اگر بخواهیم در موردنحوه استفاده از سوئیچ شبکه بدانیم باید ابتدا بگوییم سوئیچ شبکه از جمله تجهیزات بسیار مهم در شبکههای محلی و سازمانی است. به کمک این تجهیزات میتوانید به سادگی بین دستگاههای مختلف به کمک شبکه، اتصال برقرار کنید. برای این منظور نیاز است تا از تجهیزات کابلی استفاده کنید تا میان دستگاههای فرستنده و گیرنده اطلاعات پل بزنید. این دستگاهها میتوانند سرور و یا کامپیوترهای مختلف در یک شبکه باشند.
از اینرو به عنوان یک متخصص شبکه باید با نحوه استفاده از آن به خوبی آشنا باشید. آیا میدانید که سوئیچ شبکه به چه صورت کار میکنند، همینطور نصب ونحوه راه اندازی سوئیچ شبکه چگونه است. همچنین برای شبکه کردن چند کامپیوتر با سوئیچ، باید چه مراحلی طی شود؟ برای یافتن پاسخ این سؤالات، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
سوئیچ شبکه را میتوان تجهیزاتی دانست که موجب میشوند تا اتصال دستگاههای مختلف به اینترنت ممکن شود. این وسایل همچنین به شما این قابلیت را میدهند تا ترافیک رد و بدل شده میان دستگاهها و مودمها را به صورت حرفهای مدیریت کنید؛ از اینرو از سوئیچهای شبکه میتوان در مکانهای بسیار مختلفی از یک خانه تا یک سازمان بزرگ، استفاده کرد. درون شبکه، یک سری NODE یا گره، واسطههای ارتباطی و تجهیزات شبکه مانند سوئیچ و هاب وجود دارد.
در واقع اینترنت به کمک همه این وسایل و تجهیزات میتواند اطلاعات را از یک نقطه و یا کامپیوتر به نقطه و کامپیوتر دیگر ارسال کند. سوئیچ شبکه اجازه اتصال یک نود به نود دیگر را صادر میکند. به بیان دیگر، هر زمان که دستگاههای مختلف سعی داشته باشند تا برای یکدیگر دادهای را ارسال کنند، سوئیچهای شبکه کار خود را آغاز میکنند. این تجهیزات دادهها را از پورتهایی که به دستگاههای فرستنده متصل هستند، میگیرند و به پورتهایی که به دستگاههای گیرنده متصل هستند، ارسال میکنند.
حال که به اندازه کافی با سوئیچهای شبکه و نحوه عملکرد آنها آشنا شدید، زمان آن رسیده است تا شما را با نحوه راه اندازی سوئیچ شبکه هم آشنا کنیم. برای نصب سوئیچ شبکه در ابتدا نیاز به تهیه یک سوئیچ متناسب با نیازهای خود دارید. به همراه سوئیچ خریداری شده، لوازم و متعلقات دیگری نیز وجود دارد که آنها را هم گردآوری کنید.
براینصب و راه اندازیسوئیچ شبکه به یک کامپیوتر و کابل اترنت نیاز است. همچنین برای نصب سوئیچ شبکه، نیاز به پیکربندی سوئیچ خواهید داشت. ما در این قسمت نحوه پیکربندی Express Setup را به شما آموزش میدهیم:
در قدم اول نباید هیچگونه دستگاهی را به سوئیچ خود متصل کنید. در این زمان سوئیچ موردنظر شما مانند یک سرور DHCP کار خواهد کرد. همچنین نیاز است تا پیکربندی کامپیوتر خود را به نحوی تغییر دهید تا بتواند با چنین سروری سازگاری پیدا کند.
حال سیم برق سوئیچ را به برق شهری و منبع تغذیه AC وصل کنید. در این حالت اگر سوئیچ موردنظر سالم باشد، چراغها شروع به چشمک زدن میکنند.
در صورتی که چراغ سبز SYST LED روشن شد، به معنای آن است که سوئیچ شبکه سالم است.
حال نیاز است تا دکمه Mode را ۳ ثانیه نگه دارید تا تمامی چراغهای بالای دکمه روشن شوند.
در مرحله بعدی کابل را به پورت اترنت سوئیچ و پورت ارنت کامپیوتر خود، وصل کنید. ما در این آزمایش از یک کابل Cat5 استفاده کردهایم.
زمانی که چراغ در هر دو پورت سبز شد، یعنی مراحل به درستی طی شده است. حال ۳۰ ثانیه صبر کنید.
یک مرورگر را در کامپیوتر خود باز کنید و آدرس IP0.0.1 را در آن وارد کنید. سپس دکمه Enter را بزنید.
به صورت پیشفرض عدد ۱ در قسمت VLAN ID Management Interface وارد شده است. در صورتی که این عدد را تغییر دهید، در واقع در حال تغییر رابط مدیریتی دستگاه هستید؛ به همین دلیل میتوانید آن را به کمک سوئیچ مدیریت کنید. بدین صورت شما یک آدرس IP اختصاصی دریافت میکنید. به یاد داشته باشید که مقدار وارد شده باید بین ۱ تا ۱۰۰ باشد.
حال در بخش آدرسهای IP، آدرس IP سوئیچ شبکه خود را وارد کنید. همچنین نیاز است تا از منوی بخش Subnet Mask IP، عبارت Subnet Mask را برگزینید.
در قسمت Default Gateway نیاز است تا آدرس IP روتر خود را وارد کنید.
در این قسمت نیاز است تا Switch Password یا گذرواژه خود را وارد کنید. این گذرواژه باید ۱ تا ۲۵ کاراکتر داشته باشد.
در کادر تأیید گذرواژه، دوباره پسورد خود را وارد کنید.
تنظیمات سوئیچ شبکه برای راه اندازی و استفاده از آن
به شما این اجازه داده میشود تا بخشی از اطلاعات مرتبط با تنظیمات را وارد کنید. شما میتوانید این کار را بعداً نیز انجام دهید.
میتوانید در قسمت نام میزبان، یک نام برای سوئیچ خود انتخاب کنید.
در بخش تماس سیستم، اسم فردی که از سوئیچ استفاده میکند و در بخش مکان سیستم، موقعیت او را وارد کنید.
در بخش تلنت نیز باید یک گذرواژه وارد کنید. سپس از شما خواسته میشود تا گذرواژه خود را مجدداً وارد کنید.
حال به قسمت SNMP میرسید. در این بخش باید گزینه Enable را انتخاب کنید تا پروتکل مدیریت برای شما فعال شود.
در مرحله نهایی گزینه Submit را انتخاب کنید تا تغییرات اعمال شوند. در این حالت سوئیچ شبکه پیکربندی و نصب شده است.
اکنون که توانستید سوئیچ موردنظر خود را پیکربندی کنید، زمان آن رسیده است تا با نحوه استفاده از سوئیچ شبکه نیز آشنا شوید، به یاد داشته باشید که سوئیچ موردنظر شما باید متناسب با نیاز و شرایط فعلی دستگاههای شما باشد.
همواره به مکان فیزیکی سوئیچ خود توجه ویژهای داشته باشید. این دستگاه باید در منطقهای قرار بگیرد که امکان دسترسی به آن ساده بوده و از امنیت مناسبی برخوردار باشد. همچنین مکان سوئیچ باید خنک بوده و به سایر دستگاههای دیگر، نچسبیده باشد.
سر کابل شبکه خود را به مودم و سر دیگر آن را به سوئیچ شبکه متصل کنید.
حال با استفاده از یک کابل شبکه دیگر، اسلات شبکه کامپیوتر و اسلات سوئیچ را به یکدیگر متصل کنید.
مطمئن شوید که DHCP روی شبکه شما نصب و فعال است. این سرور میتواند بهصورت اتوماتیک، آدرسهای IP کامپیوتر را تخصیص دهد.
در قدم بعدی نیاز است تا Subnet mask را تعیین کنید. به کمک Subnet mask میتوانید از تعداد و آدرسهای محلی مطلع شوید.
حال نیاز است تا آدرس Gateway را تنظیم کنید. به کمک گیت وی این اجازه به شما داده میشود تا بین دو شبکه موجود، ارتباط برقرار کنید.
در قدم بعدی نیاز است تا یک آدرس سرور DNS مشخص کنید.
از ابزار Ping جهت تأیید اتصال، استفاده کنید. این ابزار قادر است تا دسترسی میزبانهای به خصوص را از طریق IP بررسی کند. همچنین به شما اجازه ثبت و اندازهگیری زمان رفت و برگشت دادهها و هرگونه اتلاف در طول مسیر را میدهد.
تا اینجا با نحوه استفاده از سوئیچ شبکه آشنا شدید، همانطور که متوجه شدهاید، سوئیچ شبکه امکان اتصال چند کامپیوتر به یکدیگر را برای شما محیا میکند؛ اما شاید بپرسید که چگونه میتوان این کار را انجام داد؟ برای شبکه کردن چند کامپیوتر با سوئیچ، مراحل زیر را طی کنید:
در قدم اول، کابل شبکه متناسب با سیستم خود را تهیه کنید و سیمکشیهای لازم را انجام دهید. حتماً به یاد داشته باشید که کارت شبکه روی تمامی کامپیوترها نصب شده باشد.
حال نیاز است تا به هر کامپیوتر یک نام به خصوص اختصاص دهید. برای این کار به منو Start بروید و روی گزینه My Computer راست کلیک کنید. حال در قسمت Properties وارد بخش تنظیمات شوید و نام اختصاصی خود را درون کادر computer name وارد کنید.
به یاد داشته باشید که کادر workgroup باید برای تمامی کامپیوترها یکسان باشد.
حال کنترل پنل را باز کنید و به قسمت Network And Sharing بروید.
در این قسمت گزینه Local Area Connection را باز کنید و زمانی که پنجرهای برای شما باز شد، در قسمت Properties روی گزینه Internet Protocol ver4 کلیک کنید.
در مرحله بعد نیز یک آدرس IP را به کامپیوترها اختصاص دهید. شما میتوانید آدرس دهی را به صورت دستی و یا به کمک سرور DHCP انجام دهید.
نتیجه گیری
سوئیچهای شبکه دستگاهی هستند که به شما این اجاره را میدهند تا وسایل و سایر دستگاههای دیگر را به کمک شبکه به یکدیگر متصل کنید. بدین صورت امکان ارسال و دریافت دادهها درون این دستگاهها به وجود میآید. براینصب و راه اندازی سوئیچ شبکه، نیاز به پیکربندی آنها وجود دارد. زمانی که پیکربندی به صورت دقیق انجام شد، امکان استفاده از سوئیچ و شبکه کردن چند کامپیوتر با سوئیچ به وجود میآید.
برای نحوه استفاده از سوئیچ شبکه و یا اتصال کامپیوترها به یکدیگر، به یک کابل شبکه متناسب با شرایط دستگاههای خود نیاز دارید. حال کافی است تا به کمک روشهایی که در این مطلب به آنها اشاره شد، سوئیچ را راهاندازی کنید و یا کامپیوترهای مختلف را به یکدیگر متصل کنید.