احتمالا شما هم مثل من حداقل یک بار دست به مقایسه پردازنده های AMD و Intel زدید و قطعا به این نتیجه رسیدید که Intel از AMD بهتره، و با رسیدن به این نتیجه اقدام به خرید پردازنده Intel کردید و حس خوبی داشتید که محصول بهتر رو خریدید و برد کردید. می خوام حقیقت تلخی رو به شما بگم، ما اشتباه کردیم! و در واقع ضرر کردیم! چرا؟ اونم بهتون می گم. این مطلب صرفا یک مقایسه ساده بین AMD و Intel نیست و پیچیده تر از این حرفهاست، پس اگه قصد خرید پردازنده (CPU) دارید توصیه می کنم تا آخر بخونید. فکر نمی کنم بیشتر از چند دقیقه وقتتون رو بگیره اما حقیقتی توش هست که همه ما مصرف کننده ها باید بدونیم.
اشتباه اساسی در مقایسه Intel و AMD
به طور طبیعی وقتی در مقایسه دو محصول مشابه به این نتیجه می رسید که یکی از دیگری بالاتره بخش ناخودآگاه ذهن شما این فاصله رو بیشتر از اون چیزی که هست نشون می ده، مثل وقتی که می شنوید بین دو برادر دوقلو یکی از دیگری بزرگتره. در حالی که فاصله سنی دوقلوها در حد چند ثانیه است اما حس درونی ما غالبا این فاصله رو بیشتر نشون می ده،
چرا؟
به خاطر تاثیر کلمات روی ذهن. کلماتی مثل کوچکتر و بزرگتر، بهتر و بدتر، قوی تر و ضعیف تر! مشکلی که در اکثر مقایسه های بین سی پی یوهای AMD و Intel وجود داره دقیقا همینه، در واقع این مشکل بین اکثر کمپانی های رقیب با محصولات مشابه وجود داره، و اون کمپانی که بالاتر قرار می گیره با این که فقط چند ثانیه بزرگتره (!)، بازار و دست خودش می گیره و یه جورایی به سمت انحصار گرایی پیش می ره و این موضوع همیشه به ضرر مصرف کننده تموم می شه.
خریدار همیشه قبل از خرید تحقیقات انجام می ده، به خصوص وقتی دنبال خرید پردازنده (یا کامپیوتر) باشید و قرار باشه کلی پول خرج کنید حتما قبلش تحقیقات می کنید تا ببینید AMD بهتره یا Intel ،و عموما به این نتیجه می رسید که دومی بالاتره اما این نتیجه گیری کاملا اشتباهه چون ما هیچ وقت تمام فاکتورهای دخیل رو در نظر نمی گیریم. ما همیشه سراغ مقایسه مستقیم دو محصول می ریم و با پیدا کردن جنس بهتر اقدام به خریدش می کنیم. بذارید این مسأله رو براتون بشکافم.
موشکافی مقایسه پردازنده های AMD و Intel
به قسمت جالب ماجرا رسیدیم. فروشنده ها و وب سایت های مختلف همه و همه برای شما از مزایا و قدرت Intel صحبت می کنن اما تمام حقیقت رو به شما نمی گن. اگه یه محقق حرفه ای باشید و مثل من بتونید منابع اطلاعاتی رو شخم بزنید متوجه می شید که پردازنده های AMD و Intel عملکرد کاملا مشابهی دارند و در واقع پردازنده های AMD در بعضی از فاکتورها عملکرد بهتری نسبت به Intel نشون می دن. برای مثال در زمینه مالتی تسکینگ (انجام چند کار به صورت هم زمان، multitasking) شما باید سراغ AMD برید. البته بذارید قبل از این که بحث رو جلوتر ببرم، بگم که من برای این مطلب روی پردازنده های Ryzen و Core تحقیق کردم، هرچند Core به اندازه کافی شناخته شده و تمرکز من بیشتر روی Ryzen بوده، چرا که هدف اصلی صحبت من این پردازنده است.
AMD و Intel با در نظر گرفتن همه فاکتورها
خب، بحث در نظر گرفتن فاکتورها بود،
- اولین فاکتور:
زمان، ما در سال ٢٠٢٠ میلادی هستیم! اگر زمانی Intel بهتر بود دلیل نمی شه تا ابد بهترین باشه. طی سال های اخیر (به خصوص از سال ٢٠١٧ به بعد) شرکت AMD حرکت خودشو برای جلو زدن از Intel جدی تر کرده و الان نسل سوم پردازنده های Ryzen وارد بازار شدن که در عملکرد چیزی از سی پی یوهای Core کم ندارند. کم کم که جلو بریم متوجه می شید که نه تنها چیزی کم ندارند، بلکه برای خرید گزینه بهتری هستند.
- دومین فاکتور:
قیمت، یادتونه گفتم وقتی انحصار دست یک شرکت بیفته به ضرر مصرف کننده س؟ الان توی همین شرایط هستیم. پردازنده های Core بیشترین تقاضا رو در بازار دارند، و تصور عام اینه که Core هم چنان با اختلاف بهترینه و این یعنی برای مردم کشور ما (که مشکلات ارز هم دامن اقتصادمون رو گرفته) خرید Core خیلی گرون و غیرمنصفانه تموم می شه. از طرف دیگه؟ Ryzen با قیمت کمتر (به خاطر تقاضای کمتر) منتظر خریداران زرنگ توی ویترین مغازه ها انتظار می کشه، و این در حالیه که از نظر قدرت با Core برابره. همون توانایی، قیمت پایین تر!
پردازنده های ای ام دی و قدرتی جدید در بازار
اون اول باورش برای منم سخت بود، چون خودم از طرفدارای بلامنازع Intel بودم. هرچه قدر با تجربه تر شدم به این موضوع بهتر پی بردم که طرفداری از یک برند، حسیه که از ناخودآگاه من با توجه به شنیده های قدیمی به وجود می آد و تبدیل به ضربه ای می شه که خودم به خودم وارد می کنم. همون طور که جلوتر گفتم، با گذشت زمان شرکت ها عملکردشون عوض می شه و همیشه یکی بهترین نمی مونه (کمی به گوشی های Nokia فکر کنید!). بنابراین تصمیم گرفتم نگاه بی طرفانه ای به AMD بندازم.
سال ٢٠١٧ شرکت AMD بالاخره کاری رو که سال ها پیش باید تموم می کرد، انجام داد و پردازنده های Ryzen رو به بازار معرفی کرد که امسال نسل سوم اون با معماری ۲ Zen و تکنولوژی ٧ نانومتری و در قیمت های مختلف برای خریداران مختلف عرضه شده. به طور کلی می شه پردازنده های Ryzen رو به پنج گروه تقسیم کرد:
- ۳ Ryzen – برای کامپیوترهای معمولی. پردازش خوب در برابر قیمتی پایین و قابل توجه.
- ۵ Ryzen – پردازنده های میان رده که ارزش خرید در برابر قیمت فوق العاده ای دارند، در واقع برای اکثر سیستم های گیمینگ گزینه اولیه هستند.
- ۷ Ryzen – پردازنده های عملکرد محور که اگر به دنبال سیستم گیمینگ قوی هستید بهترین راه حل هستند.
- ۹ Ryzen – برای عاشقان دنیای گیم و بازی، کسایی که دوست دارند از شدت عملکرد سیستم هیجان زده بشند. قیمت این گروه به طور طبیعی کمی بالاتره.
- Threadripper – بالاترین سطح پردازنده های Ryzen که تعداد هسته خیلی زیادی دارند و برای سخت ترین و بیشترین پردازش ها طراحی شدند. این دسته بیشتر در محیط های کاری حرفه ای مثل سرهم کردن ابرکامپیوتر کاربرد داره.
طی سال های اخیر و به خصوص از سال ٢٠١٧ به بعد، شرکت AMD هر سال پردازنده هایی برای رقابت با Intel عرضه می کنه که با ارائه دادن قدرت مشابه قیمت پایین تری دارند و این موضوع باعث شده گیمرهای زیادی به پردازنده های Ryzen رو بیارند. حتما در جریان هستید که نسل نهم پردازنده های Core وارد بازار شده. اجازه بدید مقایسه کوچکی داشته باشیم با
نسل سوم Ryzen که رقیبش حساب می شه:
سرعت پردازنده (speed Clock)
تقریبا با هم برابرند. هرچند این معیار خیلی مناسبی برای مقایسه نیست.
اورکلاک کردن (Overclocking)
پردازنده های Core کمی بهترند، اگرچه از طرفی تمامی مدل های Ryzen قابلیت اورکلاک دارند اما در Core فقط مدل هایی اورکلاک می شن که حرف K در آخر شماره مدلشون قرار داره.
تعداد هسته (count Core – 9)
در زمینه تعداد هسته AMD با فاصله خوبی از Intel جلوتره.
عملکرد (Performance)
جلوتر گفتم که Ryzen در مالتی تسکینگ عملکرد بهتری داره در حالی که Core در عملکرد تک هسته ای بهتره. در زمینه گیمینگ، بازی های امروزی نسبت به قدیم کمی فرق کردند و توسعه دهنده ها بازی رو جوری طراحی می کنند که از توان تمام هسته ها بهره ببرند اما به هرحال این موضوع از یک بازی به بازی دیگه متفاوته و نمی شه برنده مشخص کرد.
سازگاری (Compatibility)
در بحث سازگاری دو فاکتور مهمه، سوکت (socket) و چیپست (chipset) . همه مدل های Ryzen از سوکت AM4 استفاده می کنند که از نظر سازگاری با انواع مادربردها وضعیت بهتری داره و شما می تونید لیست چیپست های AM4 رو در ویکی پدیا ببینید. کلا تو این زمینه Ryzen خیلی بهتره، چون نسل دهم Core هم که بیاد از سوکت جدید ۱۲۰۰ LGA استفاده می کنه و این یعنی اگه همین الان سیستمی با نسل نهم پردازنده Core داشته باشید و سال بعدی بخواید پردازنده رو ارتقا بدید باید یک مادربرد جدید بخرید. AMD در زمینه سازگاری خیلی جلوتره. سازگاری با سوکت AM4 یعنی مادربردهایی که چیپست X470، X570 و B450 دارند و از قضا سه تا از رایج ترین چیپست ها هستند. بنابراین پردازنده های Ryzen AMD از نظر سازگاری با فاصله زیادی بهترین هستند.
اگه به دنبال مقایسه دقیق و ریز پردازنده های Ryzen AMD و Core Intel باشید حتما براتون می نویسم اما برای این مطلب در همین حد خلاصه کافیه تا بگم در حال حاضر با توجه به فاصله کم این دو خانواده صددرصد ارزش خرید AMD بالاتره و اگرچه در همه زمینه ها برنده نیست اما با توجه به قیمت (مهم ترین فاکتور برای ما ایرانی ها!) بدون شک انتخاب بهتریه. به جای تعصب به برند و چسبیدن به گفته های قدیمی، نگاهی به دنیای جدید و نفع خودتون (خریدار) بندازید و امیدوارم خرید ارزشمندی و خوبی داشته باشید و پولتون رو الکی خرج باورهای اشتباه نکنید.
یادتون نره، فاصله دوقلوها فقط چند ثانیه است!