مدت زمان مطالعه مقاله : ۱۰ دقیقه
پورت uplink در سوئیچ شبکه چیست؟ زمانی که صحبت از سوئیچ شبکه به میان میآید، معمولاً بیشتر در خصوص انواع پورت سوئیچ شبکه مانند ۲۴ پورت ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰ Mbps و ۴ پورت SFP+ سؤال میشود. این در حالی است که اگر قصد داشته باشید از سوئیچ های مدیریت شده در استقرار شبکه خود استفاده کنید، لازم است تا اطلاعاتی را در خصوص پورت uplink در سوئیچ شبکه داشته باشید.
اینکه این پورت چیست و چه کارایی دارد، سؤال بسیاری از افراد خواهد بود. شما نیز لازم است بدانید که پورت uplink چیست و چه تفاوتی با پورت های معمولی دارد. آیا میتوان از پورت uplink به عنوان یک پورت معمولی استفاده کرد یا خیر؟ ما در ادامه قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص این مدل از پورتها بیشتر صحبت کنیم.
سوئیچ شبکه دارای دو پورت Uplink و downlink است. پورت Uplink دارای سرعت بالاتری نسبت به پورت downlink می باشد. اگر به دنبال اتصال یک شبکه کوچک به شبکه بزرگتر هستید باید از پورت Uplink استفاده کنید. اگر هم میخواهید داده ها و اطلاعات خود را به طور منظم انتقال دهید باید از پورت downlink استفاده کنید. به پورت downlink پورت معمولی نیز گفته می شود. پورت uplink در سوئیچ شبکه از لحاظ ظاهری شباهت های زیاد به هر پورت معمولی دیگری در سوئیچ یا هاب دارد. این در حالی است که اتصال یک پورت uplink در یک سوئیچ به پورتهای معمولی در کابین یا سوئیچ های دیگر، میتواند به گسترش اندازه شبکه کمک کند. با این وجود، هنوز هم تفاوتهایی بین پورتهای uplink و پورتهای معمولی یا downlink وجود دارد. بیایید نگاهی به این تفاوت ها بیندازیم: در سوئیچ های فیبری، پورتهای uplink پهنای باند بیشتری نسبت به پورت های معمولی downlink دارند. دلیل آن هم این نکته است که ترافیک بین لایه های مختلف را جمع میکنند. پورت uplink در سوئیچ شبکه برای اتصال یک دستگاه به سایر دستگاه های با سرعت بالاتر در توپولوژی یا شبکه های محلی کوچکتر به یک شبکه بزرگتر استفاده میشود؛ برای مثال سوئیچ لبه «بالا» به سوئیچ مدیریت شده لایه توزیع متصل میشود.
اتصالات uplink فیبری بین سوئیچ ها میتواند به افزایش توان عملیاتی و زمان پاسخگویی برنامههایی که تقاضاهای سنگینتری را در شبکه ایجاد میکنند، کمک کند. اتصالات فیبری ۱ گیگابایتی اغلب برای افزایش پهنای باند در پایگاههای داده، ویدئویی، صدا و سایر برنامهها استفاده میشود. استفاده از این روش بسیار سادهتر و کاربردیتر از استفاده از پورتهای مسی معمولی downlink است. پورت uplink در سوئیچ شبکه میتواند به عنوان یک پورت پشته (stack) مورد استفاده واقع شود. در واقع این روش، یکی از دو روش برای دستیابی به انباشته شدن (stacking) به غیر از استفاده از پورت اختصاصی است. پورت uplink یک راه مناسب برای روی هم قرار دادن سوئیچها با انعطاف بیشتر اما هزینهای کمتر را ارائه میکند. از این رو میتوانید به سادگی از انواع پورتهای uplink در هر سوئیچ قابل انباشته شدن (stacking) با DAC/AOC یا فرستندههای نوری و کابلهای پچ فیبری استفاده کنید. در کنار این مورد، استفاده از پورتهای uplink فیبری برای روی هم قرار دادن سوئیچها میتواند انباشته شدن (stacking) در مسافتهای طولانی را در محیط های کاربردی مختلف، ایجاد کند. زمانی که قصد داشته باشید بین دو پورت معمولی اترنت روی سوئیچ ها اتصال ایجاد کنید، نیاز است تا از یک کابل متقاطع استفاده کنید. دلیل استفاده نیز آن است که پین های انتقال در یک سر کابل شبکه به پایههای دریافت در انتهای دیگر آن متصل شود. این در حالی است که پورت uplink در سوئیچ شبکه دیگر پین های ارسال و دریافت را قطع نمیکند. اگر میخواهید با کابل های متنوعی آشنا شوید به مقاله انواع کابل شبکه مراجعه کنید. از این رو دیگر نیازی ندارید تا از کابلهای متقاطع استفاده کنید. این بدان معنی است که یک کابل مستقیم، تمام آن چیزی خواهد بود که هنگام اتصال دو سوئیچ با اتصال یک پورت uplink و یک پورت معمولی downlink نیاز خواهید داشت.
سوئیچ پورت uplink به هدف گسترش شبکه، مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که از پورت uplink در یک سوئیچ شبکه استفاده میکنید، به عنوان مثال به پورت استاندارد سوئیچ دیگر وصل میکنید، میتوان پورت های مسی معمولی را برای اتصال به نقاط انتهایی بیشتر، ذخیره کرد؛ از این رو سوئیچ ها میتوانند از پورتهای uplink برای اتصال به سوئیچ های دیگر استفاده کرده و حداکثر تعداد دستگاه های سیمی متصل به شبکه را افزایش دهند. زمانی که تقاضا برای پهنای باند در بین متقاضیان افزایش پیدا کرد، ناگهان موضوع جالب توجهتری مطرح شد. اینکه آیا میتوان از پورت uplink در سوئیچ شبکه به جای پورتهای معمولی downlink استفاده کرد؟ ما تا بدین جا به صورت کامل در خصوص تفاوتهای این دو مدل از پورتها صحبت کردیم. متوجه شدیم که به صورت عمومی، استفاده از پورتهای uplink در مقایسه با پورتهای معمولی downlink اهمیت بسیار بیشتری دارد. با این وجود، هنوز هم این سؤال باقی خواهد ماند که میتوان از پورتهای uplinlk به جای پورتهای معمولی downlink استفاده کرد یا خیر؟ برای اینکه به صورت کامل به این سؤال شما پاسخ دهیم، نیاز است تا در ابتدا با دو پورت جدید آشنا شوید. این دو پورت، پورت مشترک shared port و پورت دو منظوره dual purposed port هستند. اجازه دهید تا این دو پورت را به شما معرفی کرده و سپس پاسخ سؤال شما را نیز در خصوص استفاده از پورت uplink به جای پورت معمولی downlink بدهیم. در بسیاری از تجهیزات شبکه قدیمیتر شاهد آن هستیم که یک پورت معمولی را در کنار یک پورت uplink پیکربندی کرده و این دو را به صورت یک جفت مشترک به هم مرتبط میکنند. معمولاً منطق سختافزاری چنین دستگاههای قدیمی و سنتی، تنها از یک اتصالات پورت uplink یا پورت معمولی استفاده میکند. به بیان دیگر نمیتواند به صورت همزمان از پورتهای معمولی و پورتهای uplink بهره ببرد.
اتصال دستگاه به هر دو درگاه یک دستگاه پورت مشترک (shared port)، میتواند مانع از عملکرد صحیح دستگاه شده و آن را متوقف کند. این در حالی است که امروزه شاهد حضور دستگاههای جدید با قابلیتهای منحصر به فردتری هستیم؛ برای مثال بسیاری از تجهیزات شبکه یک پورت دو منظوره (dual purposed port) را ارائه میدهند که بسته به نوع دستگاه متصل به آن میتواند از پورت به عنوان یک پورت uplink در سوئیچ شبکه یا یک پورت معمولی استفاده کند. یک uplink دو منظوره (Dual-purpose uplinks) ترکیبی از یک پورت مسی ۱۰/۱۰۰/۱۰۰ TX و یک پورت اترنت گیگابیتی مبتنی بر SFP است. هر یک از این دو پورت را میتوان در یک زمان به خصوص استفاده کرد. این کار میتواند باعث افزایش انعطافپذیری شود. این انعطافپذیری بالا به دلیل لینک اضافه شده، امکان استفاده از پشتههای با چگالی بالا و مبتنی بر فیبر را فراهم میکند.
آپلینکهای دو منظوره (Dual-purpose uplinks) نیز یک سامانه کاملاً دوطرفه (full-duplex) را برای یک پشته فراهم میکنند. حال به پاسخ سؤال قبلی خود خواهیم رسید. در یک کلام، بر اساس یک سری از نیازهای خاص، میتوان از پورت uplink در سوئیچ شبکه به عنوان یک پورت معمولی downlink استفاده کرد. همانطور که تا بدین جا نیز متوجه شدید، با اینکه بین پورتهای uplink و پورتهای معمولی downlink در شبکه تفاوتهایی وجود دارد؛ اما باز هم میتوان از یک پورت uplink در سوئیچ شبکه به عنوان یک پورت معمولی downlink استفاده کرد؛ اما به عنوان فردی که قصد انجام چنین کاری را دارد، لازم است تا به شما بگوییم که یک سری جزئیات وجود دارند که برای رسیدن به حداکثر کارایی، نیاز است تا به آن توجه ویژهای داشته باشید. بیایید با هم نگاهی به نکاتی برای استفاده از پورت uplink به عنوان پورت معمولی downlink بیندازیم. اگر قصد استفاده از پورتهای فیبری uplink مانند SFP یا SFP+ را دارید، لازم است تا به این نکته توجه کنید. سازندگان از شما به عنوان پیادهکننده توقع دارند یک سوئیچ اصلی را در طبقهای دیگر، در ساختمانی دیگر یا در یک فاصله بسیار دور دیگر، برای اجرا مسی این پورتها، آپلینک کنید. البته که از این نظر هیچ چیز غیرعادی در خصوص پورتهای uplink در مقایسه با پورتهای استاندارد وجود ندارد. در خصوص پورتهای uplink از نوع RJ45 نیز توجه کردن به چنین نکته، اهمیت بالایی دارد. این مدل از پورتها به صورت متقاطع سیمکشی میشوند؛ به همین دلیل بین آنها و پورتهای سوئیچ معمولی RJ45 ازنظر فیزیکی تفاوتهایی وجود دارد که نیاز است به آنها توجه کنید. پورت uplink و پورتهای معمولی downlink دو مدل از پورتهای مورد استفاده در سوئیچ های شبکه هستند. با اینکه تفاوتهای جزئی بین این دو مدل از پورتهای وجود دارد؛ اما به صورت اساسی هیچ تفاوتی قابل مشاهده نیست؛ از این رو میتوان از پورت uplink در سوئیچ شبکه به عنوان پورت معمولی downlink نیز استفاده کرد. تنها تفاوت این دو مدل پورت در این است که پورت uplink به یک دستگاه شبکه لایه بالاتر برای تجمیعهای باند متصل است و باید به یک پورت معمولی دستگاه شبکه دیگری متصل شود. ۱٫ کاربرد پورت Uplink چیست؟ پورت Uplink میتواند یک شبکه کوچک را به شبکه بزرگتر متصل کند. ۲٫ کاربرد پورت downlink چیست؟ با استفاده از پورت downlink میتوانید داده ها و اطلاعات را به طور منظم انتقال دهید. ۳٫ تفاوت میان پورت Uplink و پورت معمولی (Downlink) چیست؟ تفاوتهایی بین پورتهای uplink و پورتهای معمولی یا downlink وجود دارد. به طور کلی تفاوت از نظر تجمیع uplink : در سوئیچ های فیبری، پورتهای uplink پهنای باند بیشتری نسبت به پورت های معمولی downlink دارند. تفاوت از نظر انباشتن (Stacking) : پورت uplink در سوئیچ شبکه میتواند به عنوان یک پورت پشته (stack) مورد استفاده واقع شود. از نظر کابل کشی نسبت به پورت معمولی ساده تر است. صرفه جویی در پورت : سوئیچ ها میتوانند از پورتهای uplink برای اتصال به سوئیچ های دیگر استفاده کرده و حداکثر تعداد دستگاه های سیمی متصل به شبکه را افزایش دهند.