مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۵ دقیقه
با انجام تنظیمات آی پی استاتیک روی مودم دی لینک می توانید به هر دستگاه و یا کامپیوتر داخل شبکه برای مدیریت و کنترل راحت تر و بهتر، یک آدرس آی پی کاملاً مشخص اختصاص دهید. حال می خواهیم در مورد آدرس آی پی استاتیک و داینامیک به صورت مختصر توضیحاتی را شرح دهیم و علت انجام این کار را برای شما بگوییم. سپس مراحل تنظیم آی پی استاتیک روی مودم دی لینک را با یکدیگر انجام دهیم.
آدرس IP چیست؟
آدرس IP یک شماره منحصر به فرد است که به هر دستگاه و کامپیوتری در یک شبکه TCP/IP و یا اینترنت اختصاص داده می شود. آدرس های IP نیز رایانه ها و دستگاه ها را شناسایی کرده و به آنها اجازه می دهد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این آدرس دارای چهار قسمت و در هر قسمت اعداد از ۰ تا ۲۵۵ می تواند در نظر گرفته شود.
به عنوان مثال آدرس IP 192.168.1.1 می تواند به عنوان آدرس مودم و ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۲۰۰ برای لپ تاپ استفاده شود تا این دو در یک شبکه قرار گرفته و بتوانند با هم ارتباط داشته باشند.
بنابراین برای هر دستگاهی مانند لپ تاپ، دوربین مداربسته و … که به شبکه متصل می شود، یک آدرس آی پی اختصاص داده می شود. توسط این آدرس، مدیران به راحتی می توانند دستگاه ها را شناسایی کنند و حتی کنترل بهتری را روی آنها داشته باشند. حتی با استفاده از آدرس IP می توانند به آنها دسترسی و یا مجوزی برای انجام کارها داده شود.
اکنون مودم روترها و روترهای بی سیم نیز می توانند به دستگاههای شبکه آدرس IP را اختصاص دهند. البته این امر به دو صورت استاتیک و داینامیک امکان پذیر می باشد. در روش داینامیک با استفاده از پروتکل DHCP، مودم یا روتر این کار را انجام داده و به سایر تجهیزات آدرسی در محدوده تعریف شده اختصاص می دهد، اما مدیر شبکه می تواند روش استاتیک را به صورت دستی انجام داده و آدرسی به دلخواه روی تجهیزات تنظیم کند.
آدرس آی پی استاتیک چیست؟
آدرس IP استاتیک یا آی پی ثابت، آدرسی می باشد که اصلاً تغییر نمی کند. هنگامی که به دستگاه شما یک آدرس آی پی استاتیک اختصاص داده می شود، این آدرس تا زمانی که معماری و ساختار شبکه شما تغییر نکند و یا دستگاه شما کار کند، ثابت می ماند،
حتی اگر به واسطه خاموش یا ری استارت کردن کامپیوتر و سایر تجهیزات بارها ارتباط شما با اینترنت قطع و مجددا وصل شود این آدرس ثابت مانده و در طول زمان تغییر نمی کند. آدرس IP استاتیک بیشتر جهت سرورها، فضاهای ابری و تجهیزات مهم مورد استفاده قرار می گیرند.
یک وبسایت شامل ادرس آی پی ثابت می باشد تا این امکان وجود داشته باشد که توسط این آدرس از سراسر دنیا به سرور سایت متصل شوند.
شما می توانید برای آدرس های IP استاتیک با ارائه دهندگان خدمات اینترنت (ISP) تماس بگیرید تا آنها بتوانند به شما این آدرس را اختصاص دهند. البته داشتن آدرس آی پی استاتیک شامل هزینه می باشد. ارائه دهندگان خدمات اینترنت (ISP) به شما یک آدرس آی پی ثابت را تا زمان اتمام قرارداد اختصاص می دهند که شما فقط با این آدرس می توانید به اینترنت متصل شوید.
مزایای که آدرس آی پی استاتیک دارد می توان به پشتیبانی بهتر DNS، میزبانی سرور، دسترسی راحت از راه دور، ارتباطات قابل اطمینان تر، خدمات موقعیت یابی با کیفیت و همینطور عملکرد بهتر اشاره کرد. البته مهمترین مزیت این آدرس، غیر قابل تغییر بودن آن می باشد.
البته ناگفته نماند که آدرس آی پی استاتیک معایبی هم دارد که می توان به هزینه بالاتر، قابل هک بودن آن، پایین بودن امنیت آن اشاره کرد. به دلیل اینکه این آدرس تغییر نمی کند، هکرها به راحتی می توانند به دستگاه شما نفوذ پیدا کنند.
آدرس IP داینامیک چیست؟
آدرس های IP داینامیک برخلاف آدرس آی پی استاتیک در معرض تغییر هستند. این بدان معنی است که شما با هر بار متصل شدن به اینترنت، آدرس آی پی شما تغییر می کند. هنگامی که شما سیستم و یا دستگاه و یا مودم روتر خود را ریستارت و یا خاموش می کنید، آدرس IP تغییر می کند.
حتی زمانی که شما از فیلترشکن هم استفاده می کنید آدرس IP شما تغییر می کند. آدرس آی پی داینامیک به صورت خودکار، توسط ارائه دهنده سرویس اینترنت و با استفاده از پروتکل DHCP به سیستم و یا دستگاه شما اختصاص داده می شود.
البته این نکته را هم در نظر بگیرید که آدرس آی پی داینامیک یا پویا هم دارای مزایایی می باشد. از مزیت های آدرس آی پی پویا می توان به مدیریت آسان تر آدرس های IP، ارزان تر بودن، پیکربندی آسان و خودکار، هزینه های کمتر، آدرس دهی IP نامحدود، امنیت بالقوه بهتر، امنیت فیزیکی بهتر اشاره کرد.
آدرس IP پویا معایبی هم دارد. اینکه برای همه موقعیت ها ایده آل نمی باشد، مخصوصاً برای وب و یا ایمیل اصلاً به خوبی کار نمی کند. حتی ممکن است دسترسی از راه دور را محدود کند. از دیگر معایب این ادرس می توان به خرابی بالقوه بیشتر، موقعیت جغرافیایی دقیق کمتر اشاره کرد.
علت تنظیم آی پی استاتیک روی مودم
مطمئناً برای شما عزیزان این سوال پیش بیاید که چرا باید روی مودم و یا روتر باید آدرس آی پی استاتیک را تنظیم کنید. خب اکنون به شما خواهیم گفت که علت تنظیم آی پی استاتیک روی مودم چیست؟ دلایلی که شما نیاز به تنظیم آی پی استاتیک بر روی روتر و مودم خود دارید، دلیل اول این است که شما بتوانید به هر دستگاه و یا کامپیوتر داخل شبکه برای مدیریت و کنترل راحت تر و بهتر، یک آدرس آی پی کاملاً مشخص اختصاص دهید.
خب شما با این کار و اختصاص دادن آدرس آی پی استاتیک به هر دستگاه می توانید خیلی راحت آنها را شناسایی و مدیریت کرده و از هرجایی بدون محدودیت جغرافیایی به آنها با آدرسی ثابت، دسترسی پیدا کنید. دلیل دوم این است که نرم افزارهای که داخل شبکه وجود دارند، به آدرس آی پی ثابت احتیاج دارند. شما نمی توانید آنها را با آدرس آی پی متغیر لود کنید.
تنظیمات آی پی استاتیک روی مودم دی لینک برای تجهیزات شبکه LAN داخلی
اکثر مودم ها و روترها دارای تنظیمات آی پی مشابهی هستند. ما در اینجا تنظیمات آی پی استاتیک روی مودم دی لینک را انجام می دهیم. این تنظیمات را توسط پنل کاربری تحت وب انجام می دهیم.
در ابتدا شما باید آدرس IP و تمامی اطلاعات ورود به پنل مودم دی لینک خود را داشته باشید. البته برای آدرس IP خود نیز محدوده ای را انتخاب کنید. خب اکنون با هم این مراحل را انجام می دهیم.
۱٫ در ابتدا وارد مرورگر کامپیوتر خود شوید و آدرس IP مودم دی لینک خود را که در پشت مودم وجود دارد را وارد کنید (این آدرس می تواند مشابه ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۱ باشد) و سپس دکمه Enter را بزنید. البته با وارد کردن آدرس /http://dlinkmodem در مرورگر هم می توانید وارد تنظیمات مودم شوید.
۲٫ بعد از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور شما می توانید وارد تنظیمات مودم دی لینک خود شوید.
۳٫ سپس بر روی منو، بر روی تب setup کلیک کنید و بعد از آن بر روی گزینه های سمت چپ صفحه باز شده، بر روی گزینه Network Settings کلیک کنید.
۴٫ اکنون در قسمت مربوط به DHCP SERVER SETTINGS، تیک گزینه Enable DHCP Server را بزنید.
۵٫ اکنون محدوده آدرس IP استاتیکی که شما احتیاج دارید در کادر DHCP IP Address Range وارد کنید. این محدوده آدرس باید دارای حداکثر تعداد دستگاه هایی که باید به شبکه وصل شوند، باشد.
۶٫ حال در قسمت ADD DHCP RESERVATION، تیک باکس مربوط به Enable را بزنید.
۷٫ سپس نام کامپیوتر خود را که باید آدرس آی پی استاتیک بگیرد را در بخش computer name وارد کنید.
۸٫ بعد از آن در کادر مربوط به IP Address باید آدرس آی پی استاتیک را وراد کنید
۹٫ سپس در کادر MAC Address هم آدرس مگ کامپیوتر و یا دستگاه خود را وارد کنید.
۱۰٫ در نهایت بعد از پر کردن تمامی فیلدها، بر روی دکمه save کلیک کنید تا تمامی تغییرات اعمال شوند و بعد از آن مودم را ریستارت کنید.
بعد از اینکه مودم و یا روتر را ریستارت کردید، مودم یا روتر شما فقط از همان محدوده آدرسهایی که تعریف کردید، به کامپیوتر و دیگر دستگاه ها آدرس آی پی داینامیک اختصاص می دهد. این آدرسها دیگر تغییر نمیکند.
تنظیمات آی پی استاتیک برای دسترسی از راه دور
برای ارتباط از راه دور (remote) به تجهیزات و سرور هایی نیاز دارید که آی پی که در سطح اینترنت به شما اختصاص داده شده و توسط آن به شبکه دسترسی دارید به صورت ثابت تعریف شده و تغییر نکند. این امر توسط شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) انجام می شود. اگر سرویس شما دارای آی پی استاتیک نباشد با هر بار خاموش و روشن شدن مودم یا گذشت زمان خاصی آی پی شما در سطح اینترنت تغییر می کند. ولی اگر درخواست آی پی ثابت روی سرویس خود بدهید و هزینه آن را پرداخت کنید تا پایان زمان سرویس آی پی ثابتی در سطح اینترنت خواهید داشت و حتی با قطع ارتباط اینترنت تغییری در آن ایجاد نمی شود. این کار توسط ISP انجام می شود و نیاز به تنظیمات خاصی روی تجهیزات خود ندارید.
لازم به ذکر است پس از پایان زمان سرویس می توانید درخواست خود را تمدید کنید و همچنان برای مدت بیشتری از آن آی پی استفاده کنید. سرویس های آی پی استاتیک معمولا به صورت سالیانه در اختیار شما قرار می گیرد. توجه داشته باشید شبکه داخلی شما از محدوده آی پی خصوصی (private IP address) استفاده می کند و ارتباط شما با اینترنت از طریق یک آدرس عمومی (Public IP address) برقرار می شود که وظیفه مودم برقراری ارتباط و مسیریابی بین این دو شبکه، یعنی شبکه داخلی شما و شبکه اینترنت می باشد.
بنابراین اختصاص آدرس آی پی ثابت (استاتیک) برای این دو شبکه را نباید با هم اشتباه بگیرید. مورد اول آدرسی ثابت به سرور یا تجهیزات شما در شبکه داخلی و در محدوده آدرس خصوصی اختصاص می دهد و مورد دوم آدرسی ثابت در سراسر اینترنت برای شما در نظر میگیرد که توسط آن بتوانید از هر نقطه ای با شبکه داخلی خود ارتباط داشته باشید، همانطور که مشاهده کردید در بخش های قبلی به هر دو موضوع پرداخته شد.
نتیجه گیری
آی پی استاتیک به شما در مدیریت و کنترل سیستم ها و دستگاه ها کمک می کند و مدیریت را آسانتر می کند. شما با تنظیم آی پی استاتیک روی مودم دی لینک به راحتی می توانید دیگر دستگاه ها را کنترل کنید. اگر نکته و یا نظری در مورد این مطلب دارید حتماً با ما در میان بگذارید.