد. همچنین دیگر عواملی مانند برف، رطوبت، گرما و سرما، حشرات و … نیز نمیتوانند باعث صدمه دیدن کابل شوند. از این رو مقاومت زیادی این کابل، اصلیترین ویژگی و مزیت آن به حساب میآید. لازم به ذکر است که کابل outdoor دارای وزن کم و ضخامت زیادی است.
به طور کلی هنگام مشاهده دو کابل درونی و بیرونی، به راحتی میتوانید این دو کابل را از یکدیگر تشخیص دهید؛ زیرا کابل بیرونی دارای ضخامت بیشتری بوده و مقاومت زیادی را در برابر عوامل بیرونی دارد.
روکش کابل شبکه outdoor
روی کابلهای outdoor، نوعی روکش مقاوم قرار میگیرد که عموما از جنس PVC یا PE است. روکش PVC قابلیت تحمل دمایی بالغ بر ۶۰ تا -۱۰ درجه و روکش PE نیز این قابلیت را دارد تبین دمای ۶۰ تا -۵۵ درجه را تحمل کند. معمولا رنگ این نوع از روکشها، مشکی بوده و ظاهری مشابه کابلهای داخلی دارند. البته تفاوت اصلی و محسوس این کابلها، ضخامت آنهاست که بیشتر از سایر کابلها بوده اما در وزن لزوما سنگینتر از سایر موارد نیستند؛ زیرا روکشهای PE دارای وزن کمتری نسبت به PVC هستند.
به عنوان مثال کابل مربوط به دوربین مداربستهای که در محیط خارجی نصب میشود، باید از این نوع باشد تا امکان اتصال مناسب به دستگاه مرکزی برقرار شود. یکی از کابلهای با کیفیتی که در این خصوص ساخته شده است، کابل لگراند است.
کابل شبکه Indoor چیست؟
در ادامه مقاله تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor، تصمیم داریم درباره کابل شبکه outdoor صحبت کنیم. کابل indoor به آن دسته از کابلهایی گفته میشود که در محیط داخلی و خانه مورد استفاده قرار میگیرند. این تجهیزات برخلاف کابلهای خارجی، فاقد مقاومت ویژه بوده و معمولا در برابر عوامل داخلی مزاحم از خود محافظت نمیکنند. به همین علت امکان استفاده از آنها در محیطهای خارجی وجود نداشته و در صورت استفاده، باعث ایجاد ناپایداری میشوند. معمولا جنس این نوع از کابلها از PVC یا LSZH (هالوژن قوی) است.
برخلاف کابلهای بیرونی، در کابل درونی یا Indoor شاهد مقاومت زیادی نیستیم. به عبارتی چون این کابلها در محیط داخلی استفاده میشوند، اغلب دارای مخاطرات خارجی مانند رطوبت، آب و هوای نامناسب و… نیستند. نکته مهمی که در این بخش باید عنوان کرد، این است که نباید از کابلهای داخلی به عنوان کابل خارجی استفاده کرد؛ زیرا این کابلها برای شرایط درونی ساخته شدهاند و فاقد ویژگیهای کابل خارجی هستند. بنابراین ممکن است در صورت استفاده نادرست از آنها، شرایط نامناسبی مانند خرابی، اتصال و… به وجود آید.
مقایسه کابل شبکه Indoor و Outdoor
برای اینکه بیشتر با این دو کابل آشنا شویم، باید به بررسی تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor و همچنین شباهت آنها بپردازیم. توصیه میکنیم این بخش را با دقت مطالعه کرده تا به صورت کامل با ماهیت این دو کابل آشنا شوید. کابلهای شبکه داخلی و خارجی در برخی از حالا بسیار مشابه یکدیگر هستند. به عنوان مثال شکل ظاهری هر دو تقریبا مشابه بوده و تفاوتی در آنها مشاهده نمیشود. با این حال برخی از تفاوتهای فاحش نیز بین این دو کابل وجود دارد. به عنوان مثال ضخامت کابل شبکه بیرونی بیشتر از کابل درونی است. در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.
شباهت کابل شبکه outdoor و Indoor
کابل شبکه indoor و outdoor در یکسری موارد با یکدیگر مشابه هستند. این موارد عبارتند از :
- کاربرد هر دو کابل یکسان بوده و وظیفه دارند داده و اتصال دستگاههای مختلف را به شبکه برقرار کنند؛
- در ساخت این دو کابل، از ۸ زوج سیم که به هم تنیده شدهاند، استفاده شده است؛
- شکل ظاهری کابلهای LAN داخلی و خارجی تقریبا مشابه یکدیگر است؛
- ممکن است روکش کابلهای Indoor و Outdoor از نوع PVC باشد؛
- معمولا محافظ این کابلها با یکدیگر مشترک است. به عنوان مثال از کابل شبکه outdoor SFTP نوع داخلی نیز وجود دارد.
- هر کدام از این کابلها از گروههای مختلفی مانند Cate5e، Cat5 outdoor و… تشکیل شدهاند و معمولا برای هر دو گروه از این موارد وجود دارد.
تفاوت کابل شبکه outdoor با Indoor
همینطور کابل شبکه indoor و outdoor تفاوت هایی دارند که عبارتند از :
- نخستین تفاوت و فاحشترین آن، مکان مورد استفاده است. از کابلهای Indoor برای کاربردهای داخل محیط و از کابلهای outdoor برای کاربردهای خارجی استفاده میشود.
- با توجه به اینکه از کابلهای Indoor برای محیطهای داخلی استفاده میشود؛ لذا مقاومت آن نسبت به کابلهای Outdoor کمتر است.
- ساختار دو کابل با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال در کابل خارجی از یک روکش PE یا PVC به همراه روکش امنیتی Steel Armorded و همچنین محافظ سیمی استفاده میشود. این لایهها در کابل داخلی استفاده نمیشود یا بدین ترتیب وجود ندارد.
- به دلیل ماهیت و کاربرد، ضخامت کابلهای خارجی نسبت به کابلهای داخلی بیشتر بوده و در این کابلها از لایههای محافظتی بیشتری استفاده میشود.
- قیمت، دیگر فاکتور مهمی است که تفاوت بین این دو کابل را رقم میزند. به دلیل استفاده از لایههای بیشتر و محافظتی، قیمت کابل خارجی بیشتر از کابلهای داخلی است.
آیا می توان در محیط های باز از کابل شبکه داخلی یا indoor استفاده کرد؟
در ادامه مقاله تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor، میخواهیم به یک سوال مهم پاسخ دهیم: آیا کابلهای داخلی را میتوان به دلیل صرفه اقتصادی و هزینه کمتر در محیطهای خارجی نصب کرد؟ در پاسخ به این سوال، باید عنوان کرد که امکان استفاده از کابلهای داخلی در محیطهای خارجی وجود دارد اما توصیه نمیشود؛ زیرا همانطور که بیان شد ساختار کابلهای داخلی برای محیطهای داخل خانه در نظر گرفته شده و مقاومت کمتری نسبت به کابلهای خارجی دارند. از این رو به هنگام مواجهشدن با موانع خارجی نظیر شرایط محیطی، رطوبت، جانوران و…، عکسالعمل ضعیف و شکنندهای از خود نشان میدهند. همچنین این کابلها مقاومت کمی در برابر پوسیدهشدن و اکسید شدن دارند.
نکته مهمی در این خصوص وجود دارد. استفاده از کابل درونی برای محیطهای خارجی توصیه نمیشود اما عکس این موضوع مصداق دارد. برخی از افراد برای استفاده در محیطهای داخلی، از کابل خارجی استفاده میکنند. این موضوع در حالتیکه تحمل هزینههای آن برای استفادهکننده موردی نداشته باشد، دارای ایراد نبوده و به استحکام راههای ارتباطی کمک میکند. یکی از مزایای اصلی تولید کابلهای داخلی، قیمت ارزانتر بوده که در صورت خرید کابل خارجی، این مزیت ویژه از دست میرود.
در ساختار کابل شبکه outdoor و Indoor از چه چیزهایی استفاده میشود؟
همانطور که در بخش تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor عنوان شد، ساختار کابلهای شبکه مشابه یکدیگر بوده و در برخی از لایهها با یکدیگر تفاوت دارند. به طور کلی یک کابل شبکه از ۳ جزء اصلی زیر ساخته میشود:
- ۴ زوج سیم مسی که به یکدیگر تابیده شدهاند؛
- جداکننده این ۴ زوج سیم مسی به یکدیگر تابیده شده؛
- پوشش اصلی کابل.
غیر از این موارد کابلها با توجه به کاربرد، نوع و سایر مولفههای دیگر، ممکن است از موارد زیر نیز تشکیل شوند:
- محافظ و فویل که مربوط به دفع نوسانات الکتریکی اضافه کابل است؛
- تجهیزات پلاستیکی Cross-web که برای جدایی زوجها و عدم تاثیرپذیری از یکدیگر از آنها استفاده میشود؛
- زوجهای به یکدیگر تابیده شده که شامل ۸ رشته سیم بوده و وظیفه اصلی آنها، ارسال و دریافت دادههاست؛
- پوشش بیرونی کابل که خارجیترین لایه کابل بوده و وظیفه آن، مقاومت در برابر عناصر بیرونی مانند پوسیدگی، ضربه و… است.
خرید کابل شبکه outdoor و Indoor
یکی از مهمترین مواردی که باید در مقاله تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor به آن اشاره کرد، خرید مناسب این دسته از کابلهاست. در حال حاضر شرکتها و برندهای مختلفی اقدام به تولید کابلهای داخلی و خارجی میکنند. به دلیل استفاده زیاد از این تجهیزات، ممکن است بسیاری از آنها کیفیت لازم را نداشته باشند. از این رو ممکن است در وقت و هزینه مصرفکننده، اسراف زیادی به وجود بیاید.
توصیه میکنیم حتما برای خرید کابل شبکه، به برندهای معتبر و معروف دقت کنید. لگراند، نگزنس، سیمیا، اشنایدر، شهید قندی و رفسنجان، از جمله معتبرترین شرکتهای تولید کننده کابل indoor و outdoor هستند. علاوه بر اینکه باید کابل شبکه از برندی معروف و معتبر خریداری شود، باید فروشگاهی که این کابل خریداری میشود نیز مطمئن باشد؛ زیرا ممکن است کابلی تقلبی و فیک را در قالب کابل اصلی به شما ارائه کند. بنابراین در وهله اول از کاربرد کابل مورد نظر اطمینان حاصل و سپس اقدام به خرید آن از برند مناسب و فروشگاه معتبر نمایید.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی کامل تفاوت کابل شبکه indoor و outdoor پرداختیم. این کابلها جهت کاربردهای مختلف و گوناگونی تولید میشوند. اصلیترین دستهبندی این کابلها مربوط به استفاده در محیط داخلی (Indoor) و محیط خارجی (Outdoor) است. این کابلها از برخی نظرات مشابه یکدیگر و از برخی نظرات با یکدیگر متفاوت هستند. به عنوان مثال شاید اصلیترین تفاوت این کابلها، منطقه مورد استفاده آنها باشد. کابلهای Indoor معمولا درون خانه و کابلهای Outdoor خارج از محیط خانه استفاده میشوند.
کابلهای خارجی دارای ضخامت، قیمت و استحکام بیشتری بوده و در مواجه با شرایط خارجی مانند رطوبت، گرما و سرما، ضربه و… تحمل فشار زیادی دارند. برخلاف این کابلها، کابلهای داخلی دارای ضخامت، استحکام و قیمت کمتری هستند. قبل از اینکه اقدام به خرید کابل نمایید، ابتدا باید بررسی نمایید که علت استفاده از کابل چیست و برای آن نیاز به چه کابلی دارید.