در این مقاله از صاران همراه شما هستیم تا به بررسی و تعریف پچ کورد و کیستون بپردازیم و انواع مختلف آن ها را نام ببریم.
پچ کورد چیست؟
در تعریف پچ کورد و کیستون در اولین قدم به تعریف پچ کورد می پردازیم. «کابل پچ» یا «پچ کورد» یک کابل الکتریکی یا نوری است که وظیفه دارد یک وسیله الکترونیکی یا نوری را به یک وسیله دیگر به منظور مسیریابی سیگنال متصل کند. دستگاه هایی مختلفی (مانند سوئیچ شبکه که به کامپیوتر متصل می شود، یا سوئیچی که به روتر متصل می شود) به وسیله پچ کورد به هم وصل می شوند.
خصوصیات پچ کورد
- رنگ های مختلفی دارند که باعث می شود بتوانیم به راحتی آن ها را تشخیص دهیم.
- پچ کوردها معمولا کوتاه هستند و از دو متر بیشتر طول ندارند.
انواع مختلف پچ کوردها
در ادامه تعاریف پچ کورد و کیستون به انواع متفاوت پچ کوردها می پردازیم که عبارتند از: کابل های میکروفون، کابل های هدفون، کانکتورهای XLR، کانکتورهای RCA، کانکتورهای TT، کانکتورهای تلفن TRS و …
در نظر داشته باشید که پچ کورد با کابل مخصوص کابل کشی ساختار یافته استاندارد متفاوت است. پچ کورد برای افزایش انعطاف پذیری تابیده می شود اما کابل استاندارد از مس ساخته شده است. پچ کوردها به دو دسته کلی مسی و فیبر نوری تقسیم می شوند. پچ کورد مسی یک کابل انعطافپذیر است که دو سر آن با سوکت RJ45 سربندی شده است.
جالب اینجاست که برای پچ کوردها بر اساس نقش و موقعیت آنها در سیستم کابلکشی اسمهای متفاوتی در نظر گرفته شده است. این اسم ها بر اساس زیر هستند.
- بعضی از پچ کوردها برای اتصال زیر سامانههای کابلکشی به یکدیگر استفاده می شوند. این نوع از پچ کوردها نباید طولی بیش از ۵ متر داشته باشند.
- نوع دیگری از پچ کوردها که جهت اتصال تجهیزات به پریز به کار می روند و نباید طولی بیش از ۲۰ متر داشته باشند. این نوع از پچ کوردها ثابت نبوده و می توانند برای موارد مختلفی به کار گرفته شوند. در نظر داشته باشید که طول این سیم ها باید محدود باشد و حداقل مقدار ممکن را داشته باشد.
- پچ کوردهای نقاط تجمیع نوع دیگری از پچ کوردهای مسی است.
پچ کورد فیبر نوری و انواع آن
پچ کورد و کیستون انواع متفاوتی دارند که پچ کورد فیبر نوری، یک کابل است که از دو طرف به کانکتور فیبر نوری وصل می شود. از این نوع پچ کورد برای ایجاد ارتباط بین تجهیزات و قطعات در شبکه فیبر نوری استفاده می شود و نام دیگر آن پچ کیبل است. امروزه در تمام شبکه های بزرگ از زیرساخت های فیبر نوری استفاده می شود و بدون استفاده از آن شبکه ها مختل می شوند. می توانیم بگوییم که آینده شبکه ها در دست زیرساخت های فیبر نوری است. از این شبکه های فیبر نوری به شدت در زیرساخت های مخابراتی استفاده می شود اما هنوز در شبکه های کوچک زیاد رواج پیدا نکرده است.
فیبر نوری دقیقا همانطور که از نامش هم مشخص است یک فیبر می باشد که نور را انتقال می دهد و شیشه ای با شفافیت بسیار بالا است. فیبر نوری در اصطلاح شبکه ای اصلا نشتی ندارد و نمی توان به راحتی مثل کابل های مسی اطلاعات را از این طریق شنود کرد و این امنیت بر محبوبیت این نوع از پچ کوردها به شدت افزوده است. توجه کنید که در کابل های مسی با قطع و وصل شدن برق، صفر و یک تعریف میشود اما در فیبر نوری با قطع و وصل شدن نور، صفر و یک تعریف میشود که به آن پالس نوری می گویند. با ادامه تعاریف پچ کورد و کیستون همراه باشید.
انواع پچ کورد فیبر نوری
پچ کورد فیبر نوری انواع متفاوتی دارد و می توانیم آنها را بر اساس انواع کانکتور و کابل تقسیم بندی کنیم.
پچ کوردهای فیبر نوری با انواع مختلف کانکتورها
پچ کوردهای فیبر نوری را می توان به وسیله انواع کانکتورهای فیبر نوری طبقه بندی کنیم. مثلا پچ کورد LC چون با کانکتور LC تمام می شود اینطور نام گذاری شده است و باقی نام گذاری ها نیز به همین صورت انجام می شود که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
پچ کورد LC
پچ کورد LC با کانکتور LC تمام می شود. LC مخفف کانکتور لوسنت (Lucent) است. کانکتور LC سبک ساختار فشار دارد. بدنه آن پلاستیکی است و فرول با اندازه دقیق ۱٫۲۵mm و با جنس سرامیکی دارد. پچ کورد نوری نوع LC یک نوع محبوب است کوچک است و فضای اشغال را کاهش می دهد و در مناطق پرتراکم و کم حجم استفاده می شود.
پچ کورد SC
پچ کوردی است که به کانکتور SC ختم می شود. این کانکتور توسط یک شرکت ژاپنی به نام NTT اختراع شده است. SC مخفف کانکتور مشترک یا کانکتور میدان و یا کانکتور استاندارد است. در ارتباطات داده ها و مخابرات فیبر نوری استفاده می شود.
پچ کورد SC در کانکتور خود دارای قفل است و با این حرکت از طریق فرول سرامیکی یک اتصال تراز و دقیق به وجود می آورد. از ویژگی های این پچ کورد می توان به کم هزینه بودن، سادگی و دوام بالای آن اشاره کرد. همچنین این نوع پچ کورد ارزان قیمت است و صرفه اقتصادی دارد. پچ کورد SC به طور گسترده ای در شبکه های فیبر نوری استفاده می شود و می تواند با اکسید زیرکونیوم و قاب پلاستیکی استفاده شود.
پچ کورد ST
پچ کورد ST فیبر نوری به کانکتور ST ختم می شود. ST مخفف Straight-Tip است و قطر کانکتور ST مانند کانکتور SC فرول ۲٫۵ میلیمتری است. این نوع پچ کورد توسط AT & T توسعه داده شده و در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ بسیار محبوب بوده است. این نوع پچ کورد در هر دو نوع مولتی مود و سینگل مود موجود است. آداپتورهای سیمپلکس و دوبلکس افقی نصب شده با محفظه فلزی یا پلاستیکی موجود بوده و می تواند به دو دسته دارای آستر از جنس برنز فسفات و یا اکسید زیرکونیوم تقسیم شود.
البته ممکن است که استفاده از محفظه پلاستیکی به نسبت جنس فلزی آن استفاده بیشتری داده باشد. پچ کورد فیبر نوری ST دارای نوک صاف و مستقیم است که باعث شده تا به راحتی داخل و خارج شود. این پچ کوردها از نسل های قدیمی پچ کورد هستند، اما هنوز به طور گسترده برای شبکه های مولتی مود، از جمله شبکه های محلی برای ساختمان ها و دانشگاه ها از آن استفاده می شود.
پچ کورد FC
پچ کورد فیبر نوری FC دارای کانکتور FC می باشد و به صورت پیچشی اتصال می بابد. FC مخفف کانکتور ثابت می باشد (Fixed Connector). مثل کانکتور SC ، FC هم به وسیله کمپانی NTT اختراع شده است. پچ کورد FC بدنه فلزی و ساختار پیچشی دارد.
فرول و آستر مورد استفاده در کانکتورهای این پچ کورد مثل کانکتور SC است. پچ کورد FC هم در هر دو حالت سینگل مود و مولتی مود موجود است. می توان در محیط های لرزشی هم از آن استفاده کرد و به صورت پیچشی محکم آن را بست.
پچ کورد MTRJ
پچ کورد MTRJ به کانکتور MT-RJ ختم می شود. MT-RJ مخفف فیش سفارشی انتقال مکانیکی (Mechanical Transfer Registered Jack) می باشد. می توان گفت که کانکتور MTRJ توسعه یافته کانکتور MT و RJ است که محفظه و فرول پلاستیکی دارد. از ویژگی های خاص آن ارتباط دو کانکشن فیبر نوری است.
اندازه آن نصف کانکتور SC است. کانکتورهای MTRJ به دو صورت (با دو پین فلزی) نر و (بدون سوزن و پین) ماده موجود است. از پچ کورد MTRJ در کاربردهای شبکه به کار گرفته می شود. اندازه آن کمی کوچکتر از فیش های تلفن استاندارد می باشد و کار با آن خیلی راحت است.
پچ کورد E2000
پچ کورد E2000 به کانکتور E2000 ختم می شود. کانکتور E2000 برای محافظت فرول از گرد و غبار و خش، دریچه و دیافراگمی فنری شکل دارد. دریچه و دیافراگم کانکتور هنگامی که کانکتور آزاد است به صورت اتوماتیک بسته می شود. دریچه فنری آن موجب می شود که آلودگی به داخل آن وارد نشود و یا نور لیزر از کانکتور خارج نشود.
زمانی که به آداپتور وصل می شود دریچه به صورت اتوماتیک باز می شود. با ساختار مشابه کانکتور SC، کانکتور E2000 کوچکتر است. پچ کورد E2000 سبکی جدید و متفاوت دارد و یکی از گرانترین پچ کوردهای فیبر نوری است.
پچ کورد MU
پچ کورد MU به کانکتور MU ختم می شود. کانکتور MU نیز توسط کمپانی NTT اختراع شده است. دارای پوشش و محفظه پلاستیکی است و ساختار آن به صورت فشار و کشش (Push & Pull) می باشد. کانکتور MU نیز مکانیسم قفل شدن کانکتور SC را دارد که بر اساس فشار و کشش می باشد.
کانکتور فیبر نوری MU به اندازه LC است و گاهی اوقات SC کوچک نامیده می شود. کانکتورهای MU در انتقال پیشرفته نوری، تبادل، و سیستم های مشترک و یا نرم افزار با سرعت بالای داده استفاده می شود. اخیرا پچ کورد MU توسعه یافته تا در آینده به جای SC از آن استفاده شود.
پچ کورد MPO / MTP
پچ کورد MPO به کانکتور MPO ختم می شود. پچ کورد MPO یک پچ کورد ظرفیت بالا با اتصال چند فیبر بر محور ساخت فرول نوع MT است. این یک کانکتور بر اساس فشار-کشش عمل می کند و با استانداردهای IEC 61754-7 و TIA / EIA 604-5A کاملا سازگار است. برای پایان مسیر و ترمینه کردن آن و همچنین کاربردهای با ظرفیت بالا، بسیار باصرفه است. MPO می تواند چندین کانکشن را با یک کانکتور خود برقرار کند که می تواند این تعداد ۱۲، ۲۴، ۳۶ و … باشد.
MTP ورژن آپگریده شده MPO می باشد. کانکتور MTP یک کانکشن ظرفیت بالا بین تجهیزات شبکه در اتاق مخابرات ایجاد می کند و برای این کاربردها مناسب می باشد. این نوع پچ کورد بر مبنای سیستم فشار و کشش چفت می شود به راحتی می توان آن را وارد و خارج نمود.
کیستون شبکه چیست؟
در ادامه بررسی پچ کورد و کیستون به تعریف کیستون می پردازیم. کیستون یا پریز شبکه یکی از کارآمدترین تجهیزات داخلی شبکه LAN می باشد. می توان گفت که گونه ای کانکتور مادگی است که که به منظور ایجاد ارتباط میان کابل شبکه با تجهیزات دیگر از قبیل سوئیچ ها، روترها، سرورها، یا کیس کامپیوتر به کار می رود.
تاریخچه کاربری کیستون ها به سال ۱۹۷۹ میلادی بر می گردد. زمانی که شرکت AMP از نخستین کیستون Cat3 به منظور استعمال در سیستم کابل کشی ساخت یافته خطوط تلفن داخلی استفاده کرد. به این دلیل از این وسیله استفاده می کنیم که کاربری آسانی در شبکه های کامپیوتری دارد. توجه داشته باشید که کلمه کیستون در سال ۱۹۹۵ یعنی پس از گذشت حدود ۶ سال توسط ICCC نام گذاری شد.
دسته بندی کیستون ها
کیستون های شبکه را می توانیم از چند نظر طبقه بندی کنیم.
انواع کیستون براساس مکان نصب و کاربرد آن
برای نصب دال دیوار یا باکس های کف خواب، باکس های توکار گزینه مناسبی هستند. اگر قصد نصب کردن بر روی دیوار را دارید، باکس های روکار گزینه مناسب این کار است. چنانچه قصد داشتید تا بر روی ترانکینگ نصب کنید، می توانید از فیس پلیت های متنوع کمک بگیرید.
همچنین مدل های مختلف پچ پنل نیز مورد استفاده قرار می گیرند. نکته حائز اهمیت این است که کیستون را به مکان درست نصب کنیم. اگر این کار به درستی انجام ندهیم کیستون در جایش واقع نشده و سبب ایجاد مشکل در نصب تجهیزات شبکه خواهد شد.
انواع کیستون بر اساس جنس بدنه
انواع متفاوت کیستون شامل دو دسته فلزی و تمام پی وی سی می شود. برای عبور کابل شبکه از کنار کابل برق نیاز به برقراری درست سیستم ارتینگ در کل شبکه است. برای وصل شدن سیم ارت شبکه به بدنه فلزی به منظور حرکت جریانات القایی تا تکمیل شدن چاه ارت استعمال کیستونهای فلزی الزامی است. همچنین برای سهولت در اتصال کابل شبکه روی کیستون توسط نصاب، هر کدام شامل جدولی رنگی می باشند که نشانگر class A و class B است. برای نصب کیستون نیز اگر مشکل دارید به مقاله آموزش نصب کیستون شبکه مراجعه کنید.
در اینجا مقاله پچ کورد و کیستون چیست به پایان رسید و انواع آن را بررسی کردیم. سوالات و نظرات خود را با ما در مورد پچ کورد و کیستون در میان بگذارید. پچ کورد و کیستون فواید و انواع مختلفی دارند که در این مقاله از صاران مارکت مورد توجه قرار دادیم. اگر تجربه خاصی در زمینه پچ کورد و کیستون دارید در بخش نظرات بیان کنید.