مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۰ دقیقه
به وسیله فناوری MIMO در مودم، ظرفیت لینکهای رادیویی افزایش پیدا میکند. این افزایش ظرفیت با استفاده از آنتنهای دریافتکننده که در این مودمها تعبیه شدهاند، امکانپذیر است. یکی از به روزترین تکنولوژیهایی که بسیاری از شرکتهای معروف در زمینه ساخت مودم و روتر از آن استفاده میکنند، فناوری MIMO است.
اما این تکنولوژی چه کاربردی دارد و چگونه میتواند روی کیفیت اینترنت تأثیرگذار باشد؟ آشنایی با این فناوری و افزایش اطلاعات در این زمینه نقش زیادی در خرید مودم مناسب خواهد داشت؛ بنابراین اگر شما نیز قصد افزایش اطلاعات خود در مورد سوال فناوری میمو در مودم چیست را دارید، تا انتها با ما همراه باشید.
اگر روترهای قدیمی را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که بسیاری از آنها دارای یک آنتن هستند. وجود یک آنتن در انواع مودم و روتر و اکسس پوینت، محدودیتهای مختلفی هنگام استفاده چندین کاربر از اینترنت به وجود میآورد که باعث کاهش پهنای باند میشود. بخش زیادی از این مشکل با استفاده از فناوری میمو در مودم برطرف شده است. با استفاده از MIMO، امکان اتصال چندین کاربر به صورت همزمان میسر شده و تغییری در سرعت انتقال دادهها به وجود نخواهد آمد. نام این تکنولوژی جدید، از کوتاه شده عبارت Multiple Input, Multiple Output به دست آمده و به معنای چند ورودی و چند خروجی است. بنابراین مودمی که تنها یک آنتن داشته باشد (MIMO 1X1)، قابلیت پشتیبانی از دو استریم همزمان را نداشته و نمیتواند دیتای موردنظر را برای انتقال دادهها فراهم کند. از طرفی اگر تکنولوژی به کار رفته در مودم MIMO 2×2 باشد، به این معنا خواهد بود که به صورت همزمان، امکان پشتیبانی از دو استریم ارسال و دریافت را خواهد داشت که باعث عدم کاهش سرعت هنگام اتصال دو کاربر میشود.
علاوه بر تکنولوژی MIMO در مودم و اکسس پوینت، بسیاری از وسایل ارتباطی دیگر از جمله تلفنهای همراه، لپتاپ، تبلتها و … نیز از این تکنولوژی بهره میبرند. به طور کلی دستگاههای رده بالا و به روز، از فناوری MIMO 4×4 بهرهمند هستند و دستگاههای جدید اما میان رده، به عنوان مثال مودمهای معمولی، از تکنولوژی MIMO 2×2 برخوردارند. همانطور که به آن اشاره شد، مودمهایی که از فناوری MIMO بهرهمند هستند، پهنای باند را به بخشهای مختلف تجزیه کرده و به دستگاههای متصل ارسال میکنند. تعداد بخشهای تجزیه شده توسط مودمهایی که دارای فناوری MIMO هستند با استفاده از عددی که روی مشخصات آنها درج شده، تعیین میشوند. به عنوان مثال مودم و روترهای قدیمی که به عبارتی Single User MIMO هستند، تنها قابلیت ارسال و دریافت دادهها به یک دستگاه را دارند. به این شکل در صورتی که دو دستگاه به صورت همزمان به مودم متصل شده باشند، یکی از آنها در اولویت قرار گرفته و دستگاه دیگر، سرعت کمتری را دریافت خواهد کرد. برخی دستگاههای پیشرفته و رده بالا مانند آیفون XS و مودم ۴G LTE هوآوی مدل B612، از فناوری MIMO 4×4 برخوردارند. این ویژگی به این معناست که این دستگاهها برای انتقال و ردوبدل کردن دادهها، از ۴ آنتن استفاده میکنند. این تکنولوژی امکان دریافت سیگنالهای بیشتر و همچنین آنتندهی بسیار قویتری را فراهم میکند؛ اما برای استفاده از آن، باید قابلیت پشتیبانی سرویسدهندههای اینترنت و اپراتورهای تلفن همراه را بررسی کنید. تاکنون هیچگونه اپراتور و سرویسدهندهای در ایران از فناوری MIMO 4×4 پشتیبانی نکرده و تنها برخی از اپراتورهای آمریکا از این تکنولوژی برخوردارند. با این حال با پیشرفت تکنولوژی و کاربرد بالای فناوری MIMO در مودم و اکسس پوینتها، امکان پشتیبانی از آن در چند سال دیگر توسط سرویسدهندهها وجود خواهد داشت.
تکنولوژی MIMO دارای جنبههای مثبت و منفی زیادی است. علاوه بر مزایای مختلفی که این فناوری دارد، برخی معایب و نقاط ضعف نیز در آن دیده میشود که در انتخاب یا خرید مودمهایی با این ویژگی، میتواند تأثیر زیادی داشته باشد. یکی از اصلیترین نقاط ضعف این تکنولوژی، پشتیبانی پایین سرویس دهندههای اینترنت از آن است. همانطور که گفته شد بسیاری از اپراتورها در سطح جهان و همچنین تمامی آنها در ایران، از این تکنولوژی پشتیبانی نمیکنند و عملاً فناوری MIMO، بدون کاربرد خواهد بود. از طرفی بسیاری از دستگاههای ارتباطی از این تکنولوژی بهرهمند نبوده و تنها برخی از تلفنها یا لپتاپهای بالا رده، از فناوری پیشرفته MIMO بهرهمند هستند. علاوه بر این مورد، پیچیدگی سختافزار دستگاههایی که از این فناوری بهرهمند هستند، نسبت به دستگاههای تک آنتن، بسیار بالاتر است و پردازش سیگنالهای پیشرفتهتری برای آنها استفاده میشود. این موارد باعث افزایش توان مصرفی این دستگاهها، کاهش طول عمر باتری و ایجاد هزینههای بالا برای خرید و راهاندازی آنها میشوند. افزایش سرعت انتقال دادهها با استفاده از MIMO بر هیچکس پوشیده نیست. پوشش بیشتر، تجزیه بهتر کاربر، ظرفیت شبکه بالا و غیره تمامی مواردی هستند که با استفاده از این فناوری امکانپذیر خواهند بود؛ اما استفاده از این تکنولوژی در برخی موارد کاربرد نخواهد داشت. باید توجه داشته باشید در صورتی که از سرویس اینترنتی با پهنای باند پایین استفاده میکنید، تهیه مودمی با قابلیت MIMO 2×2 یا بیشتر، تأثیری روی سرعت اتصال شما نخواهد داشت. به عبارتی دیگر این تکنولوژی در صورتی که پهنای باند اینترنت پایین باشد، کاربردی در تجزیه آن نداشته و عملاً بی استفاده خواهد بود. مورد دیگر، استفاده از مودمهای پیشرفته MIMO بدون داشتن دستگاههای سازگار با این تکنولوژی است. در صورتی که تلفن همراه یا لپتاپ شما از فناوریهای پیشرفته MIMO بهرهمند نباشد، خرید روتر با این ویژگی کاربردی نخواهد داشت.
نکنولوژی MIMO یا تکنولوژیهای مرتبط با آن از جمله MU-MIMO که در روتر و اکسس پوینتهای پیشرفتهتر استفاده میشوند، مزایای بسیار زیادی خواهند داشت. این مودمها با استفاده از تکنیک SM (Spatial Multiplexing) سرعت بسیار بالاتری در انتقال دادهها را فراهم کرده و باعث کاهش نرخ خطای بیت (BER) میشوند. مهمترین کاربرد فناوری MIMO در مودم و اکسس پوینت، بهرهمندی از سرعت بالاتر است؛ به عنوان مثال مودمهای پیشرفته که از استریمهای بیشتر از ۲ عدد برخوردارند، اتصال سریعتری را به اینترنت فراهم کرده و از طرفی نیز هنگام اتصال چندین کاربر، دچار اختلال و کاهش سرعت نخواهند شد. این افزایش سرعت به وسیله عوامل مختلفی از جمله آنتنهای تعبیه شده در مودم و فرکانس برقراری فراهم میشود. نکته دیگری که در خصوص این فناوری از اهمیت بالایی برخوردار است، کاربرد بالای آن در بسیاری از استاندارهای اتصال بیسیم است. این فناوری در آخرین استاندارهای بیسیم جمله ۸۰۲٫۱۱n و ۸۰۲٫۱۱ac WLAN، IEEE 802.16e وایمکس و LTE کاربرد بالایی داشته و مورد استفاده در این بخشها قرار گرفته است. از طرفی تکنولوژی MIMO، باعث افزایش امنیت در اتصال خواهد شد. این ویژگی از طریق درهم ریختگی اطلاعات و دادهها قبل از ارسال فراهم میشود و کاربرد آن به گونهای خواهد بود که تنها دستگاههای متصل، قابلیت دریافت و مرتبسازی آنها را داشته باشند. به این شکل امنیت اتصال به شبکه از این طریق، افزایش چشمگیری پیدا میکند. فناوری MIMO در مودم و اکسس پوینتها، یکی از جدیدترین و به روزترین تکنولوژیهاست. این فناوری با استفاده از آنتنهای مختلف، باعث تجزیه کاربر شده و سرعتی بالا را برای دستگاههای مختلفی که به یک مودم و یا سرویس اینترنت متصل هستند، فراهم میکند؛ بنابراین افزایش سرعت اینترنت به تنهایی از ویژگیهای این فناوری نبوده و تنها در صورتیکه اتصال چندین کاربر به مودم انجام شود، سرعت ارتباط و انتقال دادهها برای هر کاربر کاهش پیدا نمیکند. در این مقاله به بررسی تکنولوژی MIMO استفاده شده در مودم، کاربردها، مزایا و برخی معایب آن پرداختیم. در صورتی که نیاز به دریافت مشاورههای بیشتر در این زمینه دارید، میتوانید با کارشناسان صاران مارکت در تماس بوده و سؤالات خودتان را مطرح کنید. ۱٫ آیا فناوری MIMO روی کیفیت اینترنت تأثیر میگذارد؟ این فناوری موجب افزایش سرعت اینترنت و سرعت انتقال دادهها میشود. ۲٫ فناوری MIMO موجب افزایش پهنای باند میشود؟ خیر. این تکنولوژی باعث کاهش پهنای باند میشود. ۳٫ ایا با استاندارد ۸۰۲٫۱۱ac امکان استفاده از فناوری MIMO روی پهنای باند ۲٫۴ گیگاهرتز است یا خیر؟ خیر این امکان وجود ندارد. فقط امکان استفاده از این فناوری بر روی پهنای باند ۵ گیگاهرتز را دارید.