مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۰ دقیقه
تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 چیست؟ اترنت یکی از محبوب ترین استانداردهای فناوری اینترنت محسوب میگردد. کابل اترنت بخشی جداییناپذیر از شبکه LAN است. این کابل همان بخشی به حساب میآید که دستگاههای داخل یک شبکه را به هم متصل میکند. در این مقاله قصد داریم به تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 بپردازیم و به طور مختصر در مورد تفاوتهای آنها با شما صحبت کنیم.
انواع مختلفی از کابل شبکه وجود دارد که هر کدام از نظر فاصله و سرعت محدودیتهایی دارند که میتوانند سیگنالها را به طور مؤثر انتقال دهند. در پایان این مقاله به چند سؤال رایج در زمینه آشنایی با کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 نیز پاسخ خواهیم داد. اگر قصد دارید در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید با ما همراه باشید.
کابلهای Cat5 شامل چهار جفت سیم مسی پیچخورده است که به یک کانکتور RJ-45 ختم میگردند. این اتصالات در نهایت به یک جک اترنت استاندارد وصل میشود. Cat5 نسل پنجم از فناوری کابل اترنت بدون محافظ است و از زمان معرفی آن در سال ۱۹۹۵، محبوب ترین کابل جفت تابیده شناخته به شمار میآید. کابل اترنت Cat5 راه را برای اینترنت پرسرعت با توانایی انتقال داده با سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و پهنای باند ۱۰۰ مگاهرتز (۱۰۰BASE-T یا Fast Ethernet) هموار کرد، اما میتواند تا ۲٫۵GBASE-T در فواصل کوتاهتر نیز اجرا شود. کابلهای Cat5 میتوانند سیگنالهای داده، تلفن و ویدئو را حمل کنند و حداکثر طول توصیه شده برای آنها ۳۲۸ فوت (۱۰۰ متر) است. در ادامه مبحث تفاوت کابل شبکه CAT5 ، CAT6 و CAT7 باید گفت مشخصات کابل Cat5 جدیدتر در سال ۲۰۰۱ به نام Cat5e (“e” مخفف “Enhanced”) منتشر شد که از سرعت اترنت گیگابیت تا ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه، پهنای باند ۳۵۰ مگاهرتز و سازگاری با کابلهای استاندارد Cat5 پشتیبانی میکرد. کابلهای استاندارد Cat5 میتوانند از سرعت گیگابیت اما در فواصل کوتاهتر (تا ۵GBASE-T) پشتیبانی کنند. CAT6 نسل ششم کابلکشی اترنت مورد استفاده در شبکههای تجاری و خانگی و استاندارد کابلکشی معمولی است که در ساختمانهای اداری مدرن استفاده میشود. CAT6 با استانداردهای CAT5e و CAT5 که قبل از آن آمده بود سازگار است. این کابلها از نرخ داده اترنت تا ۱ گیگابیت در ثانیه پشتیبانی میکنند. کابلهای CAT6 همچنین میتوانند ۱۰ اتصال اترنت گیگابیتی را برای فاصله محدود حدود ۵۵ متر در خود جای دهند. کابل Augmented دسته ۶ که با نام CAT6a نیز شناخته میشود، توانایی کابلهای اترنت CAT6 را بهبود میبخشد. CAT6a از نرخ داده ۱۰ گیگابیت برای مسافت کامل ۳۲۸ فوت (تقریباً ۱۰۰ متر) پشتیبانی میکند. CAT6a ضخیمتر و گرانتر از CAT6 است. اگر به دنبال شناخت بیشتر این نوع از کابل هستید، به شما پیشنهاد میکنم مقاله کابل شبکه CAT6 چیست؟ را بخوانید. CAT6 از فرکانس ۲۵۰ مگاهرتز پشتیبانی خواهد کرد. تفاوت اصلی بین CAT6 و CAT5e عملکرد انتقال آنها است. CAT6 دارای گیج (gauge) ضخیمتر و پیچش (twist) محکمتر است که تداخل را کاهش میدهد. همچنین CAT6 میانگین سیگنال به نویز بالاتری نسبت به CAT5e دارد. در ادامه مبحث تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 به CAT7 خواهیم پرداخت. ممکن است از خود بپرسید که آیا ارزش این را دارد که کابل CAT 7 را در نظر بگیرید یا نه. کابل CAT 7 از چندین جهت با استانداردهای قبلی کابل اترنت از جمله CAT 5 و CAT 6 متفاوت است، با این حال، یکی از بزرگترین مزایای کابل CAT 7 محافظت از جفتهای پیچخورده آن است که به طور قابل توجهی مقاومت در برابر نویز را بهبود میبخشد.
کابلهای CAT 7 با دوامترین کابل از بین موارد ذکر شده محسوب میشود و طول عمر بیشتری نسبت به CAT 5 و CAT 6 داشته و بازده کلی آن را بهبود میبخشد. کابل Cat 7 مشابه کابل Cat 6 است. هر کدام دارای همان چهار جفت کابل پیچخورده هستند که از شبکههای اترنت ۱۰ گیگابیت در ثانیه پشتیبانی میکنند و طول آن تا ۱۰۰ متر میرسد. CAT 7 میتواند پهنای باند ۶۰۰ مگاهرتز را ارائه دهد. کابل Cat 7 عملکرد بهتری را در برابر تداخل و تضعیف نسبت به همتایان قبلی خود ارائه میکند؛ زیرا لازم است هر جفت کاملاً محافظت شود و یک جفت پیچخورده محافظ صفحه (SSTP) یا کابلکشی مبتنی بر جفت تابیده شده با صفحهنمایش (SFTP) تشکیل شود. CAT 7 در شبکههای اترنت ۱۰ گیگابایتی استفاده خواهد شد. علاوه بر موارد گفته شده، در سالهای اخیر از نسل هشتم این نوع کابلها نیز نامبرده میشود. اگر می خواهید بدانید که به چه طریق کابل شبکه را سوکت می زنند، مقاله سوکت زدن کابل شبکه را بخوانید. مبحث بعدی در تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 مربوط به CAT8 است. رده ۸ جانشین رسمی کابلکشی Cat6A است. مزیت اصلی کابلکشی Cat8، سرعت انتقال سریعتر در فواصل کوتاه است: ۴۰ گیگابیت بر ثانیه تا ۷۸ اینچ و ۲۵ گیگابیت بر ثانیه تا ۱۰۰ اینچ. با توجه به این محدودیتهای فاصله، بهترین مورد استفاده برای Cat8 در داخل یک مرکز داده برای اتصال تجهیزات شبکه به یکدیگر است. استفاده از Cat8 برای ساخت دفتر کار مقرون به صرفه نخواهد بود.
در انتخاب کابل اترنت موارد زیادی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید. عوامل اصلی که باید در نظر بگیرید عبارت از عملکرد، سرعت، مسافت و محیط است. کابلهای CAT5e، CAT6 و CAT8 دارای تفاوتهایی هستند که آنها را برای شرایط مختلف مناسب میکند. اولین چیزی که هنگام انتخاب کابل اترنت باید به آن فکر کنید عملکرد آن است. به نوع دستگاهی که روی کابل کار میکند فکر کنید. به عنوان مثال، یک اکسس پوینت بیسیم دارای بسیاری از دستگاههایی است که یک یا دو کابل مشترک دارند. Cat6A سرعت بیشتری نسبت به Cat6 یا Cat5e ارائه میدهد. برای اتصال به ایستگاه کاری کاربر (رایانه و تلفن)، کابلهای Cat6 کافی هستند؛ زیرا هر دستگاه یک کابل اختصاصی برای خود دارد. یکی دیگر از ویژگیهای مهم کابلهای اترنت سرعت است. اگر تجهیزات دادهای دارید که از سرعت بیش از یک گیگابیت پشتیبانی میکند، با استفاده از کابلکشی CAT5e بیشترین بهره را از شبکه نخواهید برد. در این شرایط استفاده از کابلکشی CAT6 و CAT 7 کارآمدتر خواهد بود؛ به همین دلیل باید به موضوع سرعت در مبحث تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 دقت کنید. محیطی که در آن از کابلها استفاده خواهید کرد یکی از مهمترین جنبههایی است که باید بر انتخاب شما تأثیر بگذارد. برای استفاده در فضای باز، کابلکشی مستقیم یا خارج از کارخانه (OSP) برای مقاومت در برابر آب و تأثیرات محیطی موردنیاز است. Cat5e و Cat6 و CAT 7 هر سه دارای مقاومت نسبتاً خوبی در برابر شرایط محیطی بیرون ساختمان هستند. در این متن سعی کردیم به طور بسیار مختصر در مورد تفاوت کابل شبکه CAT5 ،CAT6 و CAT7 صحبت کنیم، البته باید به این نکته توجه داشته باشید که با توجه به گستردگی مطلب به طبع نمیتوان تمامی ویژگیهای مربوط به این کابلها را در یک مقاله خلاصه کرد. به طور کلی میتوان گفت از بین سه فناوری گفته شده در این متن، گزینه سوم یعنی cat 7 دارای بهترین و بیشترین رنج ارائه و همچنین بالاترین سرعت است. اگر چه این نوع کابل از سایر کابلها یعنی cat 5 و cat6 کمی گرانتر خواهد بود اما باید قبول کرد که در آینده این کابل سهم بزرگی را در انتقال و دریافت اطلاعات بازی میکند. ۱٫ Cross Talk چه چیزی است؟ یک مثال عالی از Cross Talk زمانی است که از تلفن ثابت استفاده میکنید. از آنجایی که تلفنهای ثابت سیم کشی جفت تابیده دارند، هنگامی که سیم کشی جفت تابیده تلفن همسایه سیگنال شما را قطع میکند، تداخل حاصل را Cross Talk میگویند. سیگنال ناخواسته پیام ارسال شده توسط مدار دیگری را قطع میکند. ۲٫ EMI چه چیزی است؟ برخی از تجهیزات الکتریکی تداخل ایجاد میکنند. این همان چیزی است که هنگام گوش دادن به رادیو یا تماشای تلویزیون تجربه میکنید. این نوع تداخل را تداخل الکترومغناطیسی یا EMI مینامند. EMI یک شکل از امواج رادیویی شبیه به امواج آنتنهای پخش است. ۳٫ گیگابیت اترنت به چه معنی است؟ در گذشته استاندارد اترنت Fast Ethernet بود. این استاندارد دارای توان عملیاتی ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را داشت. با این حال، این استاندارد توسط اترنت گیگابیتی که از توان عملیاتی ۱۰۰۰ مگابیت یا ۱ گیگابیت در ثانیه پشتیبانی میکند عقب ماند.
یک دیدگاه
علی محمد
ممنون بابت مطلب عالی تون خیلی مفید بود
صاران مارکت
با سلام خدمت شما دوست بزرگوار
شما بسیار لطف دارید. از اینکه مطالب ما را دنبال می کنید خیلی متشکریم.