امروزه بسیاری از کسب و کارها برای سهولت ارتباطات درون سازمانی یا ارائه خدمات به عموم جامعه، نیاز به شبکههای کامپیوتری دارند. راهاندازی شبکه، نیازمند دسترسی به تجهیزات تخصصی و اختصاصی است. تجهیزات شبکه در بازار امروز توسط برندهای مختلف با قیمتهای متفاوت ارائه میشوند. کسی که برای خرید تجهیزات شبکه اقدام میکند، باید اطلاعات کافی در مورد سختافزارهای شبکه داشته باشد. از این رو قبل از خرید، مطالعه راهنمای خرید تجهیزات شبکه میتواند مؤثر باشد.
بررسی تجهیزات شبکه
برای راهاندازی یک شبکه کامپیوتری، ابتدا متخصصان امر از محل بازدید کرده و نقشه شبکه را طراحی میکنند. این نقشه بر اساس وضعیت محل، تعداد کاربران، خواستههای کارفرما و سرویسهای ارائه شده طراحی میشود. با نهایی شدن طراحی، مشخص خواهد شد که برای شبکه موردنظر، تجهیزاتی نیاز است؛ البته تمام تجهیزات صرفاً برای انتقال داده و ایجاد ارتباط بین کامپیوترها خریداری نمیشوند. گاهی نیاز است به سراغ سختافزارهای امنیتی نیز رفت.
تجهیزات امنیتی چه نرمافزاری باشند و چه سختافزاری، برای محافظت از شبکه لازم هستند؛ اما در شبکههایی که قرار است به خارج از محدوده سرویس داده شوند، خرید تجهیزات امنیت شبکه مانند فایروال سختافزاری ضروری است. از آنجاییکه تجهیزات موجود بسیار زیاد هستند و صحبت کردن در مورد تمامی آنها در یک مطلب مقدور نیست، در ادامه به معرفی پرکاربردترین آنها میپردازیم.
تجهیزات پسیو شبکه چیست؟
اولین اصل برای فردی که راهنمای خرید تجهیزات شبکه را میخواند، این است که بداند تجهیزات به دو دسته پسیو و اکتیو تقسیم میشوند. پسیو به معنای غیرفعال است و تجهیزات این بخش مربوط به زیرساخت شبکه هستند. تمامی تجهیزاتی که در زیرساخت شبکه به کار برده میشوند به عنوان بستری برای انتقال داده هستند و بدون جریان الکتریسیته کار میکنند. حال به بررسی چند مورد از تجهیزات پسیو شبکه پرکاربرد در شبکهها میپردازیم.
بررسی کابل شبکه و پچ کورد
کابلهای شبکه برای اتصال سختافزارهای موجود در شبکه به یکدیگر به کار گرفته میشوند و انواع مختلفی دارند. هرکدام از این کابلها بر اساس نیاز، در جای مخصوص خود به کار میروند. پرکاربردترین کابلها مربوط به زوجهای به هم تابیده است. دو مورد از رایجترین کابلهای زوج به هم تابیده در ایران، Cat5 و Cat6 هستند که سرعت انتقال داده Cat6 بیشتر است.
یکی دیگر از کابلهای شبکه، کابلهای فیبر نوری است. سرعت انتقال داده این کابل شبکه به دلیل آنکه در داخل آن از شیشه استفاده شده و انتقال داده توسط نور انجام میشود، بسیار بالا است. با توجه به قیمت بالای کابل فیبر نوری معمولاً از آن در شبکههایی استفاده میشود که زوج به هم تابیده به خاطر مسافت طولانی قابل استفاده نباشد. آخرین نوع کابل شبکه هم مربوط به کابلهای کواکسیال است که در بین عموم به کابل آنتن معروف است و برای تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال استفاده میشود.
در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه، اطلاعات مختصری در مورد کابلها به شما داده شد. اکنون لازم است بدانید، به کابلهای با طول مشخص که در دو طرف آن رابطهایی برای اتصال به دستگاههای مختلف تعبیه شده است، پچ کورد میگویند. پچ کوردها معمولاً برای مسافتهای کوتاه به کار گرفته میشوند.
بررسی داکت و ترانکینگ
داکت و ترانکینگ، محفظههایی هستند که کابلها درون آنها قرار میگیرند تا پوشیده شوند و آسیبی به آنها نرسد. برخلاف داکت، ترانک این قابلیت را دارد که بر روی آن کلید و پریز نصب کرد. اندازه داکت کوچکتر از ترانک است و بیشتر زمانی به کار برده میشود که نیاز به تعداد کابلهای کم باشد، یا نیازی به نصب کلید و پریز وجود نداشته باشد.
بررسی رک شبکه
یکی از اصول اساسی شبکههای کامپیوتری این است که تجهیزات سختافزاری مانند سرور، روتر، سوئیچ و سختافزارهای مشابه باید در داخل محفظههایی به نام رک قرار بگیرند. رکها اندازههای مختلفی دارند. اگر برای خرید رک اقدام میکنید، حتماً باید این مورد را در نظر بگیرید که در داخل رک چه تجهیزاتی را قرار خواهید داد و بر اساس آن ابعاد رک یعنی طول، ارتفاع و عمق رک را مشخص کنید.
تعیین دقیق این ابعاد و کاربرد رک شبکه، مشخص میکند که نوع دیواری یا ایستاده آن را خریداری کنید. هنگام خرید حتماً به سیستم گردش هوا نیز دقت کنید. از آنجایی که رک یک فضای بسته است و دستگاههای مختلف در داخل آن قرار میگیرد، حتماً باید گردش هوا در داخل آن به گونهای باشد که بتوان حرارت تولید شده توسط دستگاهها را از داخل رک خارج کرد. بعضی از رکهای دیواری کوچک هیچ سیستم تهویه هوایی ندارند و تنها منافذ موجود بر روی دیوارهها باعث چرخش هوا میشوند؛ اما برخی مجهز به فن و خنککننده هستند.
هر قدر ابعاد رک بزرگتر میشود، قطعاً سیستم خنک کننده آن نیز باید بزرگتر شود. اگر سیستم خنککننده به خوبی نمیتواند گرما را از داخل رک خارج کند، حتماً باید از سیستمهای خنککننده بیرونی همانند یک کولر گازی استفاده کنید.
بررسی سوکت و کیستون
سوکت رابطی برای اتصال دستگاههای موجود در شبکه است که به دو طرف کابلهای شبکه متصل میشود. نوع سوکت خریداری شده، بستگی به نوع کابلی دارد که در زیرساخت شبکه استفاده خواهد شد. تقریباً تمامی سوکتها از جنس پلاستیک شفاف ساخته میشوند. در برخی موارد، بخش نگهدارنده سوکتها فلزی هستند که این برای مقاومت بیشتر و جلوگیری از شکستن نگهدارنده است. اگر نگهدارنده سوکت بشکند، به احتمال بسیار زیاد ارتباط بین دستگاه با شبکه قطع و وصل خواهد شد.
در مورد کیستون هم باید گفت که در واقع کیستون شبکه در اصطلاح عامیانه همان پریز شبکه است که بر روی دیوار نصب میشود. در داخل بدنه کیستون، جک کیستون قرار گرفته است که به تنهایی میتوان آن را بر روی پچ پنلهای مورد استفاده قرار داد. جک کیستون را به صورت جداگانه نیز میتوان خریداری کرد.
تجهیزات اکتیو شبکه چیست؟
در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه تا به اینجا در مورد تجهیزات پسیو شبکه صحبت کردیم؛ اما همانطور که اشاره شد، برخی دیگر از تجهیزات شبکه اکتیو نامیده میشوند. اکتیو به معنای فعال است. در واقع عامل به وجود آمدن دادهها و جاری شدن آنها در بستر شبکه تجهیزات اکتیو شبکه هستند. به بیان واضحتر تجهیزات اکتیو به تولید، بازتولید و هدایت سیگنالهای الکترونیکی میپردازند. اکنون به آشنایی و ارائه توضیحاتی در مورد برخی از این تجهیزات میپردازیم.
بررسی بریج
بریج یا پل، سختافزاری است که با استفاده از آن میتوان دو شبکه متفاوت را به یکدیگر متصل کرد. همچنین با استفاده از آن میتوان یک شبکه بسیار وسیع را جهت کاهش ترافیک و بار تحمیل شده به شبکه به دو قسمت تقسیم کرد. همین کار را سختافزارهای مشابه مانند سوئیچ میتوانند انجام دهند و استفاده از بریج تقریباً منسوخ شده است.
بررسی سوئیچ و هاب
هاب یکی از تجهیزات قدیمی شبکه است که هوشمندی خاصی ندارد و یک سیگنال را به تمامی اجزای شبکه ارسال میکند. در مقابل هاب، دستگاهی به نام سوئیچ وجود دارد. در واقع سوئیچ شبکه به نوعی یک بریج است که بسیار هوشمندتر و دقیقتر از بریج و هاب عمل میکند. سوئیچ نسبت به هاب و بریج تعداد پورتهای زیادی دارد و بسیار پرکاربردتر است.
با مطالعه راهنمای خرید تجهیزات شبکه، لازم است بدانید که سوئیچ به جای این دو دستگاه قدیمی به کار گرفته میشود. البته در برخی شبکهها لازم است که همان دستگاههای قدیمی را نیز استفاده کرد. در واقع ممکن است طراحی شبکه به ضرورت به گونهای باشد که استفاده همزمان از تمام دستگاهها لازم باشد. هنگام خرید تجهیزات برای شبکه حتماً در مورد بهترین دستگاه لازم از طراح شبکه یا افراد متخصص مشورت بگیرید.
بررسی روتر و اکسس پوینت
روتر دستگاهی است که به سادگی میتوان با استفاده از آن یک شبکه محلی به وجود آورد. این سختافزار دو وظیفه مهم دارد. وظیفه اول اتصال انواع دستگاههای رایانهای به یکدیگر است. وظیفه دوم فراهم کردن دسترسی به اینترنت در شبکه است. در صورتی که قصد راهاندازی یک شبکه محلی با کمترین هزینه را داشته باشید، یا شبکه شما به اینترنت ADSL متصل باشد، حتماً به این دستگاه احتیاج خواهید داشت.
دستگاه بعدی اکسس پوینت است. همانند روتر و اکسس پوینت برای اتصال کاربران به شبکه استفاده میشود، با این تفاوت که اولاً اکسس پوینت فقط در شبکههای بیسیم به کار برده میشود و هدف آن گسترش شبکه است. دوم اینکه اکسس پوینت توانایی برقرار کردن اینترنت در شبکه را ندارد.
با مطالعه راهنمای خرید تجهیزات شبکه، چیزی که حتماً باید بدانید این است که از روتر به عنوان اکسس پوینت میتوان استفاده کرد، اما اکسس پوینت کارایی روتر را ندارد. اگر شبکه شما به صورت بیسیم طراحی شده و نیاز به گسترش شبکه دارید، حتماً باید برای خرید اکسس پوینت اقدام کنید.
نتیجه گیری
در تمامی شبکههای کامپیوتری فارغ از اندازه شبکه معمولاً هم تجهیزات پسیو و هم تجهیزات اکتیو برای راهاندازی آن به کار برده میشوند. طبیعتاً هرچقدر اندازه شبکه گستردهتر باشد نیاز به تجهیزات بیشتر، قویتر و امنتر وجود دارد. هرکدام از سختافزارهایی که در این مطلب به آنها اشاره شد در قیمتها، مدلها و برندهای خاصی در بازار وجود دارد.
معمولاً تعیین نوع سختافزارهای خریداری شده و خرید آنها بر عهده کسانی است که قصد راهاندازی شبکه را دارند؛ اما اگر به هر دلیلی قرار است خودتان برای خرید اقدام کنید مطالعه این راهنمای خرید تجهیزات شبکه تا حدود بسیار زیادی میتواند برای شما مفید واقع شود.